13 Μαρ 2015

Η καταστροφή της Κύπρου, ο Παπαδημούλης και η χαμένη εθνική υπευθυνότητα

του Σάββα Καλεντερίδη 
    Στην Ελλάδα μας έχει τυφλώσει ο λαϊκισμός και η υποκρισία. Και αναφερόμαστε στην απαράδεκτη δήλωση Παπαδημούλη την Τρίτη στο Στρασβούργο, ο οποίος, αναφερόμενος στον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου κ. Γεωργιάδη, είχε δηλώσει σε κύπριους δημοσιογράφους: 
        «Στα αρνητικά - όχι για εμάς αλλά για τον ίδιο - σημειώνω την αδυναμία κατανόησης από τον Υπουργό Οικονομικών του τι διεκδικεί η Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος καταλαβαίνει ευκολώτερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική κυβέρνηση». 
       Η δήλωση Παπαδημούλη ήλθε ως απάντηση σε προηγούμενη δήλωση του Κύπριου υπουργού, ο οποίος είπε ότι κατά τη διαπραγμάτευση του Eurogroup, δεν ήταν βέβαιος ποιο ήταν το αίτημα των ελληνικών Αρχών. 
        Δηλαδή ο Κύπριος αξιωματούχος είπε αυτό που ένοιωθαν όλοι οι Έλληνες, αφού η δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη δεν έδωσε τη δυνατότητα σε κανέναν μας να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλει η Ελλάδα. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την ελληνική κρίση, προφανώς για να προστατέψει την κυπριακή οικονομία από τις ενδεχόμενες συνέπειες για παράδειγμα μιας ακόμα μεγαλύτερης επιδείνωσης της οικονομίας της Ελλάδας. 
       Είπε λοιπόν στο Reuters: 
          «(Το να μοιραζόμαστε μία) γλώσσα είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε η ίδια οικονομία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία στην οικονομία». 
       Να σημειώσουμε ότι η Κύπρος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει υπάρξει σε μεγάλο βαθμό επιμελής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που έλαβε το 2013. Στην Κύπρο, ο πολιτικός κόσμος έδειξε υπευθυνότητα και ο κόσμος στην Κύπρο δεν διχάστηκε σε αντιμνημονιακούς και σε γερμανοτσολιάδες ή σε εκείνους που καταλαβαίνουν καλλίτερα τον Σόιμπλε, κατά τον κ. Παπαδημούλη. 
         Να σημειώσουμε εμείς από την πλευρά μας ότι ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου προσπάθησε να προστατέψει την οικονομία της Κύπρου από τις τοξικές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης. Το να θέλει να προστατέψει τη χώρα του και να μην ξανακαταστραφεί η Κύπρος από επιλογές της Αθήνας και των Ελλαδιτών, όπως το προδοτικό πραξικόπημα του 1974, η λεηλασία Βγενόπουλου, το κούρεμα των ομολόγων που οδήγησε στην κατάρρευση την κυπριακή οικονομία, είναι λογικό. 
        Όσα λέει ότι απλά έχουμε κάποιους πολιτιστικούς δεσμούς και μιλάμε την ίδια γλώσσα, είναι όχι απλώς ατυχείς δηλώσεις, αλλά αθλιότητες. 
        Όσον αφορά τη δήλωση του κ. Παπαδημούλη, πιστεύουμε ότι έκανε το εγκληματικό λάθος που έκανε ο ιδιος και το κόμμα του στην Ελλάδα, κατηγορώντας με αυθάδεια και ολοκληρωτική-νεοσταλινική νοοτροπία όσους δεν συμφωνούσαν με το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως υποταγμένους και συνοιδοιπόρους του Σόιμπλε. Ο ορισμός της πολιτικής ανευθυνότητας και αυθάδειας. 
       Η Κύπρος, ακριβώς επειδή δεν διχάστηκε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, όπως έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, βγαίνει πιο νωρίς απ' ότι προβλεπόταν από το μνημόνιο και απαλλάσσεται από τα δεσμά των δανειστών. Στην προσπάθειά της αυτή η Κύπρος προσπαθεί να θωρακιστεί από ενδεχόμενες επιπτώσεις από την ελλαδική κρίση. 
        Και ο Παπαδημούλης, εκ των υποστηρικτών του Σχεδίου Ανάν, αν δεν κάνουμε λάθος, που ήθελε να καταστρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία, τώρα θέλει να τους μπολιάσει με την καταστροφική διχαστική πρακτική που ακολούθησε αυτός και το κόμμα του στην Ελλάδα, για να καταστραφεί και η Κύπρος για άλλη μια φορά με ευθύνη της Ελλάδας. 
       Τελικά αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγεί από τους διχαστές και ανεύθυνους λαϊκιστές;