28 Μαΐ 2014

Μπαράζ παραιτήσεων μετά τις ευρωεκλογές

Πολιτικοί ηγέτες δεν άντεξαν το βάρος των αποτελεσμάτων. Μήν ψάχνετε αδίκως γιά ελληνικό όνομα. Μόνον στήν ελληνική γλώσσα υπάρχει η λέξις "φιλότιμο". Αλλά απαξιώνοντας τήν γλώσσα, απαξιούμε καί τίς έννοιές της. 
    Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και τα απογοητευτικά αποτέλεσμα της κάλπης για τα κόμματα εξουσίας, ένα τσουνάμι παραιτήσεων πολιτικών ηγετών παρατηρήθηκε σε πολλές χώρες. 
     Αναλαμβάνοντας με σκυμμένο το κεφάλι την πολιτική ευθύνη για την δραματική πτώση των ποσοστών του κόμματος του, την αρχή έκανε την Δευτέρα ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Ισπανίας, Alfredo Perez Rubalcaba. 
     Ακολούθησε η Σλοβενία, όπου παραιτήθηκε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD) Ί. Λούκσιτς και η Κροατία, όπου ανακοίνωσε την παραίτηση του ο πρόεδρος των Κροατών Εργατικών Ντρ. Λέσαρ, εξαιτίας της ήττας στις ευρωεκλογές. 
    Λίγες ώρες αργότερα, στην Ιρλανδία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού Έιμον Γκίλμορ, παραιτήθηκε από την θέση του ως αρχηγός του κόμματος. 
       Στη Γαλλία, σήμερα έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς "Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα", Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, υπό το βάρος των αποκαλύψεων που τον εμπλέκουν μαζί με τον πρώην πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, σε σκάνδαλο με πλαστά τιμολόγια. Ωστόσο, αναλυτές σχολιάζουν ότι η παραίτηση του έχει σχέση και με την δεύτερη θέση που πήρε η κεντροδεξιά UMP στις ευρωεκλογες, με ποσοστό 21%, πίσω από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. 
     Τέλος, βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι πιέσεις για να παραιτηθεί δέχεται και ο Νικ Κλεγκ, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξαιτίας των απογοητευτικών ποσοστών. Το κόμμα του αναδείχθηκε 4η δύναμη στις ευρωεκλογές, μετά το αντιευρωπαϊκό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και το Εργατικό Κόμμα.