11 Ιουν 2017

Λεφτά υπάρχουν! 1,8 εκ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων στους συνδικαλιστές με τις ευλογίες ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία από τις θεωρητικά ανώδυνες μεταβατικές διατάξεις του «ασφαλιστικού νομοσχεδίου» (ν. 4387/2016 ΦΕΚ Α’ 85/2016), γνωστότερου ως νόμου Κατρούγκαλου, θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά 0,20€ από κάθε κύρια σύνταξη υπέρ του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής του άρθρου 34 ν. 4144/2013.
Η λεπτομέρεια σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη διάταξη (του αρ. 89 ν. 2676/1999), όπως διαβάζουμε σε σχόλιο της Δημοκρατικής Ευθύνης στο facebook, είναι ότι «η καινούργια εισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλεται από όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ενώ η προηγούμενη (ύψους 1,80€) καταβαλλόταν μόνο από όσους είχαν υποβάλει οικειοθελώς σχετική δήλωση παρακράτησης».
Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάρτησης, «ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εισφορά κάθε συνταξιούχου, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, είναι ο ίδιος να κάνει δήλωση ότι δεν επιθυμεί να την καταβάλλει, που σημαίνει πρακτικά: είτε ότι πρέπει να πάει στα κεντρικά του ταμείου του και να στηθεί στην «ουρά» είτε να γνωρίζει να χειρίζεται το διαδίκτυο και να κάνει από εκεί τη σχετική δήλωση (πράγμα μάλλον σπάνιο για συνταξιούχο)».
Όλα αυτά τα «εικοσάλεπτα» που συγκεντρώθηκαν από όλους τους συνταξιούχους από το μήνα Ιούλιο 2016 μέχρι σήμερα αθροίζονται σε ένα πολύ σεβαστό ποσό, το οποίο επιτροπή (στη ουσία ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας) αποφασίζει πως θα διατεθεί στις συνομοσπονδίες, ομοσπονδίες και σωματεία συνταξιούχων.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Κάνοντας χρήση της διακριτικής ευχέρειας, που δόθηκε με τη νομοθετική εξουσιοδότηση της παρ. 3 του άρθρου 102 ν. 4387/2016 η κυρία Αχτσιόγλου μοίρασε τα λεφτά των συνταξιούχων.
Κατά την απόφαση της υπουργού Εργασίας (ΦΕΚ 4421/30.12.2016), οι Ομοσπονδίες αυτές είναι οι εξής:
Α) Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ποσοστό 64% που αναλογεί σε 1.064.792,45€,
Β) Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων ποσοστό 32% που αναλογεί σε 532.396,22€,
Γ) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας ποσοστό 4% που αναλογεί σε 66.549,53€.
Δήλωση του στελέχους της Δημοκρατικής Ευθύνης Βασίλη Φασούλα, δικηγόρου:
«Ο συνδικαλισμός αποτελεί πια χρυσοφόρο επάγγελμα και πυλώνα του σαθρού κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος. Η αποθεσμοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, βαπτίζεται νόμος και υπουργική απόφαση. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος επιτρέπει στην αρμόδια Υπουργό αυθαιρέτως να χρηματοδοτεί «αρεστές ή συμφέρουσες» συνδικαλιστικές οργανώσεις με κονδύλια ανυποψίαστων συνταξιούχων.
Πρέπει να σπάσουν οι σχέσεις κυβέρνησης, κομμάτων και συνδικαλιστών, με απλές αλλά αποφασιστικές κινήσεις, τις οποίες δεν μπορούν να πράξουν οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις, γιατί οι σχέσεις διαπλοκής, αλληλεξάρτησης και αλληλοσυμπλήρωσης είναι τόσο στενές, ώστε οι μεν να μην έχουν δυνατότητα ύπαρξης χωρίς τους δε και το αντίστροφο.
Ως Δημοκρατική Ευθύνη, άνθρωποι με εργασιακή και όχι κομματική ταυτότητα, κομίζουμε Θεσμούς, όχι Σωτήρες, Κράτος Συνέχειας, όχι Κράτος Λάφυρο, πυρηνικού τύπου αλλαγές στις δομές, στην πορεία, στη μοίρα της πατρίδας μας. Τις ονομάζουμε Επαναστατικό Ορθολογισμό».