2 Ιουν 2017

«Θα βγει ο ήλιος σήμερα»;

Του το είπε κι ο Βαγγέλης ο Μυτιληναίος. Είπε λοιπόν ο Βαγγέλης του Αλέξη: «Μην σηκώνεις τον πήχη για το χρέος». Χρόνια στις αγορές ο Βαγγέλης, κουβαλάει εμπειρία ανεκτίμητη. Έπρεπε να τον ακούσει. Αν ήταν  πράγματι έξυπνος θα έπρεπε να παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο τον Βαγγέλη και άλλους μεγάλους και να τους ρωτάει: «Θα βγει ο ήλιος σήμερα»; Θα είχε (είχαμε) γλιτώσει πολλά.
Ο Αλέξης, όμως, δεν τον άκουσε τον Μυτιληναίο και τον σήκωσε τον πήχη. Και τώρα τον περνάει από κάτω. Και βρήκε την ευκαιρία ο Σόιμπλε, που έχει μνήμη ελέφαντα, και τον κάνει του αλατιού. Επειδή ο Σόιμπλε δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεχάσει τα χουνέρια που του έκανε ο Γιάννης με το ένα ν. Ούτε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει παρουσιάσει πολλές φορές σαν τον διάβολο.
Δεν έχουν τον τρόπο να κάνουν την δουλειά. Χρυσάφι πιάνουν και γίνεται κάρβουνο. Αλλά δεν έχουν και τρόπους. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι δεν βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν την μεγάλη υπέρβαση. Να εγκαταλείψουν την λογική του μοναχικού λύκου που κυνηγάει στις στέπες και να προσπαθήσουν, τουλάχιστον, να καταλάβουν πως λειτουργεί ο κόσμος. Το έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στα σαλόνια, αλλά δεν ξέρουν το πώς…
Αυτό ακριβώς τους είπε ο Βαγγέλης. Τους έκανε δωρεάν μάθημα, σαν κι αυτά που σπάνια δίνει ένας επιχειρηματίας αυτού του διαμετρήματος. Σαν να του άνοιξε το μυστικό δωμάτιο με τους θησαυρούς και να του παρουσίασε το ιερό δισκοπότηρο. Αλλά ο Αλέξης δεν το εκτίμησε. Δεν άκουσε και ψήλωσε τον πήχη…
Έχουμε καλούς επιχειρηματίες. Αν οι πολιτικοί τους φώναζαν να συμμετάσχουν σε ένα εθνικό συμβούλιο, θα είχαμε να κερδίσουμε όλοι. Υπάρχουν άνθρωποι στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο που έχουν ξεκινήσει από το μηδέν και κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια επιχειρηματική σκακιέρα. Ποιος απ’ αυτούς δεν θα ήθελε να βοηθήσει την πατρίδα του; Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό χρειαζόμαστε!  Μία στρογγυλή τράπεζα με τα πιο δυνατά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, στην υπηρεσία των κυβερνήσεων και του ελληνικού λαού. Έχουμε 20-25 δυνατά ονόματα. Στην βιομηχανία, στην  ναυτιλία, στις κατασκευές, στα τρόφιμα, στον τουρισμό.  Έχουμε 20-25 πραγματικούς πρωταθλητές.
Και δεν μιλάνε οι πρωθυπουργοί με τους επιχειρηματίες; Αν δεν μιλούσαν, σε ποιον τα είπε ο Βαγγέλης; Ναι, μιλάνε. Αλλά δεν ακούνε. Ο Αλέξης, όπως και άλλοι πολιτικοί,  προτιμάει ανθρώπους που τον κολακεύουν. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει! Θα το πάρουμε το χρέος; Ας κάνουν κι αλλιώς! Θα τον σκίσουμε τον  Σόιμπλε; Τον έχεις ήδη κάνει κομμάτια! Θα παραμείνω πρωθυπουργός για άλλα δέκα χρόνια; Δεν υπάρχει, μανάρι μου, καλύτερος από εσένα!
Τώρα; Είναι αργά! Τα έχει κάνει μαντάρα. Χειρότερα δεν γίνεται! Αν και γι’ αυτό το τελευταίο δεν θα έβαζα και στοίχημα…
Θανάσης Μαυρίδης