15 Νοε 2017

Bloomberg: H Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ

«Δύο από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ έχουν σταματήσει εξαιτίας της γραφειοκρατίας και νομικών θεμάτων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντλήσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα για οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό, τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει πίσω σε όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί “παραβιάζει την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών» γράφει το Bloomberg, που παράλληλα σημειώνει ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου η Καναδική εταιρία Εldorado Gold ανακοίνωσε ότι «θα κινηθεί νομικά εναντίον της χώρας, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για το πρότζεκτ των Σκουριών». 
Την ίδια ώρα, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι τα εμπόδια αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, που έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η ανεργία αγγίζει το 20%. 
«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομικών, που αναθεώρησαν προηγούμενη εκτίμηση για 1,8% ανάπτυξη. Η οικονομία αναπτυχθεί  κατά 2,5% το 2018» γράφει το Bloomberg, και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στα έργα αυτά, και τα δύο εκ των οποίων καθυστερούν εδώ και χρόνια. Οι μετοχές της Lamda κατρακύλησαν κατά 9,6% στην Αθήνα την Παρασκευή. Οι μετοχές της Eldorado έχουν μειωθεί κατά 60% στον Καναδά φέτος, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα ελληνικά του προβλήματα».
Ιστορικό προβλημάτων
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά πως η Ελλάδα έχει ανάλογο ιστορικό «προβλημάτων» με το παράδειγμα της Eldorado να είναι χαρακτηριστικό.
«Η εταιρία αγόρασε τα ορυχεία της Κασσάνδρας το 2012 για περίπου 2 δισ. δολάρια και έκτοτε έχει επενδύσει 1 δισ. επιπλέον στη χώρα, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας George Burns»