10 Αυγ 2017

ΛΟΓΙΚΟ! Η Πολωνία ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ μνημεία...

Πριν από είκοσι χρόνια, η Πολωνία είχε πάνω από 560 μνημεία στον Κόκκινο Στρατό έξω από τους τάφους. Τώρα υπάρχουν λιγώτεροι από τους μισούς αριθμούς μνημείων, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Βαρσοβία Σεργκέι Αντρέιεφ.
"Το 1997, το Πολωνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Μνήμης του Αγώνα και του Μαρτυρίου μαζί με τη Ρωσική Πρεσβεία στην Πολωνία συνέταξαν κατάλογο όλων των μνημείων του Κόκκινου Στρατού έξω από τα στρατιωτικά νεκροταφεία. Υπήρχαν 561. Τώρα οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης λένε ότι υπάρχουν 230 ", σημείωσε ο Αντρέιεφ.
Για το ζήτημα του τι συνέβη με τους άλλους, ζητούσαμε εδώ και πολλά χρόνια τους Πολωνούς συναδέλφους μας, αναφέροντας το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία του 1994, όλες οι αλλαγές όσον αφορά τα μνημεία και τους τάφους πρέπει να πραγματοποιηθούν σε συμφωνία με τη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, δεν λάβαμε απάντηση”, επεσήμανε ο πρεσβευτής.
"Επιπλέον, πρόσφατα μας είπαν ότι τα μνημεία εκτός των ταφών δεν καλύπτονται από τη συμφωνία αυτή, αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κείμενο του εγγράφου και, από την πλευρά μας, είναι μια εσφαλμένη και παράλογη ερμηνεία της συμφωνίας" Κατέληξε.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Πολωνίας Duda υπέγραψε τροποποιήσεις στον νόμο που απαγορεύει την προπαγάνδα του κομμουνισμού, η οποία προβλέπει την κατεδάφιση των σοβιετικών μνημείων στη χώρα, στις 17 Ιουλίου.
Ο επικαιροποιημένος νόμος ορίζει ότι στα μνημεία και άλλα παρόμοια αντικείμενα "δεν μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής άτομα, οργανώσεις, σε γεγονότα ή ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή ένα άλλο ολοκληρωτικό σύστημα ".