4 Νοε 2017

Εξάρθρωση οργάνωσης διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στο Μενίδι από τις λιμενικές αρχές

Κεντρικά πρόσωπα ήταν ένας 59χρονος Έλληνας από τα βόρεια προάστια και ένα κουαρτέτο Ρουμάνων που έσπρωχναν λαθραία τσιγάρα στις πιάτσες της Αττικής.
Η έφοδος στο στρατηγείο του Μενιδίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και οι «ράμπο» του Λιμενικού κατάφεραν να βάλουν στο χέρι τα μέλη του κυκλώματος, να τους περάσουν χειροπέδες και να κατασχέσουν το παράνομο εμπόρευμα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι ατζέντες της οργάνωσης, χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο στρατηγείο και την καβάτζα αλλά και τα τηλέφωνα έτσι ώστε οι αξιωματικοί του λιμενικού να αποκωδικοποιήσουν τις επαφές και τις άκρες του κυκλώματος. Μάλιστα, μόνο από την συγκεκριμένη παρτίδα των 1.332.580 τσιγάρων και των 109.950 γραμμαρίων καπνού που κατέσχεσαν, το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. 
Το στρατηγείο στο Μενίδι, η καβάντζα και οι μαύρες σακούλες
Μια πληροφορία που έφθασε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και έδινε στο πιάτο των αρχών συγκεκριμένα ονόματα και διευθύνσεις ήταν αυτή που έκανε τον χρόνο, για τη δράση του κυκλώματος των «τσιγαράδων», να μετρά αντίστροφα... Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία, «στην υπηρεσία Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΙΔΙΝΑΛ, στα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους περιήλθαν πληροφορίες από άτομο που ρητά δήλωσε ότι επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ότι στην περιοχή Αχαρνών Αττικής και συγκεκριμένα στην οδό (σ.σ αναφέρεται η οδός)βρίσκεται οικία στην οποία διαμένουν Ρουμάνοι στην οποία αποκρύπτονται και διακινούνται ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων». Οι «ράμπο» της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά πιάνουν αμέσως δουλειά. Λοκάρουν το σπίτι και αρχίζουν τη φυσική παρακολούθηση. «Όπως διαπιστώθηκε, σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνταν κινήσεις “δρομολόγια”από οικία που βρίσκεται στην οδό (σ.σ αναφέρεται η οδός) με ενδιάμεσο σταθμό μια οικία στην οδό (σ.σ αναφέρεται η οδός της “καβάντζας”) και έπειτα σε διάφορες περιοχές των Αθηνών - Πειραιώς, όπως Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Κερατσίνι, πλατεία Καραισκάκη, Μεταξουργείο κ.λ.π. Τα προϊόντα, διακινούνταν σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών μεγάλου μεγέθους. [....]. Τα οχήματα κινούνταν συνεχώς και εναλλάσονταν ως προς τις περιοχές προκειμένου να μην δίνουν στόχο» αναφέρεται στο διαβιβαστικό και στις επόμενες γραμμές περιγράφουν το κόλπο με τις μαύρες σακούλες που άλλαζαν με αστραπιαία ταχύτητα χέρια και αυτοκίνητα: «Στην οικία της οδού (σ.σ αναφέρεται η οδός) εντός της αυλής υπήρχε χώρος στάθμευσης για δύο οχήματα όπου το ένα ήταν κάποιο από τα τέσσερα προαναφερόμενα από τα οποία μεταφορτώνονταν οι μαύρες σακούλες στα διάφορα οχήματα που προσέρχονταν. Έπειτα, τα μεν άγνωστα οχήματα μετά την παραλαβή των μαύρων πλαστικών σάκων κατευθύνονταν σε άγνωστη κατεύθυνση. Τα δε οχήματα των συλληφθέντων μετέβαιναν στην οικία της οδού (σ.σ αναφέρεται η οδός) όπου φόρτωναν εκ νέου μαύρες σακούλες». 
Το μπλόκο στην Κατεβασιάς και το αμόκ
Το μεσημέρι της Παρασκευής οι άνδρες του Λιμενικού αποφάσισαν να περάσουν στην τελευταία φάση του επιχειρησιακού σχεδίου για να βάλουν στο χέρι το κύκλωμα και να δώσουν τέλος στη δράση του. «Την 3.11.2017 κλιμάκιο Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΙΔΙΝΑΛ μετέβη στην εν λόγω περιοχή των Αχαρνών προκειμένου να διενεργήσουν επιτήρηση στην εν λόγω υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της επιτήρησης της οικίας (σ.σ αναφέρεται η οδός) περί ώρα 12:50 το υπ΄αριθμ ΙΚΑ .... Ε.Ι.Χ Hyundai Getz εισήλθε στον προαύλιο χώρο αυτής όπου παρέλαβε μαύρες σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο και μετά από ολιγόλεπτη παραμονή εξήλθε και κινήθηκε προς την οδό Κ. Καραμανλή. Το κλιμάκιο ακολούθησε το όχημα και το ακινητοποίησαν σε ασφαλές σημείο επί της οδού Κατεβασιάς προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος επιδεικνύοντας στον οδηγό του τις ταυτότητες και την ιδιότητα τους. Ο οδηγός (σ.σ αναφέρονται τα στοιχεία του Έλληνα)εξήλθε του οχήματος και κατά την έρευνα εντοπίστηκαν στο χώρο των αποσκευών τρεις μαύρες σακούλες που περιείχαν κούτες με τσιγάρα και πακέτα με καπνό», αναφέρει το διαβιβαστικό. 
Οι λιμενικοί κατάσχουν το εμπόρευμα και ετοιμάζονται να περάσουν χειροπέδες στον 59χρονο αυτός αντιδρά και αρχίζει να τρέχει στο δρόμο σε μια προσπάθεια να ξεγλιστρήσει από τα χέρια των διωκτών του. Ήταν σε κατάσταση αμόκ και έδειχνε να έχει χάσει κάθε έλεγχο του εαυτού του. «Ο οδηγός προσπάθησε εκ νέου να διαφύγει με κατεύθυνση προς το δρόμο όπου κινούνταν οχήματα  με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Ακινητοποιήθηκε εκ νέου και προβάλλοντας αντίσταση μην υπακούοντας στις εντολές του κλιμακίου προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του με ένα γυαλί που βρήκε στο δρόμο, κάτι το οποίο απετράπη. Έπειτα προσπάθησε να χτυπήσει το κεφάλι του σε έναν τοίχο και να πέσει με το λαιμό του στα σύρματα ενός φράχτη. Έπειτα από έντονη προσπάθεια και αφού κατέφθασαν ενισχύσεις έγινε εφικτή η ακινητοποίηση και η δέσμευση του», αναφέρεται στη δικογραφία.