4 Νοε 2017

Γιατί γονάτισαν τη μεσαία τάξη; Για λόγους ταξικούς...

Του Μανόλη Καψή
Οι αναφορές του διδύμου του υπουργείου Οικονομικών στη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ήταν αποκαλυπτικές... "Γονατίσαμε στους φόρους τη μεσαία τάξη", ομολόγησαν, για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους και τους ανέργους. Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να έχει (μια αριστερή) πολιτική λογική. Όχι οικονομική, βέβαια, αφού η πολιτική αυτή συνιστά τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
Αλλά λένε  την αλήθεια; Όχι, φυσικά. Όπως θα τους εξηγούσε ακόμα και ο κ. Μπαλαούρας, νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην σπερματοχύτης (κατά δήλωσή του) και συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, το περίφημο μέρισμα δεν πήγε στους πιο ευάλωτους. Πήγε εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι θα αποδώσει περισσότερο εκλογικά.
Αν ήθελαν να είναι πιο ειλικρινείς, θα μπορούσαν απλά να υιοθετήσουν την περίφημη δήλωση Κυρίτση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για να "μετακυλίσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους". Και να παραχωρήσει ένα κάποιο φιλοδώρημα σε εκείνους που εκτιμά ότι μπορεί να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά εντάξει δεν ήταν και απόλυτα ανειλικρινείς. Η δήλωση Ευκλείδη ότι "δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε  και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα τη διάλεγα"... θα μείνει στην ιστορία. Κάτι σαν τη φυματική σαρανταποδαρούσα του.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει "δώρα" σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που ψηφίζουν Αριστερά... Με την ίδια "ταξική" (λένε οι Συριζαίοι...) λογική, μικροκομματική σε απλά ελληνικά. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, για παράδειγμα, που ασχολούνται με την καθαριότητα, δικαιούνται επιπλέον μειωμένο (από το ήδη περιορισμένο) ωράριο. Ακόμα και εκείνοι που δουλεύουν στο λογιστήριο. (Κι αν προκύψουν ανάγκες, ο Πάνος Σκουρλέτης ξέρει την απάντηση. Προσλήψεις φυσικά...)
Δικαιούνται πλέον και μπόνους. Ακόμα και εκείνοι που βρίσκονται απλά και μόνο κοντά σε χώρους αποκομιδής σκουπιδιών. Κι ας δουλεύουν στο λογιστήριο. Λεφτά υπάρχουν...
Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ μπορούν να μην αποπληρώσουν το δάνειό τους, οι συμβασιούχοι μπορούν πάντα να ελπίζουν ότι θα βρουν τρόπο να μονιμοποιηθούν και πάει λέγοντας. Οι άλλοι μπορούν πάντα να πληρώνουν... Για να καταλάβουν τι εστί ταξική πολιτική. Μικροκομματική στην καθομιλουμένη.
Κάπως έτσι στήνεται το εκλογικό "παραμάγαζο" του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν δεν ήταν οι δανειστές, τα ίδια θα συνέβαιναν και φέτος με το κοινωνικό μέρισμα, προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Μπαλαούρα. Αλλά, όπως μπορεί ίσως να τους ενημερώσει εγκύρως ο κ. Σημίτης, τα "προεκλογικά δώρα" μιας κυβέρνησης σε αποδρομή σπανίως αποδίδουν. Αρκεί φυσικά να υπάρχει μια δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση...