4 Φεβ 2016

«Δεν Πληρώνω». Είσαι σίγουρος;

Το κίνημα «Δεν Πληρώνω» έγινε μόδα πριν μερικά χρόνια. Μόδα και μαγκιά ταυτόχρονα. Τότε που ο οδηγός ή ο συνοδηγός, κατέβαινε με άγρια χαρά από το αυτοκίνητο και σήκωνε τη μπάρα των διοδίων, για να περάσει το αυτοκίνητο χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο. Είχε κάτι από ελληνική ταινία το όλο σκηνικό συνήθως, με τη σειρήνα των διοδίων να στριγγλίζει, με χειροκροτήματα από το πίσω αμάξι, με κάτι κραυγές από το διπλανό για τα «λαμόγια που λυμαίνονται τα διόδια», με τον παραδίπλα να κουνάει απλά το κεφάλι του την ώρα που εκείνος πλήρωνε, με κορναρίσματα, μέχρι και καπνογόνα είχαμε δει σε διόδια... «Όλα είναι δρόμος. Σε μια διαφορετική βερσιόν, χωρίς το «Ηλία, ρίχτο...» Λατρεμένη Ελλαδάρα! 
         Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης 
     Με τις ευλογίες του κόμματος που ήταν τότε στην αντιπολίτευση στήθηκε όλο αυτό το χαριτωμένο ή λούμπεν (για άλλους) σκηνικό: «μην πληρώνετε», «μην μασάτε», «όταν θα έρθουμε εμείς στα πράγματα θα τα φτιάξουμε όλα», «είμαστε μαζί σας». Και ήρθε στα πράγματα εκείνο το κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ λέγεται και έγινε κυβέρνηση. Και ψάχνει να βρει σήμερα ο μέχρι πρότινος συμβασιούχος αρχαιολόγος και νυν άνεργος, ο κύριος Γιώργος Θεοφάνους, πού θα βρει τις 22.000 ευρώ που πρέπει να πληρώσει (τις 8.500 μέχρι το τέλος του μήνα), για τις 130 διελεύσεις που έκανε, γεμάτος άγρια χαρά, «γλιτώνοντας» 420 ευρώ. Μόνο που τελικά το ραβασάκι της εφορίας τον ενημέρωσε ότι όχι μόνο δεν τα γλίτωσε, αλλά τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις εκτόξευσαν το ποσό στις 22.000 ευρώ. Και για μισό λεπτό: μέχρι πρότινος συμβασιούχος αρχαιολόγος είπαμε; Και νυν άνεργος; Δεν φαντάζομαι να του είχε τάξει κανείς επιστροφή στη δουλειά του, μονιμοποίηση ή τίποτα παρόμοιο, έτσι; Μπα, δεν νομίζω... Αρχαιολόγος ήταν ο άνθρωπος, όχι καθαρίστρια... 
        Μαγκιά που ξεχειλίζει από τα μπατζάκια – όχι από τον φουκαρά, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, επειδή πίστεψε αυτούς που τον φλόμωσαν στα ψέματα, αλλά από μια «παλιοπαρέα» που ευαγγελίστηκε το διαφορετικό και υποσχέθηκε το καινούργιο. Με αρχηγό έναν Πρωθυπουργό, που έλεγε όλο καμάρι ότι δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ όταν ροκάνιζε τα πόδια της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά μας κάλεσε ως κυβέρνηση να βάλουμε πλάτη και να επιδείξουμε το κοινωνικό μας καθήκον, πληρώνοντας τον φόρο που χαρακτήριζε άδικο και είχε πει ότι θα καταργήσει. 
         Είναι σχεδόν αστείο και παράλληλα τραγικό και γραφικό μαζί να πιστεύεις ακόμα όσα σου τάζουν οι πολιτικοί. Οι κόκκινοι, οι πράσινοι, οι μπλε, ανεξάρτητα από χρώμα, κόμμα και ιδεολογία. Ναι, τα έκαναν και οι προηγούμενοι σπεύδω να πω, για να προλάβω ορισμένους που υποστηρίζουν – και πολύ καλά κάνουν – ότι δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση για όλα τα δεινά της χώρας και όλες τις αμαρτίες των κομμάτων που κυβερνούσαν εδώ και τόσες δεκαετίες. Αλλά εδώ και έναν χρόνο αυτή η κυβέρνηση υπάρχει, η «Πρώτη Φορά Αριστερά», η «Δεν Πληρώνω», η «Δεν Υπογράφω Μνημόνιο», η «751 ευρώ κατώτατος μισθός». Οπότε έναν χρόνο και κάτι μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, μπορούμε και πρέπει να τους χρεώσουμε τα λάθη και τις ανακρίβειες και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, όπως ακριβώς πρέπει να τους πιστώσουμε ό,τι καλό έχουν κάνει ή θα κάνουν και να μην πούμε «ήταν κάτι που είχαν κάνει οι προηγούμενοι», σαν να λες «ο Μπαρτζώκας πήρε ευρωπαϊκό με την ομάδα του Ίβκοβιτς». Δεν λέει. 
           Πόσο μάγκας λοιπόν αισθάνεσαι εσύ, ο «Δεν Πληρώνω», που κοιτάς πλέον κάθε μέρα με αγωνία το γραμματοκιβώτιό σου και τρέμει το φυλλοκάρδι σου μπας και έρθει ειδοποίηση από την εφορία; Θεωρείς ακόμα «μαλάκα» αυτόν που σε αντίθεση με σένα πλήρωνε στα διόδια; Πανηγυρίζεις ακόμα; Αναπολείς το χαβαλέ που έκανες στα διόδια; Μπας και αισθάνεσαι εξαπατημένος; Μπας και τα πράγματα τελικά δεν ήταν όπως στα υποσχέθηκαν; Μήπως έπρεπε να τους πάρεις χαμπάρι από πριν, διότι αυτά που έλεγαν κι αυτά που σε προέτρεπαν να κάνεις, έμοιαζαν πολύ ρομαντικά, πολύ επαναστατικά, πολύ «προχώ»; Λες ο πολιτικός, ο «ένας από σας», με τα δεκάδες ακίνητα και τις καταθέσεις στο εξωτερικό, να μην είναι τελικά «ένας από μας»; Ή θα μείνεις πιστός στη φιλοσοφία και το δόγμα του «Δεν Πληρώνω» όταν θα σου έρθει η ειδοποίηση από την Εφορία με το πρόστιμο, πιστός στις αξίες και τις αρχές σου, εξακολουθώντας να θεωρείς «μαλάκα» αυτόν που πληρώνει και έχει στην τελική και έναν λόγο παραπάνω να δυσανασχετεί, να διαμαρτύρεται και να φωνάζει; 
   koolnews.gr