9 Ιαν 2018

Μινι απολογισμός της δημοτικής Αρχής

Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 συγκάλεσε την πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή για το 2018 ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός με σκοπό τον συνοπτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς, με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων, αλλά και των Προέδρων των Νομικών Προσώπων καθώς και του Γενικού Γραμματέα, του Δήμου Αχαρνών.  Όπως αναφέρθηκε στην πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή για το 2018 η χρονιά "αφήνει" πίσω της σημαντικές δυσκολίες και αντιξοότητες και η νέα έρχεται με περισσότερη ελπίδα και υψηλότερες προσδοκίες.
Ο Δήμος Αχαρνών, τα τελευταία τρία χρόνια έχει διανύσει μια πολύ δύσκολη πορεία, μέσα από σημαντικές προκλήσεις, ως επακόλουθο σημαντικών παραλείψεων, κακοδιαχείρισης, υπερδανεισμού, έλλειψης προγραμματισμού και μεθοδικότητας των προηγούμενων ετών.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Δημοτική Αρχή παρέλαβε, ΚΑΜΜΙΑ νέα ενεργό Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για έργα υποδομών, ΚΑΜΜΙΑ Μελέτη για έργα υποδομών, ΚΑΜΜΙΑ πιστοποιημένη Παιδική Χαρά.
Παρέλαβε έναν δήμο, με ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 10,27 εκατομμύρια ευρώ, έναν δήμο που από το 2003 έως το 2010 είχε δανειστεί πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ, που δεν ήταν συνεπής στην εξόφληση των δανειακών του υποχρεώσεων και είχε κατασχέσεις από το 2014 έως το τέλος του 2017 ύψους 4.204.928,58 ευρώ!
Παρόλα αυτά από τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Δήμος Αχαρνών είναι συνεπής στο ακέραιο, καθώς μέχρι τις 30/12/2017 εξοφλήθηκαν δόσεις δανείων ύψους 10.298.146,37€, ενώ ταυτόχρονα εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 11.271.302,08€!
Από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής εφαρμόζουν ένα σφιχτό οικονομικό πρόγραμμα και παράλληλα αναζητούν πηγές χρηματοδότησης έργων υποδομής που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.
Σε αντίθεση με τις κινδυνολογίες κάποιων, ο Δήμος Αχαρνών καταφέρνει και προσλαμβάνει επιπλέον προσωπικό καθαριότητας "ξεπαγώνοντας" προκήρυξη του ΑΣΕΠ από το 2008!!
Μηδενίζει ή μειώνει σημαντικά τα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καταβάλλει σημαντικό μέρος ληξιπρόθεσμων οφειλών και καταφέρνει σημαντική μείωση δαπανών (ο Προϋπολογισμός δαπανών του 2016 είναι μειωμένος κατά 39,50% σε σχέση με αυτόν του 2013, ήτοι -61,4 εκ. ευρώ και μειωμένος κατά 20,45% ήτοι -24,16 εκ. ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό δαπανών του 2014).
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες σεβόμενοι ότι η Διοίκηση έχει συνέχεια, αναλάβαμε όλες τις υποχρεώσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνικών Έργων (ΔΕΤΕΔΑ) που ταλαιπωρούσε τα τελευταία 10 χρόνια συμπολίτες μας εργαζομένους και προμηθευτές.
Σε αυτό το τοπίο ο Δήμος Αχαρνών δεν αποκλίνει από τους στόχους του και με οικονομία κλίμακας εξασφαλίζει χρηματοδότηση από ιδίους πόρους για την προμήθεια μηχανήματος JCB, για την εξασφάλιση μηχανημάτων και εργαλείων των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την προκήρυξη διεθνή διαγωνισμού για την αγορά νέων απορριμματοφόρων και οχημάτων.
Βασισμένη σε μελέτες που έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών, η Δημοτική Αρχή κατάφερε και υπέγραψε Προγραμματικές Συμβάσεις με την Περιφέρεια Αττικής έργων που ο προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Έργα που αφορούν, ασφαλτοστρώσεις (4,5 εκ ευρώ), επισκευές στα σχολεία (1,3 εκ ευρώ), κατασκευή πιστοποιημένων παιδικών χαρών (0,6 εκ ευρώ), δίκτυο αποχέτευσης (1,8 εκ ευρώ) και άλλα που αναμένονται.
Αυτά τα έργα, είτε έχουν ήδη δημοπρατηθεί, είτε δημοπρατούνται τους πρώτους μήνες του 2018 και αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα του Δήμου Αχαρνών.
Παράλληλα έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, όπως την πρόταση χρηματοδότησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων προϋπολογισμού 2,8 εκ ευρώ, προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπου η τεχνική αξιολόγηση θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Μέσα στο 2018 ο Δήμος Αχαρνών αναμένει σημαντικές δημοπρατήσεις έργων από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και από την Περιφέρεια Αττικής, που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αχαρνών. Είναι η πρώτη φορά, που όσων αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Αχαρνών, υπάρχει σαφής σχεδιασμός, συγκεκριμένες ώριμες μελέτες και εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο η Δημοτική Αρχή αναμένει εξελίξεις και απτά αποτελέσματα τη νέα χρονιά, είναι αυτό της εγκληματικότητας και κατά πόσο θα έχει αποτέλεσμα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο έχει μεν χαραχτεί ο δρόμος, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να καλυφθεί ακόμη μεγάλη απόσταση.
Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί έργα μικρότερης κλίμακας, όπως η ανάπλαση της πλατείας, οι πεζοδρομήσεις σε διάφορες περιοχές, οι κατασκευές πλατειών και η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και παρόλο την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, έχουν εξασφαλιστεί χρήσιμες και αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως η απογευματινή λειτουργία των ΚΕΠ, η λειτουργία σημαντικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών αλληλεγγύης και φροντίδας, η παροχή δημιουργικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών υπηρεσιών κ.ά.
Το 2018 είναι μια χρονιά που η Δημοτική Αρχή αναμένει να "καρποφορήσουν" πολλές από τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Είναι μια χρονιά που προσδοκά ο σχεδιασμός και η προετοιμασία που έχει γίνει, να "αγγίξει" στην καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων του Δήμου Αχαρνών και να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης.
Το απτό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα δώσει δύναμη για τη συνέχεια.
Οι ευχές αλλά κυρίως οι προσπάθειες
του Δημάρχου Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβού αλλά και όλων των στελεχών της Δημοτικής Αρχής θα είναι ώστε το 2018 να είναι μια καλλίτερη χρονιά για όλους!