10 Απρ 2016

Ολυμπιακό Χωριό: μύθοι και πραγματικότητα

Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια λειτουργίας του Ολυμπιακού Χωριού, στη μεταολυμπιακή του χρήση, και είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι συντηρούνται ηθελημένα ή αθέλητα τερατολογίες, που είχαν ίσως μια δικαιολογία, αυτήν της άγνοιας πριν δέκα χρόνια, όχι όμως τώρα πια. Τις διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, σε ιστοσελίδες, τις ακούμε από τοπικά Μ.Μ.Ε., στην πλατεία αλλά και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι κατ’ ανάγκη από κακόπιστους και κακοπροαίρετους ανθρώπους. Ας δούμε ορισμένους Μύθους και την αντίστοιχη Πραγματικότητα. 
       Μ: Οι κάτοικοι του Ο.Χ. παρασύρθηκαν από πολιτικούς και κόμματα και ζήτησαν να γίνουν ανεξάρτητος δήμος, κράτος εν κράτει μέσα στο Δήμο Αχαρνών. 
        Π: Κανείς δεν παρέσυρε κανέναν. Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού η εκπροσώπηση των Αχαρνών στη Βουλή και η συμμετοχή σε όλες τις Κυβερνήσεις ήταν πάντα ποσοτικά και ποιοτικά ισχυρή; Η εξαρχής αδιαφορία του Δήμου, αλλά και η αδυναμία παραδόσεως και παραλαβής του Ο.Χ. οδήγησε πράγματι τους κατοίκους, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Κατοίκων, να δουν διέξοδο σε αυτόν τον προσανατολισμό. Συγκεντρώθηκαν μάλιστα 2.000 υπογραφές γι’ αυτό. Πολύ σύντομα όμως πρυτάνευσε η λογική και ο στόχος επαναπροσδιορίστηκε ορθολογικά. Τη λύση έδωσε ο Καλλικράτης με τις Δημοτικές Κοινότητες. Θεωρώ κατόρθωμα αυτών που έδειξαν προς τη νέα κατεύθυνση και αποδείχθηκαν στην πράξη πειστικοί προς τους κατοίκους, βοηθώντας να αποφευχθούν τα χειρότερα... Παράλληλα αποδείχθηκε η καλή πίστη και οι πραγματικές διαθέσεις του συνόλου των κατοίκων του Ο.Χ.. Το νέο αίτημα, για Δημοτική Κοινότητα, διατυπώθηκε επίσημα από τους συλλόγους τους στην προηγούμενη και τωρινή δημοτική αρχή και αν και έγινε αποδεκτό, σχεδόν απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, στα λόγια και στις υποσχέσεις, μέχρι τώρα έχει μπλοκαριστεί από κάποιους, που όμως φέρουν και την απόλυτη ευθύνη... Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα πρυτανεύσει και σε αυτούς η λογική της πλειονότητας. 
      Μ: Οι κατοικίες που παραχωρήθηκαν στο Ο.Χ. είναι πολυτελείας και οι κάτοικοι απολαμβάνουν προνόμια που δεν υπάρχουν σε άλλους οικισμούς του ΟΕΚ. 
         Π: Αυτό μόνο ως ειρωνεία μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί. Το μόνο θετικό στο Ο.Χ. είναι το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και η αρχιτεκτονική του οικισμού. Τα σπίτια έχουν παρόμοιες κατασκευαστικές ατέλειες με τις υπόλοιπες ανά την επικράτεια εργατικές κατοικίες και επιπρόσθετες από την βιασύνη να ολοκληρωθούν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κυριότερο, ενώ όλες οι εργατικές κατοικίες κατασκευάζονται μέσα σε πόλεις, για να εξυπηρετούνται από τις υπάρχουσες κοινωνικές και άλλες υποδομές, στο απομακρυσμένο και απομονωμένο Ολυμπιακό Χωριό δεν κατασκευάστηκαν ποτέ οι ανάλογες υποδομές, παρότι είχαν προβλεφθεί και είχαν θεωρηθεί εξαρχής ως απαραίτητη προϋπόθεση. Αυτό κι αν είναι προνόμιο... 
      Μ: Η Πολυκλινική του Ο.Χ. παρέχει προνομιακή νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους του, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημότες. 
