19 Αυγ 2013

Eπιστολή του Σάββα Αναστασιάδη προς τον Πρωθυπουργό: Κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ στο Καστελόριζο

                                                                Αθήνα 15 Ιουλίου 2013 
   Α.Π.8131- 15.07.2013 
    Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά               
        Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ 
       Όπως, πιστεύουμε, είναι και σε σας γνωστό, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αλλά και αποδείξεις που μας επιτρέπουν να πούμε ότι εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε εξέλιξη στρατηγικό σχέδιο για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση από εταιρείες αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή Κιρκούκ-Μουσούλης, αλλά και της Βορειοανατολικής Συρίας. 
       Αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου αυτού είναι το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των υδρογονανθράκων στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η εξόρυξη και μεταφορά στις διεθνείς αγορές κατά τον ίδιο τρόπο των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης. 
      Ένα ζήτημα που είναι προς επίλυση στη δική μας περιοχή, είναι η αποσαφήνιση του τι ανήκει σε ποιον, ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει αν έχει παραμείνει σκοπίμως επί δεκαετίες αδιευκρίνιστο, για να είναι απαραίτητος και καθοριστικός ο επιδιαιτητικός ρόλος του «διεθνούς παράγοντα» την κατάλληλη στιγμή, που εκτιμούμε ότι πλησιάζει. 
      Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Ελληνισμός το επόμενο διάστημα, είναι η οριοθέτηση και η διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων επί της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Κάσου-Καρπάθου-Κρήτης-Κύπρου, αφού η Τουρκία, επωφελούμενη και εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη σε Ελλάδα και Κύπρο, προσπαθεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ελληνική -με βάση το διεθνές δίκαιο- υφαλοκρηπίδα στην ως άνω περιοχή. 
      Κλειδί στο ζήτημα αυτό είναι το Καστελόριζο και το σύμπλεγμα των παρακείμενων ελληνικών νήσων και νησίδων, η κοινωνία του οποίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Ρόδο και την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. 
        Άρα, με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η τόνωση της ελληνικής παρουσίας σε αυτήν την περιοχή, που ίσως αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα γεωγραφικά τμήματα της Μεσογείου. 
        Για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στο εν λόγω θέμα και για να τονώσουμε την παρουσία του ελληνικού κράτους στο Καστελόριζο, προτείνουμε τα εξής: 
   1. Τη λειτουργία στο Καστελόριζο «Σχολής Εμπορικού Ναυτικού», δίνοντας σοβαρά κίνητρα στους φοιτητές, για να επιλέξουν την ως άνω σχολή. Η παρουσία, για παράδειγμα, διακοσίων φοιτητών στο νησί, θα έδινε ζωή και άλλη οντότητα στην τοπική κοινωνία και θα έσπαγε το κλίμα και αίσθημα του αποκλεισμού και της απομόνωσης από την υπόλοιπη Ελλάδα! 
    2. Τη λειτουργία σε μόνιμη βάση μιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, την οποία θα επισκέπτεται υποχρεωτικά μια φορά ανά τρίμηνο ο αρμόδιος Υπουργός. 
      3. Τη θεσμοθετημένη σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου μια φορά ανά εξάμηνο στο Καστελόριζο. Μέσω της διαδικασίας αυτής, θα δίνεται ένας ιδιαίτερος πολιτικός συμβολισμός σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ενώ προφανής είναι και η επίδραση που θα έχει στο ηθικό της τοπικής κοινωνίας! 
    4. Την ανά έτος θεσμοθετημένη σύγκλιση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδος-Κύπρου και ίσως και Ισραήλ, με προφανή πολιτικό αλλά και γεωπολιτικό συμβολισμό. 
     5. Την πραγματοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων, συσκέψεων ή συνόδων στο Καστελόριζο καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014, με προφανή πολιτικό και γεωπολιτικό συμβολισμό! 
       Ασφαλώς τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορεί και πρέπει να γίνουν στο Καστελόριζο, θεωρούμε όμως ότι είναι σημαντικά βήματα που έχουν το δικό τους συμβολισμό, μέσω των οποίων ενισχύεται η παρουσία του ελληνικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα χωρίς να προκαλούν ένταση, που ασφαλώς δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή! 
      Κατόπιν όλων αυτών, εκτιμούμε ότι η Κυβέρνηση κι εσείς προσωπικά κ. Πρωθυπουργέ, που έχετε αποδείξει στην πράξη και μάλιστα επανειλημμένα ότι είστε φλογερός υπέρμαχος των εθνικών θεμάτων και των συμφερόντων του Ελληνισμού, πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων αλλά και άλλων μέτρων και δράσεων, που θα βγάλουν το Καστελόριζο από την αφάνεια και την εγκατάλειψη, θα το φέρουν στο επίκεντρο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος και θα ενισχύσουν πολιτικά και γεωπολιτικά τις ελληνικές θέσεις στην κρίσιμη αυτή περιοχή! 
          Σάββας Αναστασιάδης 
    Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης