22 Δεκ 2017

Διαβάστε το σχόλιο του Μιχάλη Ιγνατίου για το θέμα της Ιερουσαλήμ στον ΟΗΕ και της στάσης που τήρησαν Ελλάδα και Κύπρος

Η Ελλάδα και η Κύπρος υποστήριξαν το ψήφισμα που κατέθεσαν η Τουρκία και η Τυνησία. 
Θα αποδειχθεί ότι έσφαλλαν. Καλή και άξια η ευαισθησία, αλλά οι χώρες, δυστυχώς, καθοδηγούνται από τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Θα μπορούσαν, ας πούμε, να απέχουν της ψηφοφορίας έχοντας το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: «Δεν θέλουμε να παίξουμε το παιγνίδι της Τουρκίας, που εκμεταλλεύεται τους Άμοιρους Παλαιστίνιους».
Αυτό και μόνο να έλεγαν θα «καθάριζαν» και με τους Παλαιστίνιους και με τον Λευκό Οίκο. Δεν θα είχε κανένας παράπονο.
Όμως από τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κύπρος έλαβαν θέση απέναντι στην Αμερική, θα βρεθούν σε δυσκολία όταν ο κ. Τραμπ αρχίσει να μοιράζει τις «ποινές»…
Βεβαίως δεν θα τους πούμε εμείς τι θα κάνουν… Γνωρίζουν καλλίτερα από τον καθένα…
Το ανωτέρο σχόλιο είναι υστερόγραφο στο άρθρο που ακολουθεί:

Ελλάδα και Κύπρος κατά ΗΠΑ και Ισραήλ και υπέρ Ερντογάν στον ΟΗΕ: Βάναυσο πλήγμα στον ρεαλισμό «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση (του ΟΗΕ) μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος». 
Τα παραπάνω δήλωσε χθες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι.
Αφορμή ήταν το γεγονός ότι 128 χώρες ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Αμερική, μετά από απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Εθνών είπε ακόμα μία κουβέντα, που προκάλεσε φόβο, καθώς περιείχε απειλές και εκβιασμούς.
Τόνισε: «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη».
Ως γνωστόν, χωρίς την Αμερική, ο ΟΗΕ θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Κυριολεκτικά…
Ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο κ. Τραμπ, τον οποίο περιέγραψαν οι καλά γνωρίζοντες  αξιωματούχοι του, ως «πολύ θυμωμένο». Με το δίκιο του, βέβαια, αν δεχθούμε ότι η πρότασή του για την Ιερουσαλήμ ήταν η πρώτη σοβαρή κίνηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, και αν θα συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια για τις χώρες που πραγματικά τον διέσυραν.
 Πρώτη και καλλίτερη ήταν η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία μάλιστα αντιπροσωπεύθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με την ευκαιρία ζήτησε να «πεταχτεί» στην Αμερικανική πρωτεύουσα για να συζητήσει όλα τα προβλήματα που άπτονται των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά φαίνεται πως οι Αμερικανοί του αρνήθηκαν.
Θα αποδειχθεί σήμερα… Εάν όντως του έκλεισαν την πόρτα πρόκειται για μία σοβαρότατη εξέλιξη, που σημαίνει ότι άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο «εκδίκησης» που ανακοίνωσε στον ΟΗΕ η κ. Χέιλι.
Αν τον δεχθούν στην Ουάσιγκτον, τότε οι Αμερικανοί αποδεικνύονται τεράστιοι μπουνταλάδες, που φοβούνται το μπούλιγκ των Τούρκων ισλαμιστών.
Πάντως, για να είμαστε ορθοί δεοντολογικά, στο σημερινό επίσημο πρόγραμμα του κ. Ρεξ Τίλερσον, δεν υπάρχει κανένα ραντεβού, ούτε με τον κ. Τσαβούσογλου, ούτε με οποιονδήποτε άλλο. Για να αρχίσουν να τους υπολογίζουν ξανά σε διεθνές επίπεδο, οι Αμερικανοί πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους σε αυτούς που ρεζίλεψαν τον Πρόεδρο τους στη Γενική Συνέλευση.
Πίσω από αυτήν την προκλητική ενέργεια εναντίον του κ. Τραμπ, βρίσκονται ο Ταγίπ Ερντογάν και η κλίκα του στην Άγκυρα και στη Μέση Ανατολή.
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέλαβε το βάρος οργάνωσης της χθεσινής φιέστας εναντίον της Αμερικής, και αυτός πρέπει να «πληρώσει». 
Υπό την έννοια ότι εάν δεν εκινητοποιείτο ο κ. Ερντογάν, δεν θα είχε σημειωθεί η χθεσινή πολύ αρνητική εξέλιξη.
Μόνο επτά χώρες, εκτός των ΗΠΑ και το Ισραήλ, υποστήριξαν την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου. Ρεζιλίκια σε «ζωντανή» μετάδοση…
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι από μόνος του ένα …«ψυχιατρείο». Όταν το είχαμε γράψει μας χλεύασαν μερικοί ανόητοι, αλλά και αυτοί πλέον υποστηρίζουν το ίδιο. Το γεγονός ότι ακούμε τα πιο ισχυρά επιχειρήματα για να αποδειχθούν τα αυτονόητα, μας ικανοποιεί.
Το βασικό θέμα πλέον είναι η Τουρκία, η οποία αποδεικνύεται στον «απόλυτο ταραξία» της Μέσης Ανατολής. Εάν οι Αμερικανοί δεν την επαναφέρουν στην τάξη είναι ως να αντιστρατεύονται τα ίδια τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Ο κ. Ερντογάν ενδιαφέρεται μόνο για την Τουρκία και εσχάτως για το παγκόσμιο Ισλάμ. Άρα έχει αναγάγει τον εαυτό του σε εχθρό της Αμερικής…