6 Οκτ 2016

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Γ.ΔΕΔΕ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Την προσφορά του βουλευτή Αττικής Γιάννη Δέδε εξήρε ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης για το θέμα της ψήφου των Ομογενών. Ο κ. Δέδες ως μέλος της Επιτροπής της Βουλής και συντονιστής της αντίστοιχης θεματικής, κατά την εισήγησή του, σημείωσε ότι κατόπιν ενδελεχούς έρευνας σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εξωτερικών) και την ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώθηκε πως η τελευταία καταγραφή των Ομογενών έχει γίνει μέχρι το 1975 και τόνισε ότι «το ζήτημα της ψήφου των συμπατριωτών μας, εκτός των γεωγραφικών συνόρων της Ελλάδας, αποτελεί εγχείρημα υψηλού επιπέδου δυσκολίας, όσο και προσδοκιών για το κοινό μας μέλλον». 
       Ο Γ. Δέδες τόνισε ότι σε όλη την διάρκεια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κατηγοριοποίησης και καταγραφής των Ομογενών και ως εκ τούτου οι όποιες προτάσεις για παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού βρίσκονταν στο κενό. Παράλληλα επισήμανε τη σημαντική συνδρομή για το όλο εγχείρημα, των ομογενειακών και των εστιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
       Εν κατακλείδι συνέστησε την αξιοποίηση τεχνογνωσίας από χώρες με ανάλογα μεταναστευτικά ρεύματα, όπως η Ιταλία, αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να επιτευχθεί σε πρώτη φάση ο στόχος της καταγραφής των Ομογενών και να διερευνηθεί στη συνέχεια η δυνατότητα παροχής δικαιώματος ψήφου. 
        «Είναι η Επιτροπή που έχει κάνει τη μεγαλύτερη δουλειά και ασχολήθηκε σε βάθος για να αναδείξει το στοιχείο ότι από το 1975 δεν έχει γίνει καταγραφή των Ομογενών», τόνισε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Αλ. Τριανταφυλλίδης.
       ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΔΕΣ 
    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