2 Απρ 2017

Επιπλέον 65 εκατ. μεταφέρει ο ΟΑΕΔ στην ΤτΕ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
Για άλλη μια φορά το ΔΣ του ΟΑΕΔ δέχεται εισήγηση από τη διοίκηση για να μεταφέρει κεφάλαιά του από την Εθνική τράπεζα στην Τράπεζα της Ελλάδος.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στην ατζέντα του ΔΣ του ΟΑΕΔ την ερχόμενη Τρίτη περιλαμβάνεται πρόταση της διοίκησης για μεταφορά 65 εκατ. ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισής του στην ΤτΕ. Τα 40 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα προέλθουν από τον ΛΑΕΚ (κονδύλια για την κατάρτιση) και τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΕΚ (κονδύλια για κοινωνική πολιτική).
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει διατυπώσει αίτημα προς την Παγκόσμια Τράπεζα για δάνειο 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων κατά της ανεργίας την περίοδο 2018-2020, ο ΟΑΕΔ έχει αποταμιευμένα στην ΤτΕ περί τα 530 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν μεταφερθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΑΕΔ στην τράπεζα της Ελλάδος συνολικά 582 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόλις τα 52,9 εκατ. ευρώ έχουν ανακτηθεί από τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές του ανάγκες. Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση του οργανισμού, ο μοναδικός λόγος για αυτήν τη μεταφορά είναι η μεγαλύτερη απόδοση την οποία θα έχουν τα ρευστά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, όντας κατατεθειμένα στην ΤτΕ (με επιτόκιο 3,14%), σε σχέση με το επιτόκιο που δίνει η Εθνική τράπεζα (1,15%).
Υπενθυμίζεται ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την οποία πέρασε η κυβέρνηση την άνοιξη του 2015, προβλέπεται η υποχρεωτική μεταφορά των κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών, τα οποία δεν χρειάζονται οι ίδιοι, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους (για διάστημα 20-25 ημέρες) σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ.
Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε εντατικά την περίοδο εκείνη, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015, προκειμένου να δανειστεί η κυβέρνηση μέσω repos από τους δημόσιους οργανισμούς (πρώην ΔΕΚΟ, συνταξιοδοτικά Ταμεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ), προκειμένου να καλύψει τις κατεπείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της, λόγω του οριακού σημείου που είχαν φτάσει τότε (εξαιτίας  της  τότε μη συμφωνίας με τους θεσμούς, την επιβολή των capital controls και του δημοψηφίσματος).   
capital.gr