26 Αυγ 2015

Χρήστος Γείτονας: Το παραμύθι του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η άλλη όψη του νομίσματος, όπως περιγράφεται από το facebook profile του Χρήστου Γείτονα. 
   Ως ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ ΓΕΙΤΟΝΑ) δεν θα έπρεπε να πάρω θέση για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση γιατί δεν θα είμαι αντικειμενικός. Οι σπουδές μου όμως (οικονομικά) και η απλή λογική δεν μου το επιτρέπουν. Ας κριθώ λοιπόν. 
         Το παραμύθι του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 
     – Ο λόγος που δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στον ανεπτυγμένο κόσμο ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά αντιθέτως προωθούνται φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις (κουπόνια) είναι απλός: όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο θέλουν να δώσουν κίνητρα για όσους επενδύουν στην εκπαίδευση. Να εξηγήσω τώρα το γιατί είναι σημαντική η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο; Google it. 
       -Για όσους ρωτήσουν γιατί μπήκε ΦΠΑ στα φροντιστήρια: κακώς μπήκε- επιλογή της δικής μας κυβέρνησης ήταν-αλλά δύσκολα θα το πιάσουν οι θεσμοί καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα “φροντιστήρια΄ στο εξωτερικό. Γιατί δεν υπάρχουν; Γιατί η ανεπάρκεια ενός εκπαιδευτικού συστήματος αντιμετωπίζεται εντός σχολείου και όχι εκτός. Αυτή η παθογένεια με την παραπαιδεία είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, σε τέτοια ύφεση, απασχολώντας τόσους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και καλύπτοντας παράλληλα τα τεράστια κενά της δημόσιας εκπαίδευσης, η λογική λέει να μην το φορολογηθούν τα φροντιστήρια. 
       -Αν έμπαινε ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία ποια ιδιωτικά θα είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα? τα μικρομεσαία ή τα μεγάλα? Ποιοί γονείς θα το έβρισκαν πιo δύσκολο να ανταποκριθούν? Αν μέναμε στο τέλος τα 5-6 μεγάλα ιδιωτικά σε ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς ποιον θα εξυπηρετούσε και ποιος θα ωφελούνταν? 
       -Υπολόγισε κανείς πως θα απορροφηθούν οι μαθητές που θα φύγουν από τα ιδιωτικά από το δημόσιο σχολείο την ώρα που υπάρχουν 15,000 περίπου κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα δημόσια (και “βάζουμε χέρι” σε ΕΣΠΑ για να ανταλλάξουμε interactive white boards με αναπληρωτές?) 
      -Υπολόγισε κάνεις πόσοι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους από αυτά τα μικρά και μεσαίου μεγέθους σχολεία που θα κλείσουν; Οι χαμένες άμεσες και έμμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές; Το κόστος του ταμείου ανεργίας? Ή θα τους πάρουν στην ΕΡΤ; 
       – Υπολόγισε κανείς το κόστος του κάθε μαθητή στο δημόσιο σχολείο που πληρώνουμε όλοι μας σε σχέση με αυτά που κοστίζει στο μεσαίο ιδιωτικό? Μήπως δεν είναι τόσο κουτές τόσες χώρες του δυτικού κόσμου που θέλουν έναν υγιή ιδιωτικό τομέα στην εκπαίδευση που λειτουργεί πάντα πιο αποδοτικά και παραγωγικά?  
      -Για να τελειώσουμε με το παραμύθι. ΠΟΤΕ δεν ζήτησαν “οι θεσμοί” να μπεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση γιατί πολύ απλά είναι αντίθετο στις πρακτικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και θα κρινόταν σύντομα παράνομο και θα μας ζητούσαν άμεση άρση του μέτρου. Τόσο απλά. 
       Ειλικρινά φίλοι μου, φαντάζεται κανένας “τους θεσμούς” να λένε: “Βάλτε 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία ως αντιστάθμισμα στη μείωση ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας”;!; 
        Αυτοί που έβαλαν τα σουβλάκια πάνω από την εκπαίδευση ψάχνουν απεγνωσμένα εν μέσω τρίτου δικού τους μνημονίου να αποδείξουν τις αριστερές καταβολές τους. Και φυσικά τα ιδιωτικά σχολεία είναι πιασάρικη καλή λεία. Θα έδειχναν στον λαό ότι φορολογούν το κεφάλαιο. Ας μην προτρέχουμε όμως. Ακόμα και αν ήμασταν εκτός ΕΕ, ακόμα και αν δεν υπήρχαν ‘θεσμοί’, υπάρχει και άλλος βασικός λόγος που δεν θα ψηφιζόταν το μέτρο αυτό στη Βουλή των Ελλήνων: θα επιβάρυνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της πλειοψηφίας της βουλευτών μας. Η φυγή προς το σοβιετικό παρελθόν και το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων μπορεί να περιμένει λίγο… 
        Πηγή: naiolaia.gr