19 Μαΐ 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Είναι παγκοίνως γνωστά πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τα οικονομικά των Δήμων δεδομένου ότι υπάρχουν κατά κανόνα σεβαστά ανταποδοτικά οφέλη

προς αυτούς από τις εταιρείες διαχείρισης των ανακυκλούμενων υλικών. Π.χ. ο Δήμος Διονύσου στο πρόσφατο παρελθόν εκτός από δωρεάν κάδους εξασφάλισε και φορτηγό αποκομιδής απορριμάτων.
    Κατ’ αυτήν την έννοια λοιπόν θα έπρεπε να επιδιώκεται η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση  των σχετικών υλικών στους κάδους της ανακύκλωσης. Ωστόσο στην περιοχή κυρίως των Θρακομακεδόνων  ανθεί η συστηματική αποψίλωση των οικείων κάδων από ομάδα  συγκεκριμένων ατόμων  που, όχι μόνο αφαιρούν ειδικά τα ευπώλητα μεταλλικά αντικείμενα, αλλά διασκορπίζουν και τα υπόλοιπα υλικά με συνέπεια οι χώροι γύρω από τους κάδους να μετατρέπονται σε ρυπαρές χωματερές. Και βέβαια ο Δήμος στερείται των όποιων ωφελημάτων από την ανακύκλωση, πρόβλημα  που είχα προσωπικά ακούσει να επισημαίνεται από τον τέως Δήμαρχο Αχαρνών κ. Σωτήρη Ντούρο.
     Στις 15/5/2017 και ώρα 15.00 διαπιστώνοντας ότι δύο από αυτά τα συνήθη άτομα που επέβαιναν σ’ ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο με τρέϊλερ, άδειαζαν τους κάδους που βρίσκονται  μπροστά από το Εμπορικό Κέντρο Θρακομακεδόνων ξεσκίζοντας τις σακούλες και πετώντας στο οδόστρωμα  ότι δεν τους άρεσε, τους έκανα έντονα παρατήρηση και μάλιστα απευθύνθηκα στην σταθμεύουσα ακριβώς απέναντι στο πεζοδρόμιο της πλατείας ομάδα αστυνομικών ΔΙΑΣ ζητώντας να τους ελέγξουν  για την παράνομη δραστηριότητά τους.
   Δεν γνωρίζω τι τελικά έγινε ούτε και θ’ αναφερθώ εδώ στην επιεικώς απαράδεκτη αντιμετώπισή μου από έναν εκ των αστυνομικών της  συγκεκριμένης ομάδας. Θ’ αναφερθώ όμως στο αποτέλεσμα της σχετικής αναφοράς μου στον υπεύθυνο καθαριότητας του Δήμου Αχαρνών στον οποίο απευθύνθηκα τηλεφωνικώς το πρωί της 16/5 προκειμένου να καταγγείλω το γεγονός και να υποδείξω  κάποιες απλές ενέργειες που κατά την ταπεινή μου γνώμη μπορούν  να συμβάλουν στον περιορισμό του δυσάρεστου αυτού φαινομένου. Π.χ. οι σε μικρή ακτίνα γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους κατεσπαρμένοι κάδοι  της ανακύκλωσης θα ήταν προσφορότερο να συγκεντρωθούν σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε και να υπάρχει η δυνατότητα κάποιων περιοδικών ελέγχων  από τις αρμόδιες αρχές αλλά και να μην ρυπαίνεται μονίμως και ανεξέλεγκτα το κεντρικότερο σημείο της πόλης μας. (Βέβαια εν όψει των εγκαινίων της ανθοκομικής έκθεσης  η πλατεία και οι γύρω χώροι θα γίνουν …τζάμι, μετά όμως το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται)
    Η απάντηση λοιπόν του υπευθύνου ήταν ότι ο Δήμος έχει  σοβαρότερα προβλήματα από αυτό για να ασχοληθεί, ότι η υπηρεσία καθαριότητας δεν έχει επαρκή  οχήματα  για την ανακύκλωση, ότι η Δημοτική Αστυνομία αδυνατεί να κάνει οποιονδήποτε έλεγχο και σε τελική ανάλυση οι άνθρωποι αυτοί που αδειάζουν τους κάδους της ανακύκλωσης ( και όχι μόνο ως γνωστόν…) είναι φτωχοί βιοπαλαιστές που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο! Μ’ άλλα λόγια δηλαδή όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά… διευκολύνουν την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μειώνοντας τον όγκο των ανακυκλούμενων υλικών!
 Τα συμπεράσματα δικά σας. Το δικό μου πάντως είναι ότι δυστυχώς στον τόπο αυτό που λέγεται Ελλάς στον οποίο κατοικούμε και τον οποίο υποτίθεται ότι αγαπάμε και πρέπει να προστατεύουμε, το να προσπαθείς  να φερθείς ως υπεύθυνος πολίτης είναι μάλλον άσκοπο. Χώρια που κινδυνεύεις να βρεις και τον μπελά σου γιατί τόλμησες να διαταράξεις κάποιων τη μακαριότητα.
                                          Βαρβάρα Ταβλαρίδου Μπακάλη