18 Δεκ 2013

Συνάντηση Ιλαρίωνα-Ούγγρου Πρωθυπουργού: Εκεί προστατεύουν οικογένεια, γάμο και καταργούν τις αμβλώσεις

Με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Βίκτωρ Ορμπάν είχε συνάντηση στις 16 Δεκεμβρίου 2013ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουδαπέστη με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου. 
      Στην αρχή της συναντήσεως ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης του νέου Συντάγματος από το Κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο κάνει μνεία για το Θεό, μιλάει για την Ουγγαρία ως μέρος της χριστιανικής Ευρώπης και προσδιορίζει γάμο ως ένωση μεταξύ ενός ανδρός και μίας γυναικός.
       Ο μητροπολίτης Ιλαρίων εξήρε τη θέση των ουγγρικών αρχών κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων τονίζοντας ότι είναι από τις προτεραιότητες στη συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας η ενίσχυση των οικογενειακών αρχών στη Ρωσία. 
       Ο Ιεράρχης ενημέρωσε για την αναβίωση της Εκκλησίας στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη σύγχρονη δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. 
     Από την πλευρά του ο κ. Β. Ορμπάν εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. 
      Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι δικαιολογημένη η συμμετοχή των εκπροσώπων της Εκκλησίας στη συζήτηση των επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων. 
     Σύμφωνα με τον κ. Ορμπάν, η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την οικογενειακή πολιτική, διότι αυτή επηρεάζει άμεσα το μέλλον του λαού και της χώρας. 
     Ακόμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη παραμόρφωση της χριστιανικής αντίληψης της οικογένειας στη σύγχρονη Ευρώπη. 
       Επίσης οι δυο άνδρες συζήτησαν σειρά ζητημάτων σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ λαών Ρωσίας και Ουγγαρίας και θέματα του διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης και της διώξεως κατά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.            
      Μετά το πέρας της συναντήσεως πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής τιμητικής διακρίσεως του παρασήμου του Μεγαλόσταυρου στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα από τα ανώτατα παράσημα της Ουγγαρίας.       
       Αφού καλωσόρισε θερμά τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στο χώρο της Εθνοσυνέλευση, ο κ. Λ. Κγιόβερ τον ευχαρίστησε για το έργο του από τη θέση του επαρχιούχου επισκόπου της επαρχίας Βουδαπέστης και Ουγγαρίας του Πατριαρχείου Μόσχας και ευχήθηκε για την απονομή του παράσημου του Μεγάλου Σταυρού. 
       Ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας τόνισε τη σημασία της κάθε ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και σημείωσε ότι μεταξύ των λαών Ρωσίας και Ουγγαρίας πάντα υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη. 
       Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ιλαρίων ευχαρίστησε τον κ. Λ. Κγιόβερ για τη συνάντηση και υπογράμμισε ότι το νέο Σύνταγμα, το οποίο υιοθέτησε το Κοινοβούλιο, και όπου τονίζονται οι χριστιανικές καταβολές του τόπου, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη. 
       Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουγγαρία θα ακολουθεί και στο περαιτέρω την ίδια γραμμή, η οποί προβλέπει την προστασία των παραδοσιακών ηθικών αξιών. 
       Πηγή mospat.ru, agioritikovima