15 Μαρ 2015

Σημείο μηδέν, με απειλές που δείχνουν απόγνωση!

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 
  Η αντεπίθεση δια των απειλών που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει την στάση των εταίρων, δείχνει ότι περάσαμε πλέον σε ένα τελικό στάδιο όπου τα πάντα θα κυλήσουν γρήγορα. Και είναι προφανές ότι μεταξύ των δύο πλευρών δεν μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση, χωρίς να ματώσει καμμία πλευρά. Η κυβέρνηση έχει ρίξει όλα τα όπλα της τρομοκράτησης της άλλης πλευράς στη μάχη. Προβάλλοντας πλέον όχι το τι είναι ή δεν είναι διαθέσιμη να κάνει η χώρα, αλλά τις ζημιές που θα έχει η Ευρώπη αν η Ελλάδα αποφασίσει να πορευτεί μόνη. 
       Ο πρωθυπουργός μιλώντας με Γιουνκέρ και Σουλτς επιχείρησε να ποντάρει στο χαρτί της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αν αποτύχει το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Αμυνας αφού απείλησε τους Ευρωπαίους με στρατιές Τζιχαντιστών αν ανοίξουμε τα σύνορα, δίνοντας άλλη διάσταση στις απειλές του υπουργού δημόσιας τάξης που μίλησε για προώθηση των μεταναστών προς την Ευρώπη, χτύπησε και πάλι χαρακτηρίζοντας διεφθαρμένο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Και στο μεταξύ έχει ενταθεί η λεκτική επίθεση προς τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από πρωθυπουργό και υπουργούς. 
      Και την ίδια στιγμή ο μόνος που έχει αρχίσει να ομιλεί περί ενδεχόμενου πλήρους συμβιβασμού, είναι ο μέχρι χθες "κόκκινο πανί" για τους εταίρους, Γιάνης Βαρουφάκης! 
         Είτε αυτό αποτελεί τακτική, είτε πιθανότατα υπαγορεύεται από συνθήκες πανικού προ μίας ολοκληρωτικής καταστροφής. Τα μηνύματα άλλωστε είναι καταιγιστικά από όλες τις πλευρές. Ακόμη και τις συμμαχικές. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από τις ακροβασίες και τα φλερτ με τη Ρωσία και έστειλαν αυστηρή προειδοποίηση για την ενεργειακή πολιτική. 
         Όσο για τους εταίρους, ήδη άρχισαν να βάζουν στη συζήτηση το grexit και τις συνέπειες που θα επιφέρει, ενώ η ΕΚΤ δια στόματος Ντράγκι υποστηρίζει ότι μέσω του QE επιτυγχάνει τη μη μετάδοση της ελληνικής κρίσης αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θωρακίζεται από μια ενδεχόμενη ελληνική τοξικότητα... Όλα αυτά δείχνουν ότι φτάνουμε σε ένα σημείο μηδέν. Ο χρόνος των παλινωδιών τελείωσε. Ό,τι είναι να γίνει θα συμβεί πλέον πολύ σύντομα. Συμβιβασμός ή οριστική ρήξη. 
       Αλλωστε με τα άδεια ταμεία να προκαλούν ασφυξία και αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Δημοσίου, και το φάντασμα του γενικευμένου εσωτερικού δανεισμού να πλανάται πάνω από τη χώρα οδηγώντας πιθανότατα, αν δεν δοθεί άμεση λύση, σε επιλογές χρήσης ακόμη και χρηματοδοτικών εργαλείων τύπου "διπλού νομίσματος", τα περιθώρια ελιγμών είναι μηδενικά. 
      capital.gr