20 Οκτ 2015

Ἀνάλγητο κράτος: ἀδιαφοροῦν γιά τήν ὑγεία τῶν πολιτών. Τούς ἐνδιαφέρουν μόνον τά ἔσοδα.

Με μια λίστα μέτρων εμφανίστηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα σε μία τελευταία προσπάθεια να βρει η κυβέρνηση ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 
      Τελικά στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η αδυναμία εξεύρεσης ισοδυνάμων, ωστόσο έχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις που έκανε ο κ.Αλέξιαδης. 
       Σύμφωνα με πληροφορίες διαδικτυακής εφημερίδας, ο κύριος Αλεξιάδης παρουσίασε τρεις μη κοστολογημένες προτάσεις (δεν ήταν σε καμία περίπτωση μελετημένα σενάρια) για μέτρα που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος και να βοηθήσουν την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από την παγίδα -στην οποία έπεσε μόνη της- του ΦΠΑ στην παιδεία. Οι τρεις προτάσεις που έκανε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ήταν: 
        1) Αύξηση της εισφοράς των εταιρειών που διαχειρίζονται τα διόδια 
        2) Αύξηση του φόρου στα καπνικά 
     3) Ένας νέος μικρός φόρος στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων 
      Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις ακούστηκαν περισσότερο ως ιδέες και όχι ως μέτρα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των διοδίων, το σκεπτικό ήταν να δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα διόδια ένα αντίτιμο στο κράτος από το αντίτιμο που καταβάλουν οι πολίτες. 
       Η δεύτερη πρόταση για τα καπνικά έπεσε κατευθείαν στο κενό, αφού μία αύξηση σε καπνό και τσιγάρα θα είχε αυτομάτως άμεση μείωση της κατανάλωσης κάτι που συνεπάγεται λιγώτερα έσοδα για το κράτος. 
     Τέλος ο νέος μικρός φόρος στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν μία πρόταση πολύ αόριστη, η οποία όμως αν έπεφτε επισήμως στο τραπέζι θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ένας νέος φόρος θα πρόσθετε επιπλέον βάρη.