15 Μαΐ 2016

Δήλωση - βόμβα Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ δεν ζήτησε φόρους, η ελληνική κυβέρνηση τους επέλεξε

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν "καρφώνει" την Ελλάδα και αποκαλύπτει τι ειπώθηκε στις διαπραγματεύσεις  
       Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην οποία και αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως η επιβολή περισσότερων φόρων ήταν επιλογή της Ελλάδας, που απέρριψε αντ' αυτού μια περαιτέρω περικοπή των δαπανών. 
      "Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. 
        Ταυτόχρονα όμως χαμηλώνει και τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, καθώς όπως λέει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες. 
        Ωστόσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε κάθε περίπτωση διευκρινίζει πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους. 
       Τέλος, τονίζει πως η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. "Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση", αναφέρει. 
       Πηγή: www.lifo.gr