19 Μαΐ 2015

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε κυρίως ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, όχι τόσο εξαγωγές

Διάβασα τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και έπεσα πάνω σε μια αποστροφή του η οποία λίγο με σόκαρε. 
    Ο κ. Τσίπρας τόνισε το εξής: 
        Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού εσωτερικής ζήτησης και όχι ανάπτυξη που θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Διότι με διαλυμένη την εσωτερική αγορά και οικονομία είναι αδύνατο να βγούμε από την κρίση. 
       Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα το απόλυτο case-study μιας χώρας που δεν κατάφερε σε καιρούς χρεωκοπίας να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες από την εσωτερική αγορά. Οδηγήθηκε μάλιστα στη χρεωκοπία κυρίως λόγω του ξέφρενου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της καθώς καταναλώναμε κυρίως εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να παράγουμε σχεδόν τίποτα. 
       Παρ' όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί βάση στην εσωτερική ζήτηση την οποία μάλιστα αντιπαραβάλει με την εξαγωγική δραστηριότητα, λες και ο πλούτος που παράγεται από τις εξαγωγές δεν μένει στη χώρα και δεν κινεί την αγορά. Δεν θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση μια πετυχημένη εξαγωγική εταιρεία που πληρώνει φόρους και απασχολεί εργαζομένους στη χώρα; 
      Θα την τονώσει το άνοιγμα της ΕΡΤ; 
       Parapolitika