15 Ιουν 2016

K. Regling: Θα ήταν μικρότερο το πρόγραμμα εάν είχε συνεργαστεί νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση

Την πεποίθηση ότι το επόμενο Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης εξέφρασε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Μιλώντας στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews o Regling έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για την παραγωγική συνεργασία της.
       «Θα ήταν μικρότερο το πρόγραμμα» 
      «Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση», παραδέχθηκε αναφερόμενος σε όλη τη διάρκεια των μνημονίων. «Και οι 4 άλλες χώρες ολοκλήρωσαν τα προγράμματα χωρίς να χρειαστούν άλλα, όμως η Ελλάδα χρειάστηκε και τρίτο πρόγραμμα, καταρχήν γιατί η κατάσταση εκκίνησης ήταν πολύ πιο δύσκολη και έγιναν μεγάλα λάθη στην εφαρμογή τους. Και αφετέρου, καταγράφηκε ένα μεγάλο πισωγύρισμα πριν από ένα χρόνο στις εξελίξεις. Αρχές του 2015 η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να διορθώσει μερικές μεταρρυθμίσεις και έτσι καταστράφηκαν ορισμένες πρόοδοι που επέτυχε η Ελλάδα το 2014». 
         Αναφερόμενος ειδικά στο τρίτο μνημόνιο ο επικεφαλής του ESM θεωρεί ότι ίσως να μην μπορούσε να αποφευχθεί, ωστόσο θα ήταν μετά βεβαιότητας πολύ μικρότερο. «Αλλά τώρα έχουμε αυτό το πρόγραμμα, η συνεργασία με την κυβέρνηση αποφέρει καρπούς και υπάρχουν καλές πιθανότητες το Eurogroup να αποφασίσει θετικά για την επόμενη εκταμίευση». Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους ο Klaus Regling αποφεύγει να πάρει θέση και υπενθυμίζει ότι ο χρόνος αποπληρωμής του αγγίζει τα 30 με 32 χρόνια. «Σε αυτό το διάστημα θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα που υπάρχει όταν το διάστημα είναι τόσο μεγάλο, προβλέψεις ενέχουν ρίσκο (…). Θεωρώ λογική τη θέση του Eurogroup ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα εφόσον εκείνη εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις». 
        «Απώλεια το Brexit» 
          Για το ενδεχόμενο Brexit ο Regling υποστηρίζει ότι πολιτικά θα ήταν μεγάλη απώλεια για την ΕΕ, αλλά και οικονομικά θα υπήρχε κόστος, ειδικά για τη Βρετανία. «Ακριβής προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει, γιατί εξαρτάται από το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία», υποστηρίζει συμπληρώνοντας ότι θα γίνει κάποια ρύθμιση ενδεχομένως για το εμπόριο χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Πάντως για το εάν η έκβασή του θα μπορούσε να ρίξει την ΕΕ σε νέα κρίση, υποστηρίζει ότι πολλά εξαρτώνται και από το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Με πολλή προσοχή απαντά και στο ερώτημα εάν είναι σωστή η στάση του προέδρου της Κομισιόν να δίνει περισσότερο χρόνο στη Γαλλία για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Εξαρτάται από τις αναλύσεις, για τις οποίες αρμόδια είναι η Κομισιόν, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που προσδιορίζουν την ελαστικότητα των μέτρων, αλλά βασικά νομίζω ότι όλες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα». 
        Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων χρόνων από το ξέσπασμα της κρίσης ο Klaus Regling υποστηρίζει ότι το 2010 και το 2011 η ευρωζώνη ήταν λίγο πριν την κατάρρευση, αλλά χάρη στις πολλές πρωτοβουλίες αυτή απεφεύχθη. «Ήμασταν πολύ κοντά και χωρίς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα ορισμένες χώρες θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη», υποστηρίζει διευκρινίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να εγκαταλείψει κάποια χώρα το ευρώ. 
     Πηγή: skai.gr