31 Δεκ 2017

Ποιός αλήθεια από τους δύο είναι ο ηλίθιος της ιστορίας;

Ποιά παγκοσμιοποίηση; Ρίχνοντας μια ματιά στη μεταρρύθμιση που πέρασε, ο Τραμπ με το νέο του φορολογικό σύστημα κάνει πράξη το όφελος της χώρας του με τα λόγια America first. Το ξήλωμα της παγκοσμιοποιημένης κάλτσας άρχισε από εκεί που ξεκίνησε & δεν είναι τυχαίο που οι Ευρωπαίοι (λέγε με Γερμανία) θορυβήθηκαν τα μάλα.
_____________
Tης Κατερίνας Πάντα
_____________
Με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση υποστηρίζει μια αλλαγή από το σημερινό “παγκόσμιο” φορολογικό σύστημα σε ένα “εδαφικό αμερικάνικο” σύστημα.
Πέραν από το γεγονός ότι μειώνει τον εταιρικό φόρο από το 35% στο 21% που στην πράξη λόγω επιπλέον φορολογικών απαλλαγών πέφτει στο 18%, κάνει και το εξής:
Στο πλαίσιο του παγκόσμιου συστήματος ως τώρα, οι πολυεθνικές φορολογούνται για το εισόδημα που φέρνουν από το εξωτερικό. Δεν πληρώνουν τον φόρο μέχρι να φέρουν τα κέρδη τους εντός ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, πολλές αμερικανικές εταιρείες αφήνουν τα κέρδη τους να σταθμεύουν στο εξωτερικό σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους ακόμη & ευρωπαϊκούς. 
Σύμφωνα με το νέο “εδαφικό” σύστημα, οι εταιρείες δεν θα φορολογούνται για το ξένο κέρδος στις ΗΠΑ. Θα ήταν λοιπόν σημαντικό κίνητρο να τα επανεπενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με θέσεις εργασίας, αφαιρώντας τα από κάπου αλλού. Επίσης θα ήταν κράχτης για πολλές ξένες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.
Επιπλέον επιτρέπει στις επιχειρήσεις που αγοράζουν νέο εξοπλισμό να αφαιρούν το κόστος των αποσβέσιμων περιουσιακών στοιχείων σε ένα έτος αντί να τα αποσβέσουν για αρκετά χρόνια, ενώ μπορούν να αφαιρέσουν από την φορολογία τους τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ή τις τυχόν επενδύσεις τους σε φτωχές περιοχές εντός ΗΠΑ. Αυτό θα ωφελήσει περισσότερο τις εταιρείες φαρμακευτικών υψηλής τεχνολογίας κλπ & θα δώσει εκ νέου ώθηση σε θέσεις εργασίας. 
Το φορολογικό νομοσχέδιο επίσης επιτρέπει στις εταιρείες να επαναπατρίζουν τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια που κατέχουν σε ξένα αποθέματα μετρητών αρκεί να καταβάλλουν έναν μόνο εφάπαξ φορολογικό συντελεστή 15,5% επί των μετρητών και 8% επί του εξοπλισμού. Και φυσικά έτσι δεν θα έχουν κανένα λόγο να ξαναβγάλουν κεφάλαια έξω, μετατρέποντας τα σε αμερικάνικα assets. 
Κάπως έτσι & με άλλες απαλλαγές, καταπολεμά τις επενδύσεις εκτός ΗΠΑ & προσελκύει κεφάλαια αμερικανικά & ξένα αποβλέποντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη. Σε ότι αφορά επιγραμματικά τα φυσικά πρόσωπα, το νομοσχέδιο διπλασιάζει την ηλεκτρονική κατάσταση φορολογικής απαλλαγής σε 11,2 εκατ $ για singles και 22,4 εκατ $ για ζευγάρια με επιπλέον 500$ για καθε μη εξαρτώμενο τέκνο.
Οι Ευρωπαίοι τι κάνουν εκτός από το να δημιουργούν εντός Ευρώπης αποεπενδύσεις με μείωση των θέσεων εργασίας & αύξηση φορολογικών συντελεστών, ειδικά τώρα που δεν έχουν μια Βρετανία πλέον να καλύπτει το μέγεθος των χαμένων θέσεων εργασίας που δημιούργησαν;
Ποιός αλήθεια από από τους δύο είναι ο ηλίθιος της ιστορίας;
Ας το πάρουν χαμπάρι. Ο πατερούλης ΗΠΑ πέθανε & ας κοιτάξουν να συμμαζέψουν μόνοι τους τα του οίκου τους, γιατί τα αμερικανά δε είναι τόσο…αμερικανάκια όσο νομίζουν & οι μπάμιες τους τελείωσαν.

mikrometoxos.gr