5 Σεπ 2017

Εξηγώντας την ανακάλυψη του τροχού στην Έφη...

Του Κώστα Στούπα 
1) Δυο από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στη σημερινή ευημερία αλλά και την πολιτικοστρατιωτική κυριαρχία της καπιταλιστικής Δύσης στον κόσμο, ήταν η Ανώνυμη Εταιρεία και ο δανεισμός με τόκο (τραπεζική).
Ανώνυμη Εταιρεία σημαίνει ανεξάρτητη νομική οντότητα οι συνέπειες της χρεοκοπίας της οποίας δεν αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία των μετόχων αλλά μόνο τα κεφάλαια που διαθέτει η ίδια η εταιρεία.
Τουτέστιν, αν χρεοκοπήσει η εταιρεία ο ιδιοκτήτης δεν χάνει το σπίτι του ή το αποταμίευμα που έχει φυλάξει στην τράπεζα για τα γεράματα ή μια δύσκολη ώρα, αλλά μόνο τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στην εταιρεία.
Η Ανώνυμη Εταιρεία μπορεί να αποτελείται επίσης από ένα άθροισμα δυο, τριών ή εκατομμυρίων μετόχων.
Η πρώτη ιδιότητα εξασφαλίζει την ανάληψη ρίσκου. Όταν κάποιος γνωρίζει πως μπορεί να χάσει ένα μέρος μόνο της περιουσίας του (το οποίο μπορεί να προσδιορίσει ο ίδιος) αν η επένδυση δεν πάει καλά, ρισκάρει ευκολότερα...
Αν για κάθε επένδυση το ρίσκο ήταν, σε περίπτωση αποτυχίας, να χάσει κάποιος ό,τι έχει ή δεν έχει, τότε η ανθρωπότητα θα ζούσε ακόμη στην εποχή της βοϊδάμαξας και των ξύλινων αρότρων...
Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι των κομμουνιστικών καθεστώτων ή των υπανάπτυκτων ολιγαρχιών ζουν με στερήσεις βασικών αγαθών είναι η απουσία διαφανούς σταθερού δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Τουτέστιν, η απουσία των κινήτρων και του πλαισίου λειτουργίας των ανώνυμων εταιρειών που έχουν στόχο το κέρδος και τον πλουτισμό.
Με τη συμμετοχή κάποιου σε μια Ανώνυμη Εταιρεία εξασφαλίζεται ένα όριο της ζημιάς που μπορεί να υποστεί, πολύ μικρότερο από τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει αν η επιχείρηση πάει καλά...
Αυτό αποδείχτηκε σημαντικό κίνητρο για την έκρηξη τεχνολογίας και ευημερίας που απολαμβάνει η ανθρωπότητα τις τελευταίες αρκετές εκατονταετίες, καταστάσεις που επιταχύνονται τις τελευταίες δεκαετίες.
Το ίδιο συμβαίνει και με την τραπεζική. Πολλοί μικροί και μεγάλοι καταθέτες μέσω των τραπεζών και έναντι τόκων, δανείζουν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για να επενδύσουν και να λειτουργήσουν δημιουργώντας πλούτο, ευημερία και θέσεις εργασίας για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και το σύνολο της κοινωνίας.
Τα παραπάνω επιχειρήματα αποτελούν απάντηση στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αφορά δήθεν την προστασία των εργαζομένων και επιτρέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του μετόχου (ιδιοκτήτη) όταν δεν είναι συνεπής στην καταβολή των μισθών και των εισφορών.
Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο αποτρέπει οποιονδήποτε βλέπει μια ευκαιρία και θέλει να επενδύσει για να την εκμεταλλευτεί, να αναλάβει το ρίσκο και να πραγματοποιήσει την επένδυση.
Όταν το ρίσκο μιας επένδυσης είναι απροσδιόριστο και αφορά το σύνολο της περιουσίας του πιθανού επιχειρηματία, αυτός θα προτιμήσει να μείνει στα "αυγά του” και να περιοριστεί σε αυτά που έχει ή δεν έχει.
