28 Ιαν 2017

Μεταλλαγμένο καλαμπόκι: Χάμστερ μετατράπηκαν σε κανίβαλους που τρώνε τα παιδιά τους εξαιτίας της διατροφής τους

Άγρια χάμστερ στη βορειοανατολική Γαλλία, μετατράπηκαν σε κανίβαλους που τρώνε τα παιδιά τους, εξαιτίας της «βαριάς» διατροφής τους με καλαμπόκι, όπως εντόπισαν οι επιστήμονες. 
Τα συγκεκριμένα τρωκτικά, που κανονικά σιτίζονται με σπόρους, έντομα και ρίζες, έχουν αλλάξει τη διατροφή τους, λόγω της όλο και πιο εκτεταμένης καλλιέργειας βιομηχανικού καλαμποκιού, με συνέπεια να συμπεριφέρονται πλέον με τρόπο που μοιάζει με άνοια.  
«Υπάρχει σαφώς μια ανισορροπία, ο οικότοπος των χάμστερ καταρρέει", δήλωσε ο Gerard Baumgart, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για την Περιβαλλοντική Προστασία στην Αλσατία.   
 
Οι επιστήμονες εντόπισαν την αιτία της κανιβαλικής συμπεριφοράς, ταΐζοντας άλλα χάμστερ με καλαμπόκι και άλλα με σιτάρι. Εκείνα που έφαγαν καλαμπόκι είχαν επίσης πρησμένες γλώσσες και αίμα τόσο «παχύ» που ήταν δύσκολο στους επιστήμονες να το περάσουν από τεστ. Ακόμη «αποθήκευαν» τα μικρά τους μαζί με το καλαμπόκι και μετά τα έτρωγαν ζωντανά. Συμπεριφέρονταν δε πολύ διαφορετικά, τρέχοντας συνεχώς και σκαρφαλώνοντας.   
 
Οι ακατάλληλα μαγειρεμένες δίαιτες με βάση το καλαμπόκι έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερη ποσοστά αυτοκτονιών και κανιβαλισμό και στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες.   
 
Ο λόγος για τα χάμστερ ενεργούσαν τόσο παράξενα, οφειλόταν σε έλλειψη βιταμίνης Β3, ως αποτέλεσμα της συνεχούς διατροφής τους με καλαμπόκι. Όταν στο φαγητό τους προστέθηκε η βιταμίνη αυτή, τα τρωκτικά σταμάτησαν να τρώνε τα παιδιά τους και δεν παρουσίασαν τα υπόλοιπα προβλήματα στη συμπεριφορά και στην υγεία.