         Π: Η Πολυκλινική του Ο.Χ. ανήκει σε Ανώνυμη Εταιρεία, λειτουργεί στα πρότυπα των ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία του κράτους και παρέχει συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες επι πληρωμή. Δεν είναι νοσηλευτική μονάδα, όπως πολλοί νομίζουν, και ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται με εισιτήριο 20 € και υπό τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας της. Οι όποιες διευκολύνσεις της προς ευπαθείς ομάδες, όπως δωρεάν εξετάσεις σε κατόχους της Κάρτας Σίτισης, παρέχονται προς όλους όσους έχουν δικαίωμα -δημότες Αχαρνών και μη- και δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση των κατοίκων του Ο.Χ. 
         Μ: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ο.Χ. έχουν ρημάξει εγκαταλελλειμένες. 
        Π: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις συντηρούνται σε άριστη κατάσταση με τη φροντίδα τριών αθλητικών σωματείων, του Φοίβου, της Αθηνάς και του Δία, στα οποία αθλούνται περίπου 1.200 άτομα. Εξαίρεση αποτελεί το ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο, που ουδέποτε λειτούργησε λόγω του υψηλότατου κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Στο παρελθόν αποτέλεσε στόχο εκτεταμένων βανδαλισμών από ακραία στοιχεία, ξένα προς τους κατοίκους, που άφησαν εκεί την ταυτότητά τους. Ποτέ δεν συντηρήθηκε, επίσης λόγω κόστους, ο χλοοτάπητας του σταδίου, που στην ολυμπιακή περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο ρίψεων και πρόκειται κυριολεκτικά για οργωμένο χωράφι. Σχετικά με το σήριαλ της παράδοσης των εγκαταστάσεων στο Δήμο, είναι προφανές ότι ισχύει και εδώ ό,τι και με τη γενικότερη παράδοση και παραλαβή του Ο.Χ. Η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης από τη μία πλευρά και η αδυναμία του Δήμου να πείσει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, από την άλλη, συντήρησαν τη μέχρι τώρα κατάσταση. Παρεμπιπτόντως, το 40% των αθλουμένων στο Ο.Χ. προέρχεται μέσα απο το Ο.Χ., άλλο ένα 40% από την ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου Αχαρνών και το 20% από άλλους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι τοπικό προνόμιο του Ο.Χ. και ανέκαθεν εξυπηρετούσαν την ευρύτερη δημοτική αλλά και την υπερτοπική χρήση. 
      Μ: Στο Ολυμπιακό Χωριό οι κάτοικοι απέφυγαν να απογραφούν και εμφανίζονται μόνο 900 (κατ’ άλλους 700). 
          Π: Στο Ο.Χ. απογράφηκαν επίσημα περίπου 7.200 άτομα. Αν σταθμίσουμε και τα ποσοστά εκείνων που προτίμησαν να απογραφούν στον τόπο καταγωγής τους, τα μέχρι τότε αδιάθετα διαμερισμάτα, αλλά και τα παραχωρημένα διαμερισμάτα που για διάφορους λόγους παρέμεναν κλειστά, οι κάτοικοι του Ο.Χ. προσεγγίζουν στην πραγματικότητα τις 10.000. 
          Μ: Το Ολυμπιακό Χωριό είναι γκέτο. 
         Π: Ο ισχυρισμός αυτός έχει εκτοξευτεί και ως μομφή εναντίον των κατοίκων, πως δήθεν επιδιώκουν την ύπαρξη γκέτο. Μάλιστα η προηγούμενη δημοτική αρχή διακήρυξε δημόσια στην Τηλεόραση, πως η περίφραξη με συρματόπλεγμα του Ο.Χ. -που έγινε για την ασφάλεια των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες- οριοθετεί και συντηρεί αυτό το «γκέτο». Παρότι και η προσωπική μου άποψη ήταν πως η περίφραξη δεν διασφάλιζε πρακτικά ασφάλεια στους κατοίκους, η πλειονότητα των κατοίκων το ήθελε, πιθανότατα για ψυχολογικούς λόγους. Η αφαίρεσή του ήταν επομένως μια αψυχολόγητη ενέργεια που, πέραν του στοιχείου της οικονομικής εκμετάλλευσης, έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κακοπιστίας στους κατοίκους. Το γκέτο, εντός ή εκτός εισαγωγικών, μέχρι τώρα στο Ο.Χ. έχει αποφευχθεί· υπάρχει όμως μεγάλος κίνδυνος να αναπτυχθεί ως καρκίνωμα, που το ευνοεί η καθυστέρηση της υλοποίησης των προϋποθέσεων εύρυθμης λειτουργίας, στις οποίες ήδη αναφέρθηκα.

    Παύλος Γεωργίου