Τούτο μειώνει δραστικά τις ήδη ελάχιστες πιθανότητες προσέλκυσης επενδύσεων που θα μειώσουν την ανεργία και θα αυξήσουν το ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να συνεχίσει την ύφεση και τη φτωχοποίηση της χώρας. Εκτός από την καταστρατήγηση της ασφάλειας της Ανώνυμης Εταιρείας προσπαθεί να περιορίσει την απελευθέρωση των απολύσεων.
Τουτέστιν, επενδύει κάποιος στη δημιουργία μιας επιχείρησης και προσλαμβάνει 100 άτομα. Τα πράγματα όμως μετά από ένα χρόνο δεν πάνε όπως τα περίμενε και οι πωλήσεις είναι οι μισές από αυτές που υπολόγιζε.
Έτσι του στερείται η δυνατότητα να απολύσει το μισό προσωπικό για να μην κλείσει η επιχείρηση και λόγω της αδυναμίας να καταβάλει μισθούς και εισφορές κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι του...
Άρα δεν επενδύει...
Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση ζουν στο δικό τους φαντασιακό κόσμο. Προφανές είναι επίσης πως με αυτά τα μυαλά όχι τη χώρα δεν πρόκειται να βγάλουν από την κρίση αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν να βγάλουν το σκυλάκι τους βόλτα.
Πρόκειται για απίθανους τύπους...
Υ.Γ: Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που πληρώνονται με καθυστέρηση αρκετών μηνών.
Στα καθ’ ημάς δηλ. στον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης σήμερα εργάζεται περίπου το ένα τρίτο αυτών που απασχολούνταν προ του 2010. Από το ένα τρίτο που συνεχίζει να εργάζεται μόνο το ένα τρίτο πληρώνεται στην ώρα του.
Ο ίδιος σαν ελεύθερος επαγγελματίας που συνεργάζομαι με αρκετές επιχειρήσεις έχω περιπτώσεις που μου χρωστούν αρκετά μηνιάτικα. Κανονικά με το νόμο της κας Αχτσιόγλου για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών θα έπρεπε να χαίρομαι, γιατί υποτίθεται πως αποτελεί ένα μέσο να εισπράξω τα ανείσπρακτα...
Δεν χαίρομαι καθόλου γιατί πιστεύω πως το μέτρο θα λειτουργήσει σε βάρος μας.
Οι επενδυτές στον κλάδο θα γίνουν λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν. Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν και η προσφορά εργασίας θα αυξηθεί. Αυτό θα συμπιέσει μισθούς και απασχόληση...
Δεν θέλει μυαλό να το καταλάβει κάποιος...
2) Τα αγοραία: Κάθε φορά που οι διεθνείς αγορές θα διορθώνουν κατά τι το ελληνικό χρηματιστήριο θα διορθώνει κατά χ επί τι. Έτσι, ενώ από την 25 Ιουλίου ο DAX και ο S&P 500 χάνουν 1,29% και 0,22% αντίστοιχα ο Γ.Δ. χάνει περί το 4%.
Το ίδιο ευελπιστούμε να συμβεί αντιστρόφως και στον τελευταίο γύρο ανόδου αν τελικά αυτός προκύψει.
Ο Γ.Δ. βρέθηκε χθες κάτω από τα χαμηλά της 1ης Αυγούστου κάτι που ανησύχησε πολλούς διαγραμματιστές.
Τράπεζες: Είναι εμφανής ο προβληματισμός της αγοράς για την κατάσταση του κλάδου καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο ακτών του Ατλαντικού για την ανάγκη ή μη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης.
ΕΕΕ: Παρά το αρνητικό κλίμα στην αγορά η μετοχή συνέχισε την πολύ καλή πορεία των τελευταίων εβδομάδων και κατέγραψε νέο υψηλό έτους το οποίο είναι και νέο ιστορικό υψηλό.
ΠΕΙΡ: Κάτω από την τιμή που μπήκε μετά το τελευταίο reverse split γεγονός που δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά για τη διαδικασία, καθώς η αγορά εθίζεται στην αντίληψη πως ανεβάζουν τεχνητά την τιμή για να έχουν περιθώρια να πωλούν στην πτώση. Είναι νωρίς ακόμη όμως για οριστικά συμπεράσματα...