6 Μαρ 2014

Κρέας και τυρί "κόβουν" χρόνια από τη ζωή μας

Μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες είναι εξίσου επιβλαβής για την υγεία ενός μεσήλικα με το κάπνισμα,αφού διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ανεξαρτήτως αιτιολογίας και τετραπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη ή καρκίνο. 
       Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου Ντέιβις στη Νότια Καλιφόρνια, με επικεφαλκής τον Δρ Βάλτερ Λόνγκο, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell Metabolism. 
      Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 6.381 ενηλίκων, ηλικίας άνω των 50 ετών. Χώρισαν τον πληθυσμό σε 3 ομάδες. Όσους κατανάλωναν το 20% των καθημερινών τους θερμίδων από πρωτεΐνη, όσους κατανάλωναν 10 έως 19% των καθημερινών θερμίδων τους από πρωτεΐνη και όσους ακολουθούσαν διατροφή που περιείχε λιγότερο από 10% πρωτεΐνης. 
     Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλη διαφορά με τη χαμηλής πρωτεΐνης πρόσληψη και τη μείωση στη συνολική θνησιμότητα, τον καρκίνο και τον διαβήτη. 
     Γενικά, άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο και 74% περισσότερες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο κατά την περίοδο της έρευνας, σε σύγκριση με ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες. 
      Οι ερευνητές, επίσης μελέτησαν την επίδραση της διατροφής που είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες, σε ομάδα ποντικών, αναλύοντας πόσο καλά η διατροφή με υψηλή ή χαμηλή πρωτεΐνη προστάτευε τα ζώα έναντι του μελανώματος και του καρκίνου του μαστού. 
       Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Cell Metabolism.' 
   http://www.ygeianews.gr