9 Οκτ 2013

Δεκάδες μελέτες ενοχοποιούν τα εμβόλια για την πρόκληση αυτισμού σε παιδιά

Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το αν τα εμβόλια ενοχοποιούνται ή όχι για την πρόκληση αυτισμού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση: ενώ πολλοί προσπάθησαν να θεωρήσουν το θέμα λήξαν, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχουν «στέρεες» επιστημονικές αποδείξεις που να καταδεικνύουν μία πιθανή διασύνδεση μεταξύ των εμβολιασμών και των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (σ.σ. pentapostagma.gr - autism spectrum disorders (ASD), μία νέα ερευνητική ανασκόπηση έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα: 
        Η δημοσίευση του Arjun Walia στο Activist Post αποδεικνύει ότι υφίστανται τουλάχιστον 22 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν την σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού, και ότι υπάρχουν πολλές ακόμη που εμφανίζουν παρόμοια ευρήματα. 
      Η απαρχή των επιστημονικών αντιπαραθέσεων σχετικά με το ζήτημα έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με βάση την μελέτη του Δρ. Andrew Wakefield, η οποία είχε ως εύρημα το εξής: οι παρενέργειες των εμβολίων οδηγούσαν σε γαστρεντερική φλεγμονή, και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). Τα ευρήματα του Δρ. Wakefield, αν και αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία και θεωρήθηκαν ως επιστημονικώς παράτυπα και «πλαστά», έχουν επαληθευθεί και επιβεβαιωθεί από αρκετές ακόμη μελέτες που ακολούθησαν. 
      Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στο Επιστημονικό Έντυπο Βιοϊατρικών Επιστημών (σ.σ. pentapostagma.gr - Journal of Biomedical Sciences), απέδειξε την ύπαρξη σχέσης αιτιότητας μεταξύ του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς και του αυτισμού, και πιο συγκεκριμένα στο στέλεχος του εμβολίου για την ανοσοποίηση για την ιλαρά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Utah συμπέραναν ότι το εμβόλιο MMR προκαλεί μη-φυσιολογική μόλυνση από ιλαρά σε ορισμένα παιδιά, το οποίο εν συνεχεία μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. 
      Ακόμη μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο επιστημονικό έντυπο Entropy, απέδειξε την ύπαρξη ισχυρής συσχέτισης μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού, αλλά αυτή τη φορά το υπαίτιο συστατικό ήταν το αλουμίνιο. Σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης, τα εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο είναι ιδιαιτέρως τοξικά για τα παιδιά, που διαγιγνώσκονται τελικώς με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, καθώς εμφανίζουν ανεπαρκή επίπεδα ορού γλουταθειόνης. 
        “Ανεξάρτητα από την επιστημονική αντιπαράθεση σχετικά με την σύνδεση του εμβολίου MMR και του αυτισμού, υπάρχουν αρκετές μελέτες που συνδέουν τα συγκεκριμένα εμβόλια με την πιθανότητα πρόκλησης αυτισμού,” σχολιάζει ο Walia. 
       Βαρέα μέταλλα, πρόσθετα, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα των εμβολίων ενοχοποιούνται για την πρόκληση αυτισμού.
         Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της εκτεταμένης έρευνας του Walia αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν πολλαπλά συστατικά στα εμβόλια που ενοχοποιούνται για την πρόκληση αυτισμού. Εκτός από τα τοξικά μέταλλα όπως το αλουμίνιο και τον υδράργυρο, τα εμβόλια περιέχουν επίσης πρόσθετα υλικά και άλλα συντηρητικά που ενοχοποιούνται για την πρόκληση αυτισμού σύμφωνα με τις μελέτες που αναφέρονται στην ερευνητική του ανασκόπηση. Καθένα από αυτά πρόσθετα είναι τοξικά τόσο όντας μεμονωμένο όσο και σε συνδυασμό με έτερα πρόσθετα, οδηγώντας σε αυξημένη τοξικότητα αναλόγως με το μίγμα. 
         Αρκετές από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Walia υπογραμμίζουν την επίδραση και του thimerosal, που αποτελεί ένα τοξικό παράγωγο του υδραργύρου, που εξακολουθεί να προστίθεται σε φιαλίδια πολλαπλών δόσεων εμβολίου της γρίπης. Το thimerosal ενοχοποιείται άμεσα για την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών που συνδέονται με τον αυτισμό. 
       Μια πολύ σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας (Texas Health Science Center) διαπίστωσε ότι για κάθε 1.000 κιλά υδραργύρου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, υφίσταται μια παρεπόμενη αύξηση στα ποσοστά του αυτισμού της τάξης του 61 τοις εκατό. 
     Οι δόσεις εμβολίου που περιέχουν thimerosal χορηγούνται ακόμη και σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών, καθιστώντας μεγάλη την πιθανότητα η πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών που σχετίζονται με τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού να πραγματοποιείται μέσω της απευθείας έγχυσης υδραργύρου στους μυϊκούς ιστούς.