15 Μαρ 2015

Η προπαγάνδα, η εικονική πραγματικότητα και ο πραγματικός γκρεμός

Του Σάββα Καλεντερίδη 
  Το ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πήραν την εξουσία νομίζοντας ότι πριονίζουν το κλαδί της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς να σκεφτούν ότι στο κλαδί εκείνο θα καθόντουσαν οι ίδιοι μετά τις εκλογές που οι ίδιοι προκάλεσαν. Με απλά λόγια, αυτό που έκαναν ως αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας έναν μονοσήμαντο, χαμηλής ποιότητας, λαϊκιστικό και διχαστικό αντιπολιτευτικό και προεκλογικό λόγο, φαλκίδευσε ακόμα και τα πρώτα μετεκλογικά βήματα που θα έκαναν τα δυο προαναφερθέντα κόμματα, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. 
      Έτσι η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία αυτοπαγιδευμένη κυρίως σε δυο τομείς. 
      Ο ένας είναι ο εσωτερικός, αφού η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια, που σχεδόν τίποτα από όσα έταξαν στους Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν. 
     Ο άλλος είναι ο εξωτερικός και αναφερόμαστε στα όσα υπόσχονταν ότι θα πράξουν σε σχέση με το μονομερές κούρεμα του εξωτερικού χρέους, με τις αγορές (θα παίζουμε εμείς το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν), τους δανειστές και την... άκαρδη Ε.Ε. 
        Σήμερα, σχεδόν δυο μήνες μετά τις εκλογές, η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με πριν τις εκλογές, ενώ στο εξωτερικό οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικές! 
       Το σοβαρότερο λάθος της κυβέρνησης ήταν η πίστη (;) ότι οι 18 χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ήταν υποχρεωμένοι να αποδεχτούν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και όλοι να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα υπεσχημένα προς τον ελληνικό λαό από το ως άνω δίδυμο. 
     Επίσης, καταστροφική ήταν -και συνεχίζει να είναι- η άποψη που επικρατούσε στην κυβέρνηση ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε για παράδειγμα 100 στις χώρες της Ευρωζώνης, άρα μπορούμε να υπολογίσουμε ότι αν κάνουμε τους δύσκολους και τους εκβιάσουμε, θα δεχτούν να μας δώσουν 20, για να μην χάσουν τα 100. Σε αυτήν την μπακαλίστικη θεωρία στηρίχτηκε ο πρωθυπουργός, όταν αμετροεπώς έλεγε ότι θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν, γιατί αυτό τους συμφέρει περισσότερο από το να αφήσουν την Ελλάδα να καταστραφεί. 
      Επίσης, δούλεψαν και σε άλλα σενάρια, λέγοντας ότι "είστε αναγκασμένοι να μας σώσετε, για να μην έλθουν οι φασίστες στην εξουσία" (Τσίπρας), ότι "αν αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει, θα γεμίσει η Ευρώπη και η Γερμανία τζιχαντιστές" (Κοτζιάς, Καμμένος), σαν να ομολογούν ότι η Ελλάδα θα γίνει σαν τη Λιβύη!!! 
        Η κατάσταση με τους κυβερνώντες είναι πολύ χειρότερη απ' όσα περιγράφονται σ' αυτό το σημείωμα. Τώρα, έχοντας πια βεβαιωθεί ότι δεν πέρασε κανένας εκβιασμός και δεν βγήκε τίποτα από όσα περίμεναν, για να διαχειριστούν το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν, ακολουθούν την εξής επίσης καταστροφική στρατηγική. 
     Χαϊδεύουν τα αυτιά της ελληνικής κοινής γνώμης με λεονταρισμούς σε όλα τα θέματα, εσωτερικά και εξωτερικά (Γερμανικές αποζημιώσεις, φραστικές επιθέσεις εναντίον ξένων αξιωματούχων, ακόμα και εναντίον του ΥΠΟΙΚ της μαρτυρικής Κύπρου), προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα θυματοποίησης των ιδίων και της Ελλάδας, για χτυπήσουν το θυμικό του Έλληνα, έχοντας ως στόχο να αυξήσουν τη στήριξη της κοινής γνώμης και να οδηγήσουν τα πράγματα σε εκλογές ή δημοψήφισμα. 
        Γι' αυτό εξαγγέλλουν μονιμοποίηση 40 χιλιάδων συμβασιούχων αορίστου χρόνου, ξαναδίνουν τις συντάξεις (σωστά) των υπέργηρων Ποντίων και Βορειοηπειρωτών, επαναπροσλαμβάνουν όλους τους απολυθέντες δημοσίους υπαλλήλους, ξανανοίγουν την ΕΡΤ κλπ. 
      Την ίδια στιγμή, για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, από τη μια κάθε φορά διανέμουν ένα non paper για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης -αντί να γίνεται ενημέρωση όπου υπάρχουν και ερωτήσεις-, το οποίο αναπαράγουν υποχρεωτικά όλα τα ΜΜΕ, και από την άλλη απειλούν τους καναλάρχες για τις συχνότητες, εξασφαλίζοντας κι από κει ευνοϊκή επικοινωνιακή μεταχείριση. 
       Με άλλα λόγια, παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι πολύ κακής ποιότητας, με στόχο τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα οδηγείται κατ' ευθείαν στον τοίχο ή στο γκρεμό. 
      Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και την Ε.Ε., πέραν της οικονομικής καταστροφής, θα δημιουργήσει συνθήκες που θα απειλήσουν και την εδαφική μας ακεραιότητα, ενώ θα θέσουμε σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τη μαρτυρική Κύπρο. Αυτό ας το έχουν υπ' όψιν τους οι μαθητευόμενοι μάγοι... 
    Δημοσιεύεται στην "κυριακάτικη δημοκρατία"