30 Αυγ 2017

Σεμπάστιαν Κουρτς: Για το προσφυγικό ευθύνονται εκείνοι που μιλούσαν για... «ανοικτά σύνορα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Αυτριακός ΥΠΕΞ και διακδικητής της πρωθυπουργίας, στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως για το προσφυγικό ευθύνονται εκείνοι που υποστήριζαν τα «ανοικτά σύνορα».
Οι συνοριακοί έλεγχοι χρειάζονται σε κάθε περίπτωση ενόσω συνεχίζονται οι «προσφυγικές ροές», υποστήριξε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. 
Αποδίδοντας την ευθύνη για τις εξελίξεις στο προσφυγικό σε εκείνους που, όπως είπε, υποστήριζαν τα «ανοικτά σύνορα», ισχυρίστηκε ότι μία Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι εφικτή μόνο αν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης λειτουργούν.
Παράλληλα, απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδια του στην περίπτωση που η ΕΕ δεν παρατείνει μετά το Νοέμβριο την απενεργοποίηση της Συνθήκης Σένγκεν και δεν θα επιτρέπει πλέον τους συνοριακούς ελέγχους στο εσωτερικό της Ένωσης.
Αντικρούοντας την κριτική που του ασκείται ότι δεν τοποθετείται δημόσια απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, ισχυρίστηκε πως συνομιλεί τακτικά με Ούγγρους και Πολωνούς ομολόγους του, χωρίς αυτό να το μεταφέρει επικοινωνιακά.
Ο ίδιος θεωρεί ανησυχητικές τις εξελίξεις στο θέμα του κράτους δικαίου, ωστόσο η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι τόσο «τρομακτική» όσο διαφόρων άλλων, ενώ εκτιμά πως είναι καλό που η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά στην άσκηση πιέσεων στις δύο αυτές χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός των Αυστριακών Συντηρητικών, ο οποίος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι ο νικητής των πρόωρων εκλογών στη χώρα, απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας του με τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι ηγούνται του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.
Ως «λογικό βήμα» πάντως θεωρεί τον τερματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού, τον οποίο ο ίδιος είχε καταγγείλει αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.