28 Αυγ 2016

Δεύτερη φορά «ξήλωσε» τον Χίο ο Κασσαβός με κατηγορίες και Αντιδημάρχων του

Με μία 9σέλιδη απόφαση αναρτημένη στην Διαύγεια έγινε γνωστό πως για δεύτερη φορά ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός απέπεμψε από Αντιδήμαρχο τον Αναστάσιο Χίο. Μπορεί ο κ. Χίος να είχε προσφύγει, ζητώντας την ακύρωση της αντικατάστασής του, με το σκεπτικό ότι η Απόφαση του Δημάρχου δεν ήταν πλήρως αιτιολογημένη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να έκανε δεκτή την αίτησή του, όμως συνάδελφοι του Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι είχαν διαφορετική άποψη! 
        Ο Κασσαβός στην προηγούμενη απόφαση δεν είχε αναφερθεί διεξοδικά στους λόγους για τους οποίους ουσιαστικά "ξήλωνε" τον Αντιδήμαρχο ίσως για λόγους... "τακτ", με αποτέλεσμα η Αποκεντρωμένη να τον... επαναφέρει. Έτσι για μία ημέρα τον έχρισε Αντιδήμαρχο και την επομένη τον απέπεμψε αυτή την φορά με βαριές κατηγορίες από τους ίδιους τους Αντιδημάρχους που είχαν καταθέσει με εμπιστευτικά πρωτόκολλα όπως γίνεται εμφανές στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια, τα παράπονά τους από τον Αναστάσιο Χίο. Η κίνηση του Κασσαβού αν μιλούσαμε με όρους σκάκι ήταν σίγουρα κίνηση ματ, αφού ο Δήμαρχος έδειξε τα δόντια του αυτή την φορά στον Χίο που μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης θεωρούσε δεδομένη την επαναφορά του στην Αντιδημαρχία. 
         Όμως, οι πρώην συνάδελφοι του όχι μόνο στήριξαν την απόφαση του Δημάρχου, αλλά τεκμηρίωσαν και τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να απομακρυνθεί.Οι Αντιδήμαρχοι Στάθης Τοπαλίδης, Παναγιώτης Πολυμενέας και Θεόδωρος Συρινίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Θρακομακεδόνων Χρύσα Δουρίδα και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Φροντίδας Γιώργος Δασκαλάκης στις επιστολές τους κάνουν λόγο για αλαζονική και εξωθεσμική συμπεριφορά που στην περίπτωση των Παναγιώτη Πολυμενέα και Στάθη Τοπαλίδη έγινε προσβλητική και ρατσιστική, με τον τελευταίο να τονίζει χαρακτηριστικά πως ο κ. Χίος τον πρόσβαλε επειδή είναι Πόντιος. 
          Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται: 
        «Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αντιδηµάρχου Αναστάσιου Χίου, από τα προαναφερόμενα έγγραφα, τα λοι̟πά στοιχεία του φακέλου και από προσωπική αντίληψη και γνώση του ∆ηµάρχου, διαπιστώνονται τα παρακάτω πραγματικά περιστατικά: 
        α) Η συνεργασία του Αντιδημάρχου µε τον ∆ήµαρχο είχε καταστεί προβληματική µε αποκορύφωνα την από 5-5-2016 από µέρους του Αντιδηµάρχου αποστολή εξωδίκου προσκλήσεως προς τον ∆ήµαρχο. Η αποστολή εξωδίκου Προσκλήσεως είναι ενδεικτική του χάσµατος επικοινωνίας μεταξύ των δύο, του κακού κλίµατος συνεργασίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης που είχε πλέον διαμορφωθεί όταν ο ορισθείς από τον ίδιο αναπληρωτής του ∆ηµάρχου επιλέγει να επικοινωνεί µε αυτόν µέσω εξωδίκων προσκλήσεων. Σημειώνεται δε, ότι το ως άνω εξώδικο δηµοσιεύθηκε µε πρωτοβουλία του Αντιδηµάρχου στον τοπικό τύπο αλλά και σε ιστοσελίδες τοπικού ενδιαφέροντος, θίγοντας το κύρος της ∆ηµοτικής Αρχής και καθιστώντας τις σχέσεις ∆ηµάρχου - Αντιδηµάρχου προβληµατικές και επιβλαβείς των δηµοτικών συµφερόντων, εκθέτοντας τον ∆ήµαρχο ως προς το επίπεδο συνεργασίας µε τον Αντιδήµαρχο που επέλεξε. Επιπλέον στην υ̟π’ αριθ. ̟πρωτ. 50580/23-8-2016 αίτηση ̟ου ο εν λόγω Αντιδήµαρχος έσ̟πευσε να υποβάλλει προς το ∆ήµαρχο Αχαρνών µε απειλητικό περιεχόμενο αναφορικά µε την συμμόρφωση στην υ̟’ αριθ. 58939/22663/8-8-2016 απόφαση της ασκούσης καθήκοντα Γ.