16 Δεκ 2016

Εγκρίθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου του Τατοΐου

Την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης και της στατικής προμελέτης για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου του κτήματος Τατοΐου αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Η περιοχή της μελέτης εστιάζει στο τμήμα του κτήματος που περιλαμβάνει το ανάκτορο, το κτίριο των μαγειρείων και τους κήπους με το αισθητικό δάσος συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων.
Η αρχιτεκτονική μελέτη κρίνει αναγκαία την οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου στην εποχή του Γεωργίου Α', δηλαδή στην πρώτη φάση λειτουργίας του (1884-1913), χωρίς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις εκσυγχρονισμού της δεκαετίας του 1930.
Η επαναφορά όψεων και εσωτερικών χώρων προτείνεται μόνο σε όσα στοιχεία υπάρχει τεκμηρίωση από φωτογραφικό υλικό, κείμενα της εποχής ή άλλες πηγές.
Ωστόσο, αμφιβολίες εξέφρασε ο επίτιμος γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού, Ιορδάνης Δημακόπουλος, «μήπως γίνουν τόσες εργασίες αναπαλαίωσης ώστε το κτίριο να γίνει καινούργιο. Πρέπει να το διατηρήσουμε χωρίς να παραβιάσουμε την ένδειξη των γηρατειών και της ηλικίας του».
«Οι επεμβάσεις στο κτίριο είναι άτεχνες και εντοπίσαμε ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς να απαλλαγεί από αυτές», απάντησε η καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ελισάβετ Βιντζηλαίου.