12 Οκτ 2016

Ανακαλύψτε τα ευεργετικά διατροφικά χαρακτηριστικά του δίκοκκου σιταριού

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονου διατροφικού ενδιαφέροντος, αν και είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη σιτηρών. 
        Η καλλιέργεια και η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαιότητα. Για κάποια χρόνια εγκαταλείφθηκε, όμως πρόσφατα στη σύγχρονη εποχή επανήλθε. 
        Αποτελείται από 2 σπόρους οι οποίοι καλύπτονται από ένα σκληρό περίβλημα που δεν απομακρύνεται κατά το θερισμό και έτσι ο καρπός του παραμένει ‘’ντυμένος’’ και προστατευμένος διατηρώντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. 
      Ας δούμε όμως ποια είναι τα κυριότερα διατροφικά του χαρακτηριστικά, που το κάνουν να ξεχωρίζει : 
       Το δίκοκκο σιτάρι είναι πλούσιο σε εδώδιμες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο πρόσληψης τροφής, ενώ έχουν συσχετιστεί και με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου μας. 
        Περιέχει εκτός των άλλων πρωτεΐνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β με κυριότερη τη θειαμίνη, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο. Στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ μαζί με το φώσφορο συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. 
        Ο φώσφορος είναι γνωστός και για τη σχέση του με την καλή όραση. Ο χαλκός που συμμετέχει σε ποικίλες διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μεταφορά του σιδήρου στα διάφορα σημεία του σώματός μας. Το μαγνήσιο στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, ενώ η θειαμίνη στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. 
       Να λοιπόν γιατί το δίκοκκο σιτάρι θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Ένα από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα του είναι το ψωμί σε φέτες. Επιλέξτε λοιπόν ψωμί με δίκοκκο αλεύρι, είτε συνοδεύοντας το φαγητό σας, είτε δημιουργώντας toast & sandwich και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας επιβραβεύσει. 
    Προσοχή όμως: είναι σημαντικό να αναγράφει στην συσκευασία του την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, για να είστε σίγουροι για την διατροφική αξία του προϊόντος που αγοράζετε. 
       Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr