26 Φεβ 2014

Στο εδώλιο 21 μαθητές για τις καταλήψεις του 2011 και 2012

Η πρόσφατη ανάκριση μαθητών στο Κερατσίνι για την κατάληψη που έκαναν το φθινόπωρο του 2013 δεν αποτελεί μεμονωμένο κρούσμα, όπως προκύπτει από τις κλήσεις που εστάλησαν σε μαθητές λυκείων στη Ν.Ιωνία Βόλου και το Λουτράκι. 
       Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 21 μαθητές των δύο λυκείων θα βρεθούν στο εδώλιο στις 10 και 14 Απριλίου, αντίστοιχα, για τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2011 και 2012. 
       Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Αυγή", οι μαθητές των δύο λυκείων -μέλη των 15μελών συμβουλίων των σχολείων- κατηγορούνται βάσει νόμου του 2000 που προβλέπει την ποινική δίωξη «όποιου παρεμποδίζει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων». 
      Ειδικότερα, σε δίκη παραπέμπονται οκτώ μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ν.Ιωνίας Βόλου και 13 μαθητές του ΕΠΑΛ Λουτρακίου. 
       Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην περίπτωση του Βόλου η κατάληψη είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2012 και είχε διαρκέσει πολλές ημέρες. Κατηγορούμενα είναι εκείνα τα μέλη του 15μελούς που ψήφιζαν υπέρ της κατάληψης -στην πλειονότητά τους σήμερα είναι απόφοιτοι. Ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν η διευθύντρια της σχολικής μονάδας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τρεις μαθητές. Στο πλευρό των μαθητών έχει ταχθεί η ΕΛΜΕ Μαγνησίας: «Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι οι καταλήψεις αποτελούν πρόβλημα της σχολικής κοινότητας, που μπορεί να λυθεί χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Σεβόμαστε το ρόλο των εισαγγελέων και αστυνομικών αρχών, είμαστε όμως αντίθετοι στη δίωξη μαθητών, που έχουν το ελαφρυντικό του νεανικού αυθορμητισμού». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως έξι μηνών θα βρεθούν και 13 μαθητές που κατηγορούνται για την κατάληψη στο ΕΠΑΛ Λουτρακίου τον Δεκέμβριο του 2011. Ένας εξ αυτών, με δηλώσεις του στην «Αυγή», θύμισε ότι η κατάληψη έγινε την εποχή που στα λύκεια της χώρας υπήρχαν μόνο φωτοτυπίες αντί βιβλίων και χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα αντιδρούσαν για τις σημαντικές ελλείψεις. «Το σχολείο ήταν υπό διάλυση και αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, διεκδικώντας το αυτονόητο» δηλώνει ο 20χρονος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο κατηγορητήριο δεν γίνεται αναφορά σε φθορές που τυχόν προκάλεσαν οι καταληψίες μαθητές στο κτίριο του σχολείου και γίνεται ξεκάθαρο ότι διώκονται μόνο για το κλείσιμο του σχολείου.