18 Νοε 2016

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΑΧΑΡΝΕΙΣ" ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Κύριε Δήμαρχε, Αποστείλατε στην δημοτική μας παράταξη «ΑΧΑΡΝΕΙΣ» την με αριθ. πρωτ. 67736 από 7-11-2016 επιστολή σας, με την οποία ζητάτε να καταθέσουμε προτάσεις για το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου μας που θα καταρτιστεί από τον Δήμο και το Παρατηρητήριο. 
Αντίστοιχη πρόταση προς τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν είχατε αποστείλει όταν προσπαθούσατε να συνάψει ο Δήμος Αχαρνών ένα ακόμη δάνειο προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Κι αναρωτιέται κανείς τι σας έκανε να αλλάξετε συμπεριφορά.
Όμως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που μας εμποδίζουν να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας.
      Μας ζητάτε την συνεργασία μας ή την συμβολή μας στην κατάρτιση του Σχεδίου Οικονομικής Εξυγίανσης ενώ, χωρίς να μας παρέχετε κάποια ενημέρωση, αποστείλατε στο Παρατηρητήριο το με αριθ. πρωτ. 67209 και με ημερομηνία 3-11-2016 το επικαιροποιημένο Βασικό Σενάριο του Σχεδίου Οικονομικής Εξυγίανσης του Δήμου που -κατά τα λεγόμενά σας - αντικατοπτρίζει την πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον Δήμο. 
Όμως, για να μας πείσετε για τις καλές σας προθέσεις, οφείλατε να μας είχατε επισυνάψει για λόγους ηθικής τάξης την επιστολή αυτή ή να μας είχατε δώσει την δυνατότητα πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου.
       Μήπως με αυτή την επιστολή σας αναζητάτε κάποιο άλλοθι για τα όσα κάνετε στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης;
          Με την επιστολή σας αυτή, όχι μόνο παρακάμψατε το δημοτικό συμβούλιο και όλες τις διαδικασίες παροχής ενημέρωσης και συνεισφοράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου αλλά και υποτιμήσατε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού μας ζητάτε τις προτάσεις μας να τις ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ στην Οικονομική Υπηρεσία (!!!) αντί, στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο  όπου μετά από γόνιμο διάλογο, θα συμφωνούσαμε για την πρόταση που πρέπει να αποσταλεί στο Παρατηρητήριο, κάτι που σας είχα ζητήσει επισήμως και προ τριμήνου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 2ας Αυγούστου 2016 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτό βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αν λάβετε υπόψη ότι οι εκθέσεις που υποχρεούται η εκάστοτε διοίκηση ανά τρίμηνο να υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο για έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού κάθε έτους, υπεβλήθησαν σωρευτικά  σε μια συνεδρίαση για το χρονικό διάστημα από  Οκτώβριο του 2013 έως και Δεκέμβριο του 2015. Φόρτος εργασίας των υπηρεσιών, κακή οργάνωση ή σκοπιμότητα; Εσείς γνωρίζετε.
Να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι η διάταξη του άρθρου 72 του  Ν. 3852/2010  ορίζει ότι ‘’υποβάλλεται ανά τρίμηνο έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση των εσόδων και εξόδων του δήμου. Η έκθεση αυτή στην οποία καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας, δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου.’’
Δημοσίευση  των ανωτέρω οικονομικών στοιχείων στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν έγινε.
Ας μην αναφερθούμε και για οικονομικά στοιχεία που αφορούν υλοποίηση προϋπολογισμού των νομικών προσώπων του δήμου και την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο που είναι το δεύτερο σοβαρό ζήτημα των δημοτικών πραγμάτων, αφού μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών δεν έχουν υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 Η απόκρυψη λοιπόν  γεγονότων σημαντικών όπως τα προαναφερόμενα είναι επιλήψιμη. Κι αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν τους δημότες να βγάζουν συμπεράσματα αρνητικά για το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και να υποθέτουν ότι ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ.
Προφανώς, η ηθική, η διαφάνεια, η διαβούλευση, η ομαλή λειτουργία του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου  πρέπει  να προηγηθούν όταν η διοίκησή του επιδιώκει με ειλικρίνεια την αγαστή συνεργασία της αντιπολίτευσης και τις προτάσεις για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου.
Σας προτείνουμε λοιπόν να αξιοποιήσετε το Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη αποφάσεων και σας συνιστούμε  να αποφεύγετε τις εξωθεσμικές διαδικασίες, για το καλό του Δήμου Αχαρνών.
                                                                                                                     

            Οδυσσέας Καμπόλης
  Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης                                               
                 «ΑΧΑΡΝΕΙΣ Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση»