19 Ιαν 2018

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Η κοπή της βασιλόπιττας

Σάββατο απόγευμα (13.1.2018) και η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων πλημμύρισε χρυσό και μοναδική τέχνη.
Βιτρίνες με πανέμορφα παραδοσιακά και εκκλησιαστικά κοσμήματα, που ο καλεσμένος μας κ. Θεοφάνης Ραμιώτης (αργυροχρυσοχόος, σχεδιαστής και κατασκευαστής χειροποίητων κοσμημάτων) μετέφερε προς τιμή μας από την Ιστιαία της Εύβοιας, με αφορμή την εκδήλωσή μας που ήταν αφιερωμένη στο «παραδοσιακό κόσμημα, την ιστορία και την σημειολογία του».
Η συγγραφέας και ερευνήτρια κ. Ασημίνα Ντέλιου  ξεκίνησε την παρουσίασή της με αναφορά στην ιστορία και την σημειολογία των διαφόρων κοσμημάτων από την αρχαιότητα, που ισχύουν μέχρι και τις μέρες μας. Προβάλλοντας συγχρόνως εντυπωσιακές  εικόνες, μετέφερε στο πολυπληθές ακροατήριο τις γνώσεις της και αναφέρθηκε ακόμη και στην ιστορία και τη σημειολογία του ανδρικού σκουλαρικιού. Στη συνέχεια ο αργυροχρυσοχόος κ. Θεοφάνης Ραμιώτης  μας μετέφερε, μέσω των προβολών του, στο εργαστήριό του, στην Ιστιαία Ευβοίας, και μας ανέλυσε με πολύ απλό και παράλληλα εντυπωσιακό τρόπο τα στάδια που ακολουθούνται για την ολοκλήρωση ενός παραδοσιακού κοσμήματος. Ανέφερε πως για την κατασκευή μιας, ομολογουμένως χρυσοποίκιλτης πόρπης, χρειάστηκαν 960 ώρες δουλειάς. Ο ίδιος ανήκει στη μικρή ομάδα των 7 κατασκευαστών παραδοσιακών κοσμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Η αγάπη του γι΄ αυτή την πολύ δύσκολη τέχνη της κατασκευής των παραδοσιακών και εκκλησιαστικών κοσμημάτων, πρόβαλε ολοφάνερα από την αφήγησή του και τη γενικότερη παρουσία του.
Η παιδική χορευτική ομάδα της ΖΟΥΜΠΑ συνέχισε το πρόγραμμα μας μ’ ένα χαρούμενο χορευτικό πρόγραμμα που συνοδευόταν από ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Τα χαρούμενα πρόσωπα των μικρών χορευτριών (της ΄Αρτεμης Μπακιντζοπούλου, της Μαρίας Τσιχλάκη, της Εβίτας Σαγρή και της Αργυρώς Τσοτάκου) ήταν η καλύτερη είσοδος για την κοπή των Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττάς μας.
Στη συνέχεια  προσφέραμε έναν τελευταίου τύπου προτζέκτορα στον Διευθυντή του Λυκείου των Θρακομακεδόνων κ. Λαμπρινό Πλατυπόδη, σε ένδειξη εκτίμησης και ευχαριστιών για τη χρήση των χώρων του Λυκείου (εκτός του ωραρίου λειτουργίας του) για τις δραστηριότητές μας. Ακολούθως ο Πρόεδρος κ. Λιβανός  διάβασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων μας για το 2017, τον οποίο ήδη δημοσιεύσαμε και θα είναι καλό να διαβαστεί από όλους. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε ο αγαπητός σε όλους μας πατέρας Λάμπρος, ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιττά μας. Κομμάτια από τις χειροποίητες βασιλόπιττες, που όπως κάθε χρόνο φτιάχτηκαν από τα μέλη μας κ.κ. Αντωνία Νικολάου, ΄Ολγα Αδαλοπούλου, Βενετία Νίκα, Βούλα Τράκα, Ελένη Ντζιαβίδα, Αρετή Λιβανού και Αργυρώ Ζησίμου και τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαίτερα, μοιράστηκαν σε όλους τους παριστάμενους.  Το φλουρί της πίτας πέτυχε  η κα Γιούλη ΚΑΛΛΗ και κέρδισε το δώρο μας, που ήταν ένα ζευγάρι επίχρυσα παραδοσιακά σκουλαρίκια από τη συλλογή του κ. Ραμιώτη, προσφορά του συντοπίτη μας και θερμού υποστηρικτή του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» κ. Κώστα Καλογερά, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους οι:
Δήμαρχος Αχαρνών κ. Ιωάννης Κασσαβός με τη σύζυγό του, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θρακομακεδόνων κ. Χρ. Δουρίδα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Π. Γρηγοριάδης, Σπ. Βρεττός, Σπ. Κατσούρος, Θεόφ. Αφουξενίδης, Αν. Χίος, κ. Κατάρας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου κ. Ράνια Θεοδωροπούλου και Θεόδωρος Ράπτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Κ. Καρυδάκης και μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχ. Βρετός, κωλυόμενος να παρευρεθεί έστειλε  γραπτό μήνυμα. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι του τοπικού τύπου - ηλεκτρονικού και έντυπου - κ.κ. ΚΩΣΤΑΣ ΖΙΓΚΗΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΩΡΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ και ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΟΥΤΣΟΣ.
          Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν και τους ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ κ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.
                                                      ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