Γ. Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Αττικής που περιήλθε στο ∆ήµο στις 22-8-2016, διαφαίνονται οι προθέσεις του, αφού κάνει λόγο για καθυστερηµένη κοινοποίηση της α̟πόφασης χωρίς να έχουν παρέλθει ούτε καν εικοσιτέσσερις ώρες από την εκατέρωθεν παραλαβή αυτής. Αξίζει δε να επισηµανθεί εκ της ανωτέρω συµπεριφοράς το αυξηµένο ενδιαφέρον αυτού για τη διατήρηση της θέσης του Αντιδηµάρχου αδιαφορώντας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ∆ηµοτική ∆ιοίκηση εκ των ενεργειών του, αποσκοπώντας αποκλειστικά στη διατήρηση της θέσης του Αντιδηµάρχου. 
           β) Προέβαινε σε δηµόσιες τοποθετήσεις µη έχουσες σχέση µε ελευθερία έκφρασης γνώµης και ψήφου δηµοτικού συµβούλου, οι οποίες όχι µόνο αδικαιολόγητα έβλαπταν την εικόνα της ∆ηµοτικής Αρχής, αλλά αντιστρατεύονταν σε καίρια σηµεία του δηµοτικού προγράµµατος. Ειδικότερα, ενώ στις 18-12-2015 είχε ψηφίσει την έγκριση του προϋ̟ολογισµού οικονοµικού έτους 2016 µε ισοσκέλιση µε δανεισµό και β) στο δηµοτικό συµβούλιο στις 5-4-2016 είχε ψηφίσει θετικά τη διερεύνηση δυνατότητας λήψης δανείου ισοσκέλισης προϋπολογισµού οικονοµικού έτους 2016, µετά από λίγες ηµέρες για λόγους προσωπικής στρατηγικής σε δηλώσεις του στην τοπική εφηµερίδα «εν τη πολει» ( τεύχος 110, Μάιος 2016) δήλωνε απερίφραστα την αντίθεσή του στη σύναψη δανείου εκ µέρους του ∆ήµου αναφέροντας µε πηχυαίους τίτλους ότι «ο ∆ήµος δεν αντέχει άλλα δάνεια». 
          γ) ∆ιαπιστώθηκε επανειλημμένως η έλλειψη και αδυναµία συνεργασίας µεταξύ του ανωτέρω Αντιδηµάρχου και των λοιπών Αντιδηµάρχων του ∆ήµου αλλά και της Προέδρου της ∆ηµοτικής Κοινότητας Θρακοµακεδόνων και Προέδρων Νοµικών Προσώπων του ∆ήµου µε µειωτικούς χαρακτηρισµούς προς αυτούς, ε̟πίδειξη αλαζονικής συµπεριφοράς και πλήθος περιστατικών έλλειψης συνεργασίας του µε το σύνολο των Αντιδηµάρχων και Προέδρων Νοµικών Προσώπων του ∆ήµου. Αποδέκτης τέτοιου είδους καταγγελιών και παρα̟πόνων για τη συµπεριφορά του, κατ' ε̟πανάληψη έγινε ο ∆ήµαρχος δηµιουργώντας του µείζονα προβλήµατα στη διοίκηση και λειτουργία της ∆ηµοτικής Αρχής. Ειδικότερα σχετικά µε την έλλειψη συνεργασίας και την αντι̟παράθεση µε το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων Αντιδηµάρχων του ∆ήµου : 
       -Ο Αντιδήµαρχος Παιδείας, Αθλητισµού, Πολιτισµού και Νέας Γενιάς, κ. Το̟παλίδης Ευστάθιος κατήγγειλε µε την υπ' πρωτ. ΕΜΠ 12/29-2-2016 ε̟πιστολή του ότι ο κ. Χίος δεν είχε ανταποκριθεί σε αιτήµατά του ιδίου σχετικά µε τις εργάτριες καθαριότητας στα σχολεία και τα κενά που υπήρχαν σε αυτά κατά το σχολικό έτος 2015-2016. Επιπλέον στην ίδια επιστολή του αναφέρει ότι «από την αρχή της θητείας µου ως αιρετός, διαπίστωνα µια αντιμετώπιση αλαζονική και ότι τον τελευταίο χρόνο αυτή η συμπεριφορά είχε γίνει επιθετική και ενοχλητική…. και έδειχνε ρατσιστική διάθεση απέναντι µου, διότι προέρχεται από τον Ποντιακό Ελληνισµό». 
