15 Φεβ 2014

Βενιζέλος ο… μεταλλαγμένος Αρνείται να κλείσει την πόρτα στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα ο υπουργός Εξωτερικών

Του Τάσου Σαραντή 
      Σημαντικά ερωτήματα για την ακεραιότητα της ελληνικής θέσης ενάντια στα μεταλλαγμένα προκαλεί η χθεσινή στάση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Για αδιευκρίνιστο λόγο, ο κ. Βενιζέλος δεν συνυπέγραψε την επιστολή 12 Ευρωπαίων υπουργών, με την οποία καλούν τον επίτροπο Υγείας Μποργκ να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507. 
     Στην επιστολή τους, οι 12 υπουργοί τονίζουν τις νομικές, πολιτικές και επιστημονικές ανησυχίες γύρω από την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, ενώ επαναλαμβάνουν και την έντονη αντίθεση σημαντικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών σε αυτή. Από την επιστολή αυτή απουσιάζουν οι υπογραφές του Ελληνα υπουργού και άλλων έξι κρατών που είχαν επίσης απορρίψει την πρόταση στην ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. 
        Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επισημαίνει ότι είναι η δεύτερη ευκαιρία που χάνει ο κ. Βενιζέλος να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα, μέσα σε λίγες ημέρες. Ηδη, αν και είχε καταψηφίσει την πρόταση στη σχετική ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου, δεν ζήτησε την απόσυρση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου. Ετσι έχασε μια ουσιαστική πρώτη ευκαιρία να ηγηθεί μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που τελικά λαμβάνουν άλλοι ερήμην του. 
    Μετά την καταψήφιση της πρότασης για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Greenpeace καλεί τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την απόσυρση της πρότασης για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού και να στηρίξει αντίστοιχες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
     http://www.efsyn.gr/?p=174562