1 Δεκ 2013

Ελληνας μουσουλμάνος Πομάκος επέστρεψε από εξωτερικό μόνο για να υπηρετήσει!

Την ίδια ώρα που ο τηλεμάγειρας πολυτελείας Δ.Σκαρμούτσος κοροϊδεύει τους πάντες και την "κοπανά" από την εθνική υποχρέωση να υπηρετήσει την θητεία του στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ένας Πομάκος δίνει μαθήματα εθνικής συνείδησης στον Σκαρμούτσο και στον κάθε Σκαρμούτσο που παραιτούνται του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ να υπεραπιστούν τη χώρα. 
     Νεαρός Πομάκος που η οικογένειά του ζει για δεκαετίες στο εξωτερικό (Γαλλία) παράτησε τα πάντα και ήρθε να καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει! 
     Ο νεαρός Πομάκος που γεννήθηκε στη ξενιτιά, δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, αλλά αντίθετα γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά και τουρκικά). Θα μπορούσε να αποφύγει τη στράτευση στον ελληνικό στρατό, αφού δεν σκοπεύει να έρθει να μείνει στην Ελλάδα ή να αφήσει να περάσουν τα χρόνια (ώστε να μπορεί να απαλλαγεί ή να εξαγοράσει τη θητεία), όπως κάνουν διάφοροι τραγουδιστές, ηθοποιοί, γόνοι επιχειρηματιών και πολιτικών. 
     Εκείνος, όμως, είπε στην οικογένειά του πως είναι χρέος του να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό αφού οι Πομάκοι πρόγονοί του θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. 
      Στην ερώτηση των δικών του ανθρώπων, πως θα υπηρετήσει αφού δεν γνωρίζει ούτε μία λέξη ελληνικά, εκείνος απάντησε πως θα μάθει ό,τι προλάβει πριν καταταγεί και τα υπόλοιπα σιγά – σιγά με τη συναναστροφή του με τους υπόλοιπους φαντάρους! 
      Οι μνήμες της οικογένειάς του είναι πολύ ζωντανές: Οι Πομάκοι παππούδες του έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, αφού ο ένας σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο άλλος αργότερα στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. 
       Εμείς εκφράζουμε το θαυμασμό μας για το νέο αυτό παιδί. Παράλληλα ας σκεφθούν πολλοί νέοι Πομάκοι πως ίσως και οι δικοί τους παππούδες θυσιάστηκαν για την Ελλάδα στους διάφορους πολέμους ή έπεσαν θύματα της Οθωμανικής θηριωδίας όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν τα Βαλκάνια και τα βουνά της Ροδόπης, σκοτώνοντας τους προγόνους μας και κακοποιώντας τα κορίτσια μας (βλ. τους Πομάκικους χορούς τους Ζαλόγγου, τα Μόμτσκι Κάμεν). 
     Επίσης, να τους θυμίσουμε ότι από τους πρώτους που επαναστάτησαν εναντίον του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), ήταν ένας Πομάκος ήρωας, ο Γκιαούρ Ιμάμ στην περιοχή της Μπίγκα (βυζ. Πηγές). Δεν είναι ντροπή να λες ότι είσαι Πομάκος, αντίθετα είναι μεγάλη ευτυχία! Ντροπή είναι να είσαι γενίτσαρος και να ξεπουλάς τη μνήμη των παππούδων σου από φόβο ή για λίγες τουρκικές λίρες! 
    Εφημ. Ζαγάλισα, Τεύχος 68, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013