26 Δεκ 2013

Κυπάρισσος: «Το χωριό των πολυτέκνων»

Του ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ Δικηγόρου, Προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος 
     Μια όαση στην ερημωμένη ύπαιθρο χώρα! 
    Είναι γνωστό ότι η ύπαιθρος χώρα στην πατρίδα μας έχει ερημώσει και οι θάνατοι στις αγροτικές περιοχές είναι διπλάσιοι από τους θανάτους στο κλεινόν άστυ. 
       Μέσα σ' αυτή την ερημιά υπάρχει, κατά παράδοξο τρόπο, μία όαση: είναι Η ΚΥΠΑΡΡΙΣΟΣ: «Το χωριό των πολυτέκνων», όπως το ονομάζουν, το οποίο αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αγρινίου και βρίσκεται σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων, σε ορεινή περιοχή, από το Αγρίνιο. Σ’ αυτό το χωριό ανήκουν 52 οικογένειες και οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται σε 198. Από τις παραπάνω οικογένειες, 30 είναι πολύτεκνες, που έχουν συνολικώς 173 παιδιά, οπότε ο μέσος όρος, για τις πολύτεκνες οικογένειες, ανέρχεται σε 5,8 παιδιά ανά οικογένεια, 6 δηλαδή σχεδόν παιδιά κάθε πολύτεκνη οικογένεια! 
       Εφέτος στην πρώτη δημοτικού φοιτούν 12 παιδιά, από τα οποία τρία ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες, και στο νηπιαγωγείο φοιτούν πέντε παιδιά, από τα οποία τα δύο ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες. 
      Στην Κυπάρισσο υπάρχει μία οικογένεια, του ζεύγους Γεωργίου και Μαρίας Ευθυμίου (ηλικίας 82 και 76 ετών αντιστοίχως), που έχουν αποκτήσει δεκαεπτά (17) παιδιά, όλα εν ζωή και έγγαμα. Τα 17 παιδιά τους έχουν αποκτήσει 68 τέκνα (εγγόνια του ζεύγους). Από τα 68 εγγόνια τα επτά είναι έγγαμα και έχουν αποκτήσει 16 τέκνα (δισέγγονα). Αριθμεί δηλαδή συνολικώς η οικογένεια 128 μέλη! 
      Αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα το παράδειγμα αυτό της Κοινότητος Κυπαρίσσου του Αγρινίου και όλοι οι κάτοικοί της διακρίνονται για την ευσέβειά τους, την πίστη τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τον σεβασμό τους στην παράδοση. Η δε Κυριακή γι' αυτούς αποτελεί ημέρα που τους ευρίσκει όλους παρόντες στον πρωινό εκκλησιασμό. Στην Κυπάρισσο πραγματικά κτυπά η καρδιά της άλλης, της πραγματικής Ελλάδος. 
     Με την ευκαιρία της εορτής της Ημέρας των Πολυτέκνων (Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013) η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος αποφάσισε να τιμήσει την παραπάνω οικογένεια του ζεύγους Γεωργίου και Μαρίας Ευθυμίου και τις πολύτεκνες οικογένειες της τοπικής αυτής κοινότητος, σε συνεργασία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων και την τοπική κοινότητα. 
        Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου 2013 στο χωριό, όπου ο δραστήριος και πολύτεκνος πρόεδρος της τοπικής κοινότητος κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η νεαρή πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χριστίνα Σωτηροπούλου (νύφη του ζεύγους Ευθυμίου), μαζί με τον εξίσου αξιόλογο πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Αγρινίου κ. Δημήτριο Ντάουλα, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα, φρόντισαν για όλα. Παρόντες ήσαν οι διακεκριμένοι έλληνες ιεράρχες: ο Ναυπακτίας κ. Ιερόθεος, ο οποίος και εξεπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς καθώς και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Αντωνόπουλος, ο κ. Κων/νος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», ο οποίος παρέδωσε 235 δέματα τροφίμων για όλες τις οικογένειες της κοινότητος, ο διοικητής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αγρινίου κ. Αποστολόπουλος Ανδρέας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Αγρινίου κ. Χριστόφορος Μπόκας, οι αντιπρόεδροι της ΑΣΠΕ κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης και Νικόλαος Φωτόπουλος, καθώς και ο διευθυντής της ΑΣΠΕ κ. Χαρ. Παύλος με συνεργάτες του. Τέτοια εκδήλωση ουδέποτε άλλο υπήρξε στο χωριό. 
     Χαρακτηριστικό του πνεύματος της θυσίας και της αλληλεγγύης, που διέπει τον πρόεδρο της κοινότητος κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί και τούτο το γεγονός: Στο χωριό τελευταίως εγκαταστάθηκε μία νέα οικογένεια, από την Αθήνα, που ήθελε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και ο πρόεδρος είπε στον άνδρα: «Αφού θέλεις να μείνεις στο χωριό μας, πήγαινε στο μαντρί μου, διάλεξε όσα πρόβατα θέλεις για δικά σου (χωρίς βεβαίως να τα πληρώσεις) και ασχολήσου για να ζήσεις την οικογένειά σου»! Σε έναν άλλο, που ήθελε να κατασκευάσει ένα σπίτι και να εγκατασταθεί στην Κυπάρισσο με την οικογένειά του, ο πρόεδρος του είπε, «αφού θέλεις να μείνεις στο χωριό μας, εμείς θα σε βοηθήσουμε να φτιάξεις το σπίτι σου» και τον βοήθησαν αποτελεσματικά! 
        Μεγαλείο ψυχής ανθρώπων, που ξέχασαν το εγώ και ενεργούν με το εμείς. Η Κυπάρισσος δείχνει τον δρόμο, για να υπάρξει η μεγάλη ανατροπή της εφιαλτικής καταστάσεως της υπογεννητικότητος, για να επιζήσει το έθνος, για την άλλη Ελλάδα, που όλοι ονειρευόμαστε!