28 Ιουν 2016

Διακόσιοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία κλειστά ή ανοιχτά κατόπιν συνεννοήσεως…

Αρχαιολογικά μουσεία που μόλις άνοιξαν αλλά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού εμφανίζονται ως κλειστά (Θήβα). Χώροι όπως το ανάκτορο του Νέστορα, (το λεγόμενο) στον Εγκλιανό Μεσσηνίας, που δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν κατάλογο αρχαιολογικού χώρου ή, έστω, μνημείου. Κι αυτό έγινε μόλις επισκέψιμο και πάλι, μετά την αντικατάσταση του στεγάστρου. Χώροι που ανήκουν στην πολυδιαφημισμένη, και επιτυχημένη, ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας με τα 30 ευρώ ενιαίο εισιτήριο, δεν έχουν όμως διευρυμένο ωράριο (η Βιβλιοθήκη Αδριανού και η Ρωμαϊκή Αγορά λειτουργούν μέχρι τις 3, ενώ οι λοιποί χώροι μέχρι τις 8μμ. Αμφιβολίες υπάρχουν για το Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας για το οποίο η ιστοσελίδα αναφέρει πως λειτουργεί έως τις 3 και το δελτίο Τύπου του υπουργείου μέχρι τις 8μμ.) 
          Κλειστά μουσεία, κλειστά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, άλλα επειδή γίνονται σε αυτά έργα και άλλα διότι δεν έχει προσωπικό. Χώροι και μουσεία χωρίς κυλικεία (Ολυμπία, Λίνδος, Θήβα κ.α.). Πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων μισοάδεια. Καμία αναφορά στα περισσότερα μουσεία και μνημεία ότι η κάρτα αλληλεγγύης ισχύει για ελεύθερη είσοδο των κατόχων της (Θεανώ και Αριστείδης την είχαν εξαγγείλει μετά φανών και λαμπάδων. Τώρα, παρασιωπάται). Τέλος, κερασάκι στην τούρτα, οι δημοσιογράφοι εξοβελισμένοι με υπουργική απόφαση του Αριστείδη Μπαλτά, που παρότι είπε ότι θα την αλλάξει, δεν το έκανε. Και οι διαπιστευμένοι, προκειμένου να κάνουν ρεπορτάζ, πληρώνουν αδρά το τσουχτερό εισιτήριο το οποίο ισχύει από 1ης Απριλίου. Αλλά, το ρεπορτάζ γίνεται, σε πείσμα όλων. 
          Έτσι λοιπόν, τον τελευταίο καιρό δημοσιεύονται κείμενα που αναφέρουν ότι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της χώρας υπολειτουργούν. Το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να απαντήσει με σχετικό δελτίο Τύπου, βάζει το ρήμα σε εισαγωγικά, σαν να μην υπολειτουργούσαν στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που δίνει στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟΑ, «ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με διευρυμένο ωράριο, έχει φέτος υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2014, φθάνοντας από τους 31 στους 65 χώρους. 
        Συγκεκριμένα: 
  1. Το 2014, λειτούργησαν με διευρυμένο ωράριο 31 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία 
   2. Το 2015 ο αριθμός αυξήθηκε, φτάνοντας συνολικά τους 58 χώρους 
  3. Το 2016, κατόπιν εισήγησης ειδικής ομάδας εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από 8:00-20:00 από την 1η Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκαν σε 65.» 
       Εν τούτοις, το υπουργείο δεν εξηγεί πως η λειτουργία με διευρυμένο ωράριο το 2014 και 2015 είχαν οργανωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Επομένως, η αύξηση του 2015, με τους χώρους να γίνονται 58 από 31, πρέπει να πιστωθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όσο για τους επτά παραπάνω του 2016, αυτό έλειπε, όταν ήδη εγκαινιάστηκαν ένα νέο μουσείο (Ελεύθερνας Κρήτης) και η επανέκθεση ενός ακόμη (Θήβας). Όσο για το ανάκτορο του Νέστορος, που επαναλειτούργησε μετά την αλλαγή στεγάστρου, λειτουργεί με μονή βάρδια… 
         Ποια είναι όμως η εικόνα που δίνει η χώρα μας ως προς τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους; Σύμφωνοι, υπάρχουν 65 χώροι που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Και σχεδόν τετραπλάσιοι που λειτουργούν με μονή βάρδια, (8- 3) ορισμένοι μάλιστα και λιγότερες ώρες. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλες τουριστικές περιοχές, όπως το υπόλοιπο Αττικής (Μαραθώνας, Βραυρώνα κ.α.) οι Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου, με αποκορύφωμα το αρχαιολογικό μουσείο Κέας, που ανοίγει μόνο την Παρασκευή (το νησί, ως γνωστόν, είναι γεμάτο επισκέπτες τα σαββατοκύριακα). 
        Ο ίδιος ο κατάλογος που επισυνάπτει το υπουργείο, μαρτυρά, επίσης, πως περίπου 200 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστά- λίγα λόγω έργων- ή πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων για όποιον θέλει να τα επισκεφθεί, έτσι ώστε να ανοίξουν εκείνη την ώρα. Δεν λείπουν και από αυτή την κατηγορία χώροι, μουσεία και μνημεία σε τουριστικές περιοχές. Π.χ. το αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου…. 
       Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έρχεται το φθινόπωρο και χωρίς τους εποχικούς θα κλείσουν ολόκληροι χώροι και μουσεία, ή πολλές αίθουσες μεγάλων μνημείων. Αλλά τότε θα έχουν φύγει οι τουρίστες και θα είναι εδώ μόνο οι ιθαγενείς… 
     Αντιγόνη Καρατάσου 
     liberal.gr/