       -Τον Οκτώβριο του 2015 µετά τις φονικές πλημμύρες στην Αττική και συγκεκριμένα αυτές στο ∆ήµο Αχαρνών, όπου υπήρχαν 4 νεκροί, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Πολυµενέας Παναγιώτης, όπως ο ίδιος αναφέρει στην µε υ̟π'  αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 38/26-5-2016 επιστολή του στον ∆ήµαρχο «τόλµησα» να ρωτήσω στη ∆ηµοτική Οµάδα, τι έκανε η πολιτική προστασία στην οποία είναι προϊστάµενος ο κ. Χίος; Εκεί µου έκανε κατά µέτωπο επίθεση και το σημαντικότερο αναφέρθηκε στην οικογένειά µου προσπαθώντας έτσι να µε ̟προσβάλει µε τον χειρότερο τρόπο». 
         - Η αντισυναδελφική συμπεριφορά του κ. Χίου εκδηλώνεται και έναντι του Αντιδηµάρχου Περιβάλλοντος Συρινίδη Θεόδωρου αναγκάζοντας και τον ίδιο να καταγγείλει τη συμπεριφορά του κ. Χίου µε την υπ’ αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 20/29-3-2016 έγγραφη αναφορά του στον ∆ήµαρχο όπου αναφέρει ότι «………παρεμβαίνει στα καθήκοντά µου κατά τρόπο προσβλητικό ζητώντας να ενημερώνεται για τις βάρδιες του προσωπικού καθαριότητας» χωρίς να έχει καμµία ουσιαστική αρµοδιότητα ως προς αυτό, υποβαθμίζοντας έτσι τον ίδιο ως πολιτικό προϊστάμενο τους και δημιουργώντας σύγχυση στους υφισταμένους του αναφορικά µε την τήρηση της ιεραρχίας. 
         -Η Πρόεδρος του Συµβουλίου της ∆ηµοτικής Κοινότητας Θρακοµακεδόνων αντιμετωπίζει εδώ και καιρό την αλαζονική συμπεριφορά του κ. Χίου µε αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η άσκηση των καθηκόντων της. Ειδικότερα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειας της για την οµαλή µεταξύ τους συνεργασία, και ενώ αρχικά τον ενηµέρωνε καθηµερινά τόσο τηλεφωνικά όσο και ηλεκτρονικά (µε e- mail) για όλα τα θέµατα που αφορούσαν τη ∆ηµοτική Κοινότητα Θρακοµακεδόνων ο κ. Χίος όχι µόνο αρνήθηκε να συνεργαστεί ό̟πως ορίζει ο νόµος, για την προώθηση των θεµάτων της ∆ηµοτικής Κοινότητας αλλά ακόµη και να συνοµιλεί µαζί της, όπως η ίδια αναλυτικώς αναφέρει στον ∆ήµαρχο µε την µε αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 21/30-3-2016 αναφορά της. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε µε πρωτοβουλία του ∆ηµάρχου στο γραφείο αυτού στις 17-2-2016 σε µια προσπάθεια του ιδίου να αμβλύνει τις αντιθέσεις µεταξύ των δύο ως άνω συνεργατών του, ο κ. Χίος όχι µόνο δεν δέχθηκε να συνοµιλήσει µε την Πρόεδρο αλλά αποχώρησε εξοργισµένος από το γραφείο του ∆ηµάρχου αναφέροντας υποτιμητικά για την Πρόεδρο «µίλα εσύ µε το παιδάκι …» και έφυγε χτυπώντας βιαίως την ̟πόρτα πίσω του δημιουργώντας δυσάρεστο κλίµα στο γραφείο ∆ηµάρχου και στους δηµότες που ανέµεναν στην αίθουσα υποδοχής. Επιβεβαιώνοντας την άνευ αποτελέσματος συνάντηση η Πρόεδρος του Συµβουλίου της ∆ηµοτικής Κοινότητας Θρακοµακεδόνων µε την ανωτέρω αναφορά της επισηµαίνει σχεδόν ένα µήνα µετά «συνεχώς υπονόμευε το έργο µου……. αξίωνε να κάθεται στη θέση µου κατά τη διάρκεια των τοπικών συµβουλίων και να ελέγχει κάθε µου κίνηση ……απαίτησε από τη γραµµατέα της ∆ηµοτικής Κοινότητας να τον ενηµερώνει εγγράφως και καθηµερινώς για κάθε τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση, καθώς και για τη διάρκεια αυτών, ενώ εσκεµµένα έχει αποκόψει την επικοινωνία µου µε τον ∆ήµο…...». 
