17 Φεβ 2015

Προωθείται και η επιλογή των περιοριστικών όρων αντί της κράτησης για όσους εφεξής θα συλλαμβάνονται χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα

Στην άμεση απόλυση τριών κατηγοριών μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με απόφαση των δύο αναπληρωτών υπουργών, του Γιάννη Πανούση και της Τασίας Χριστοδολουπούλου.. 
        Η απόφαση αφορά: 
       - όσους κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών 
   - όσους ανήκουν σε ευάλωτες περιπτώσεις (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο. 
   - όσους έχουν κρατηθεί για διάστημα πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011. 
     Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι εξετάζει «την εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.)» προσθέτοντας ότι η ρύθμιση αυτή «μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα». 
      Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν, επίσης, το σταδιακό κλείσιμο του κέντρου κράτησης Αμυγδαλέζας αφού λόγω της λειτουργίας στο ίδιο σημείο της αστυνομικής ακαδημίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή. 
     «Ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει. Εγγυώμεθα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα κι ότι η τήρηση της νομιμότητας και της ασφάλειας όλων θα είναι πρωταρχικό μας μέλημα» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.