12 Σεπ 2014

ΟΗΕ: Πλαίσιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας χωρίς την Ελλάδα; Σπάει το «μονοπώλιο» των πιστωτών

H αντιπαράθεση Αργεντινής- κερδοσκόπων κινητοποίησε τον ΟΗΕ, ο οποίος με ψήφισμα ενέκρινε τη δημιουργία πλαισίου για μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης κρατών.Ωστόσο, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του Οργανισμού. H Deutsche Welle αναρωτιέται πάντως: θα μπορούσε, όμως, να αποκομίσει οφέλη η Ελλάδα; 
      Σε μια ιστορική συνεδρίαση η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 9 Σεπτεμβρίου ψήφισμα που ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη προστασία χρεοκοπημένων κρατών. Με το ψήφισμα ο διεθνής οργανισμός αποκτά λόγο και ρόλο στην αντιμετώπιση πτώχευσης μιας χώρας σπάζοντας στην ουσία το «μονοπώλιο» των πιστωτών, δηλαδή του Κλαμπ των Παρισίων και του ΔΝΤ. 
        Μεταξύ των 124 χωρών που ενέκριναν την απόφαση 68/304 του ΟΗΕ -και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη «δημιουργία ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους»- δεν βρισκόταν η υπερχρεωμένη Ελλάδα. Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ. 
      Η απόφαση αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους, που δεν μπορεί ούτε να ματαιωθεί ούτε να εμποδιστεί από ένα άλλο κράτος ή ιδιώτες πιστωτές, όπως διάφορα κερδοσκοπικά hedge fund, τα γνωστά «όρνεα». 
       «Τόσο δεσμευτικά και σαφή είναι σπάνια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» δηλώνει o Γιούργκεν Κάιζερ συντονιστής του μεγαλύτερου γερμανικού συνδέσμου αναπτυξιακής πολιτικής erlassjahr.de (στα ελληνικά «έτος διαγραφής») ο οποίος εδώ και σχεδόν 15 χρόνια τάσσεται υπέρ μιας διαφορετικής αντιμετώπισης των χρεοκοπημένων κρατών.