          -Ο Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Φροντίδας Αχαρνών, ∆ηµοτικό Ν.Π.∆.∆. εξέφρασε µε σειρά επιστολών του προς το ∆ήµαρχο πραγµατικά περιστατικά τα οποία αποδεικνύουν όχι µόνο την προσωπική του δυσαρέσκεια αλλά και των συνεργατών του στη ∆ηµοτική Φροντίδα Αχαρνών από τη συμπεριφορά του κ. Χίου. 
          - Ειδικότερα ενώ στις 12 Απριλίου 2016 µε επιστολή του ζητούσε τη συµβολή της Πολιτικής Προστασίας µέσω του αρµόδιου αντιδηµάρχου κ. Χίου, ώστε να ̟πλαισιωθεί η ετήσια «13η Πεζοπορία - Ανάβαση στην Πάρνηθα 2016», την οποία διοργάνωνε η ∆ηµοτική Φροντίδα, δεν του εδόθη καμµία απάντηση και αν και επανήλθε και µε δεύτερη επιστολή του σε αυτόν, δεν έλαβε καμµία α̟πάντηση, µε αποτέλεσμα εν τέλει να ακυρωθεί η προγραμματισμένη αθλητική δραστηριότητα µε όλες τις αρνητικές συνέπειες για την εικόνα του ∆ήµου και της ∆ηµοτικής Φροντίδας Αχαρνών απέναντι στους συµµετέχοντες δηµότες. 
          - Στις 3-3-2016 µετακίνησε αναιτιολόγητα την υπάλληλο της ∆ηµοτικής Φροντίδας κ. Χάψα ∆έσποινα στην Κοινωνική Υπηρεσία, µε προφορική απόφασή του, γεγονός το οποίο έφερε σε δυσµενή θέση το ΝΠ∆∆ αφαιρώντας του µία υ̟πάλληλο που επί σειρά ετών ασχολείται µε τους ∆ηµοτικούς Παιδικούς Σταθµούς αφήνοντας κενή και χωρίς αντικαταστάτη την αντίστοιχη θέση του ΝΠ∆∆. Α̟ποτέλεσµα της αναιτιολόγητης απόφασής του ήταν να εκτεθεί για άλλη µια φορά η ∆ηµοτική Αρχή η οποία έγινε δέκτης των παραπόνων και των καταγγελιών των γονέων, οι οποίοι ασφαλώς κατήγγειλαν την απαράδεκτη αυτή µετακίνηση µιας αξιόλογης και αναγνωρισµένων ικανοτήτων υπαλλήλου. 
