5 Μαρ 2016

FT: Η κυπριακή απόδραση από το μνημόνιο - Να το διαβάσουν οι... αγανακτισμένοι και οι αντιμνημονιακοί υποκριτές...

Ως μαθητές-υπόδειγμα χαρακτηρίζονται οι Κύπριοι σε δημοσίευμα των Financial Times ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας κατά το οποίο θα επισημοποιηθεί η λήξη του κυπριακού προγράμματος. 
     Η Κύπρος θα καταστεί η τέταρτη από τις πέντε χώρες που αιτήθηκαν βοήθεια η οποία εξέρχεται του προγράμματος στήριξης. 
        Το δημοσίευμα καταγράφει το γεγονός πως η Κύπρος δεν χρειάστηκε ολόκληρο το ποσό των 10 δις. ευρώ από το πρόγραμμα αλλά μόλις 7.5 δις αλλά και το γεγονός πως οι ρυθμοί ανάπτυξης ήρθαν ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι περίμεναν οι αρχιτέκτονες του προγράμματος. 
       Την ίδια ώρα, σχολιάζει πως σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές δεν ολοκληρώθηκαν χαρακτηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση της Cyta ως πολιτικά ραδιενεργό σε μία περίοδο τόσο κοντά στις εκλογές. Το Eurogroup της Δευτέρας, αναφέρεται χαρακτηριστικά θα είναι ένα «αποχαιρετισμός» αλλά όχι το επίσημο κλείσιμο του προγράμματος, το οποίο θα επέλθει στο τέλος του μήνα όταν και ολοκληρώνεται η σύμβαση. 
       Καταγράφει επίσης την ανησυχία επενδυτών πως με τη λήξη του προγράμματος η χώρα δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όταν χρειαστεί να βγει εκ νέου στις αγορές για δανεισμό, κάτι που δεν θα γίνει άμεσα, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με κόστος μεγαλύτερο απ’ ότι περίμενε. 
     Το άρθρο κάνει επίσης αναφορά στο Κυπριακό και επικαλούμενο πηγές της ΕΕ αναφέρει πως οι δωρεές δεν θα είναι τόσο πολλές όσο ίσως να αναμένεται. 
       Καθημερινή