17 Μαΐ 2016

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί μέλη της σπείρας, ενώ αναζητούνται δύο επιπλέον συνεργοί τους, συνελήφθη επίσης ένας ημεδαπός για παράβαση του Ν. Περί Όπλων Εξιχνιάσθηκαν τριάντα οκτώ περιπτώσεις  
       Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 12-5-2016 στις Αχαρνές, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο ημεδαποί ηλικίας 26 και 34 ετών για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και παράβαση του Ν. περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αναζητούνται δύο επιπλέον ημεδαποί συνεργοί τους. Συνελήφθη επίσης και ένας 50χρονος ημεδαπός για παράβαση του Ν. Περί Όπλων. 
       Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα στη συνέχεια διέθεταν αυτούσια ή τμηματικά ως εξαρτήματα σε άλλα άτομα αποκομίζοντας έτσι μεγάλα οικονομικά οφέλη. 
      Κατά βάση επιδίδονταν σε κλοπές οχημάτων συγκεκριμένου τύπου για τα οποία υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε πολλές περιπτώσεις τα κλεμμένα οχήματα προορίζονταν να αντικαταστήσουν άλλα ιδίου τύπου, που είχαν υποστεί βλάβη και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη. Σε αυτές τις περιπτώσεις παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου, ώστε αυτά να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Για να θέσουν τα οχήματα σε κίνηση χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με κατάλληλο λογισμικό, παρακάμπτοντας έτσι τα ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης (immobilizer) των οχημάτων. 
        Ως προς τον τρόπο δράσης, οι δράστες αφού πρώτα εντόπιζαν σταθμευμένα τα οχήματα που τους ενδιέφεραν, τα έκλεβαν και τα οδηγούσαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας όπου και τα στάθμευαν σε επιλεγμένα σημεία για χρονικό διάστημα δύο τριών ημερών φοβούμενοι το ενδεχόμενο του εντοπισμού τους, σε περίπτωση που διέθεταν δορυφορικό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού ( GPS ). 
     Μετά την παρέλευση του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, μετέβαιναν στο σημείο που το είχαν αφήσει, λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, χρησιμοποιώντας και άλλο αυτοκίνητο ως «συνοδευτικό» σε όλη την διαδρομή μέχρι την αποθήκη – συνεργείο που θα προέβαιναν στις εργασίες παραποίησής του. Το «συνοδευτικό» όχημα κινείτο ακριβώς πίσω από το κλεμμένο, ώστε να μην είναι ορατή η πινακίδα κυκλοφορίας από τυχόν κινούμενο αστυνομικό όχημα. 
       Σε ένα σημείο της διαδρομής, στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, στάθμευαν για λίγο το κλεμμένο όχημα και αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας του, με άλλες. Στη συνέχεια οδηγούσαν τα οχήματα σε αποθήκες της Δυτικής Αττικής, όπου άγνωστοι συνεργοί τους τα παραποιούσαν, σε ειδικούς χώρους που διέθεταν για αυτό το σκοπό, τα λεγόμενα «διαλυτήρια». Με τον τρόπο αυτό, γινόταν δυνατή η νομιμοφανής κυκλοφορία των κλεμμένων οχημάτων ξανά στην αγορά. Επίσης αρκετές φορές αποσυναρμολογούσαν τα οχήματα τμηματικά ως εξαρτήματα, τα οποία διέθεταν και αυτά στην αγορά. 
      Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκη και οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
   έξι (6) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα 
    πλήθος εξαρτημάτων 
    πλήθος εργαλείων 
    το χρηματικό ποσό των -3.480 – ευρώ 
     Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί τριάντα οκτώ (38) περιπτώσεις. 
     Η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.