        - Ο Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Φροντίδας Αχαρνών µε επιστολή του προς τον ∆ήµαρχο καταγγέλλει για µια ακόµη φορά και αυτός την άνευ αρµοδιότητος παρεµβολή του Αντιδηµάρχου στον τρό̟πο ασκήσεως εκ µέρους του της διοικήσεως του ΝΠ∆∆ και σε υπαινιγμούς του Αντιδηµάρχου αναφορικά µε την εκ µέρους του διαχείριση των οικονοµικών του ΝΠ∆∆ θίγοντας ευθέως την τιµή και την υπόληψη του. Ειδικότερα αναφέρει ότι ο κ. Χίος « …κάλεσε στο τηλέφωνο την κ. Μπαλή Ειρήνη ( ∆/ντρια Οικονοµικού – ∆ιοικητικού) κάνοντας της ερωτήσεις για θέµατα  που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ∆ηµοτικής Φροντίδας τόσο οικονομικά όσο και διοικητικά ζητήµατα αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τον τρόπο διοίκησης στο πρόσωπό µου… .» 
        Ειδικότερα σχετικά µε την αποτελεσματικότητα και το επίπεδο εκτέλεσης των καθηκόντων του 
         δ) Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Ε̟πιτροπής του ∆ήµου Αχαρνών τον Φεβρουαρίου του 2016 του ανατέθηκε από τον ∆ήµαρχο η οργάνωση και προώθηση συστήµατος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς όφελος των δηµοτών, όπως άλλωστε είχε εξαγγελθεί στο δηµοτικό µας πρόγραµµα. Ιδιαιτέρως δε του επισημάνθηκε παρουσία του συνόλου των αντιδηµάρχων η σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του εν λόγω εγχειρήματος για την αξιοπιστία της ∆ηµοτικής Αρχής έναντι των συµπολιτών µας. Παρά ταύτα έως και σήµερα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον Αντιδήµαρχο κ. Χίο καμµία ενέργεια επί του εγχειρήματος αυτού αν και επανειλημμένως έχει ερωτηθεί και οχληθεί από τον ∆ήµαρχο. 
         ε) Στην προγραμματισμένη από τον ίδιο συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την 10-5-2016 µε θέµατα «α) απολογισμός χειμερινής περιόδου 2015- 2016 και β) προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο» αναιτιολογήτως δεν παραβρέθηκε αν και ήταν ο αποκλειστικός εισηγητής των θεµάτων ως προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας και διοργανωτής αυτής. Σηµειώνεται δε ότι στη συνεδρίαση του ως άνω οργάνου συµµετείχαν οι ∆ιοικητές ή αναπληρωτές των στρατοπέδων του ∆ήµου, του Αστυνοµικού Τµήµατος, των Πυροσβεστικών Σταθµών του ∆ήµου, ο ∆ασάρχης, ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Πάρνηθος ( ΣΥΝ.ΠΑ.) και άλλοι πολλοί φορείς. Η αναιτιολόγητη απουσία του πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας και αποκλειστικού εισηγητή των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης εκ µέρους του ∆ήµου στην πιο κρίσιµη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια του έτους, εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη ∆ηµοτική Αρχή ενώπιον όλων των άλλων συµµετεχόντων, οι ο̟οίοι δυσανασχέτησαν µε τον τρόπο αντιµετώπισης των θεµάτων πολιτικής προστασίας εκ µέρους του ∆ήµου Αχαρνών, καθιστώντας τον ∆ήµαρχο υ̟πόλογο έναντι των υπολοίπων εκπροσώπων των αρχών. 
         Όλα τα ανωτέρω πραγµατικά περιστατικά δημιούργησαν µείζον πρόβληµα στη διοίκηση και λειτουργία της δηµοτικής αρχής, εκθέτουν την δηµοτική αρχή, δυσχεραίνουν την προώθηση του δηµοτικού ̟προγράμματος και της δηµοτικής συνεργασίας και λόγω του κλονισµού των σχέσεων εμπιστοσύνης ∆ηµάρχου-Αντιδηµάρχου, της διατάραξης των σχέσεων και της έλλειψης συνεργασίας του προσφεύγοντος µε τους λοιπούς Αντιδηµάρχους, ε̟πιβάλλουν για λόγους δηµοσίου συµφέροντος και συγκεκριµμένα α) της προστασίας του ∆ηµοτικού συµφέροντος β) της εύρυθµης λειτουργίας των οργάνων της ∆ιοικήσεως του ∆ήµου, και γ) της προώθησης του ∆ηµοτικού έργου, την ανάκληση του κ. Χίου Αναστασίου από τη θέση του Αντιδηµάρχου και την απαλλαγή του από τα καθήκοντά του. 
 acharnorama.gr