12 Ιαν 2014

Εκεί που το κράτος λειτουργεί: Ξαφνικά, απαγορευμένη ζώνη τα «Εξάρχεια» του Αμβούργου

Της Ξένιας Κουναλάκη 
       Το Schanzenviertel στο Αμβούργο, τα πάλαι ποτέ Εξάρχεια του γερμανικού λιμανιού, έχει πλέον εξευγενιστεί. Εστιατόρια με σούσι, μπαράκια στα οποία απαγορεύεται το κάπνισμα, εκεί που κλείνει ένα συνοικιακό τούρκικο μπακάλικο ανοίγει άλλο ένα μοδάτο κατάστημα με μεταχειρισμένα ρούχα και δημιουργίες νέων Γερμανών σχεδιαστών. Μόνο η κατάληψη του αυτοδιαχειριζόμενου κτιρίου Rote Flora, με τοίχους γεμάτους γκράφιτι και συνθήματα, πανό και σημαίες, μένει να θυμίζει το ένδοξο επαναστατικό παρελθόν της γειτονιάς. 
       Η πρόσφατη κινητοποίηση ακροαριστερών οργανώσεων υπέρ του Rote Flora, που είχε βίαιη κατάληξη, είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθούν μεγάλες περιοχές της χανσεατικής πόλης «απαγορευμένες ζώνες» για τους πολίτες. 
       Μια επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Davidstrasse στις 28 Δεκεμβρίου από ομάδα αντιεξουσιαστών με μπουκάλια και πέτρες αμφισβητείται έντονα κατά πόσον σημειώθηκε, αλλά οι αστυνομικοί επιμένουν ότι τρεις άνδρες τους τραυματίστηκαν σοβαρά. Ταξιδιωτικές οδηγίες για τις συγκεκριμένες συνοικίες, μεταξύ άλλων και για το Σαν Πάουλι, τη Μέκκα των sex shops που φιλοξενεί επίσης τον δρόμο με τις ιερόδουλες σε βιτρίνες, εκδόθηκαν τις τελευταίες μέρες από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Βερολίνο, ενώ, σε μια ένδειξη της υστερίας που έχει ενσκήψει στη γερμανική πολιτική σκηνή για τα γεγονότα, Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής έκανε παραλληλισμούς με τη γέννηση της οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός – Μπάαντερ-Μάινχοφ» (RAF). 
       Oι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στηρίζουν προς το παρόν την κυβερνητική σκληρή στάση, γεγονός που έχει εξοργίσει τους αριστεριστές. Μια επίθεση στα κεντρικά γραφεία του SPD στη Φρανκφούρτη αποδίδεται από τις Αρχές σε αντίποινα των ακτιβιστών για τη στάση των κεντροαριστερών εταίρων της Αγκελα Μέρκελ. 
      Η κατάληψη του Rote Flora χρονολογείται από το 1989, πρόσφατα όμως οι ιδιώτες ιδιοκτήτες του κτιρίου δήλωσαν ότι έχουν σχέδια αξιοποίησής του και μετατροπής του σε συναυλιακό χώρο και γραφεία. Το Αμβούργο είναι το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας και το real estate είναι από τις αποδοτικότερες επενδύσεις. Πολλές πρώην υποβαθμισμένες γειτονιές έχουν εξευγενιστεί και τα ενοίκια γίνονται απλησίαστα για τα χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε γκέτο ευκατάστατων πολιτών και να απομακρύνουν όσους δεν αντέχουν το αναβαθμισμένο επίπεδο τιμών και ζωής. Η αντίσταση σε αυτήν την τάση οικιστικού κοινωνικού αποκλεισμού είναι ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών, που αγωνίζονται για τη διάσωση του Rote Flora. 
    infognomonpolitics