15 Δεκ 2014

Απαράδεκτη και πολιτικά ανήθικη η προσπάθεια εκφοβισμού του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο του ΣΥΝ.ΠΑ κ. Λαζάρου

Είναι πρωτοφανές για τα αυτοδιοικητικά χρονικά η απόφαση του ανώτερου Διοικητικού Οργάνου ενός Δήμου, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου, να προκαταλαμβάνεται και να εκτοξεύονται απειλές κατά των Συμβούλων πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης ενός θέματος. 
      Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2014 πριν εκφωνηθεί το 6ο θέμα, που αφορούσε την εκλογή αντιπροσώπων του Δήμου Αχαρνών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ), ο νυν πρόεδρος του ΣΥΝ.ΠΑ κ. Βασίλης Λαζάρου ανάγνωσε την εξώδικη επιστολή που έστειλε προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. 
      Ο κ. Λαζάρου ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι, ΑΝ η διαδικασία που θα τηρηθεί δεν ΘΑ είναι σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε, τότε θα βάλει κατά πάντων. 
      Ως Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών, δηλώνω απερίφραστα ότι η προσπάθεια εκφοβισμού και οι λεονταρισμοί της οποιασδήποτε πολιτικής "κλίκας" είναι απαράδεκτη και πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας. Οι πολιτικοί νταήδες ας βρουν αλλού πεδίο δράσης. Ας περιοριστούν στο σχεδιασμό των μελλοντικών πολιτικών ακροβατικών περιστροφών τους. 
          Επί της ουσίας της υπόθεσης αναφέρω τα εξής: 
     1. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Λαζάρου, η εκλογή των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι σύννομη. Είναι απορίας άξιο πως ο νυν πρόεδρος του ΣΥΝ.ΠΑ κ. Λαζάρου καταγγέλλει ως μη σύννομη μια διαδικασία εκλογής τη στιγμή που με την ίδια διαδικασία έχει εκλεγεί ο ίδιος ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου το 2011 (αριθμός απόφασης 35/2011). 
     Άρα σαφώς καταγγέλλει ότι η θητεία του ως αντιπρόσωπος και ως πρόεδρος του ΣΥΝ.ΠΑ είναι άκυρη, αφού προέρχεται από μη σύννομη - κατά αυτόν - διαδικασία. 
    2. Δεν κατανοώ το μένος και την εξαγρίωση του κ. Λαζάρου κατά των συναδέλφων του Δημοτικών Συμβούλων, τη στιγμή που με την ίδια διαδικασία έχουν εκλέξει εκπροσώπους για το ΣΥΝ.ΠΑ ο Δήμος Φυλής (ΑΔΑ: Ω97ΙΩΗΤ-720), ο Δήμος Διονύσου (ΑΔΑ: 4Α1ΖΩ93-Φ) και ο Δήμος Ωρωπού (αριθμός απόφασης 200/2014). 
      Για τον ίδιο λόγο η υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών αφού έλαβε το πρωί της επίμαχης συνεδρίασης την εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Λαζάρου, επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών και έλαβε επίσης τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία είναι σύννομη. 
    3. Για ποιο λόγο ο κ. Λαζάρου συνέχισε τις απειλές κατά των συναδέλφων τη στιγμή που συνάδελφος ανάγνωσε το άρθρο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δηλαδή του νόμου 3463/2006 (άρθρο 246 παράγραφος 6). 
   4. Η διαδικασία δεν απαγόρευσε από τον κ. Λαζάρου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ωστόσο το ανώτατο διοικητικό όργανο του Δήμου δηλαδή το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν το εξέλεξε. 
     Προσωπικά, από τον νυν πρόεδρο του ΣΥΝ.ΠΑ κ. Λαζάρου περίμενα στη συνεδρίαση που αφορούσε την εκ νέου εκλογή του ή μη ως εκπροσώπου του Δήμου Αχαρνών, να προσπαθήσει να πείσει τους συναδέλφους του να τον εκλέξουν και όχι να τους απειλήσει αν δεν το κάνουν. Περίμενα από τον κ. Λαζάρου να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο που ασκεί διοίκηση στο ΣΥΝ.ΠΑ, για τα κριτήρια που κάνει τις απ' ευθείας αναθέσεις και εν τέλει για τις δράσεις που έχει κάνει ως πρόεδρος, προκειμένου να προστατέψει και να αναδείξει τον περιβαλλοντολογικό πλούτο της Πάρνηθας, ώστε το σώμα να αποφασίσει αν θα τον εκλέξει και πάλι εκπρόσωπο του Δήμου στο ΣΥΝ.ΠΑ. 
   5. Πέραν όλων των παραπάνω να αναφέρω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας ΟΛΩΝ των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών. Ο κάθε πολίτης (είτε είναι αιρετός, είτε είναι υπάλληλος είναι οτιδήποτε) μπορεί με μια απλή αίτηση να ζητήσει τον έλεγχο νομιμότητας μιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. 
      Οι λεονταρισμοί, οι απειλές, οι βαρύγδουπες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και οι φωνές "...θα σας φτιάξει ο Μανώλης ..." που ακούστηκαν από τον προθάλαμο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενισχύουν (ούτε φυσικά αποδυναμώνουν) την αίτηση για έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 
   6. Έχοντας εκλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, ως εκπρόσωπος στο Σύνδεσμο Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ), με την υποστήριξη και την ψήφο τεσσάρων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι οφείλω να υπερασπιστώ τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου με κάθε έννομο μέσο και χωρίς απειλές. 
     Με εκτίμηση Σοφία Χριστοπούλου 
    Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών