28 Μαρ 2016

Μ. Ρέντσι: Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να «εξαλειφθεί»

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πρέπει να εξαλειφθεί, ενώ πρέπει όλοι να της αρνούνται το προνόμιο να αποκαλείται κράτος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. 
     «Πρέπει να αντιδράσουμε. Φυσικά καταστρέφοντάς τους, και με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπου είναι απαραίτητο και εφικτό. Αλλά ο πόλεμος διεξάγεται από κυρίαρχα κράτη, ενώ η τρομοκρατία ασκείται από αδίστακτους και επικίνδυνους πυρήνες, που δεν τους αξίζει να θεωρούνται ως κυρίαρχα κράτη. Θέλουν να αποκαλούνται το Ισλαμικό Κράτος, αλλά τους λέμε Ντάες», ανέφερε ο Ρέντσι σε ένα κείμενό του που διανεμήθηκε στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου είναι πρόεδρος. 
       Τα σχόλια αυτά του πρωθυπουργού της Ιταλίας καταγράφονται μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες με τουλάχιστον 31 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ. 
       Η Ιταλία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και σταδιακά έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα αυτή. Την Πέμπτη, η υπουργός Αμύνης της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε πως η Ρώμη θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ κατά 130 άνδρες, ενώ θα στείλει επιπλέον 500 στρατιωτικούς για να προστατεύσουν το έργο της ενίσχυσης του φράγματος της Μοσούλης. 
       Μέχρι σήμερα η Ιταλία δεν έχει λάβει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας. 
       Την Παρασκευή εξάλλου ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε ότι η Ρώμη δεν καταρτίζει σχέδια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη εναντίον των τζιχαντιστών. 
         ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