13 Αυγ 2013

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διακόπτει το πρόγραμμα φθορίωσης του νερού από το 2014

Σ.Σ. Τό ίδιο ισχύει καί γιά τίς οδοντόκρεμες. Πετάξτε τες καί νά παίρνετε χωρίς φθόριο. 
       Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ που ελήφθη στις 29 Ιουλίου, απαιτεί πλέον από τη χώρα να σταματήσει από το 2014 το πρόγραμμα φθορίωσης του νερού του δημόσιου δικτύου ύδρευσης, όπως αναφέρει το Δίκτυο Δράσης κατά της Φθορίωσης. 
     Τον Νοέμβριο του 2012, ο Yaacov Gurman, επικεφαλής της Οργάνωσης Izun Hozer για την Προώθηση και Διάδοση της Εκπαίδευσης σε θέματα υγείας, προέβη σε αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ζητώντας από το Υπουργείο Υγείας της χώρας να σταματήσει το πρόγραμμα φθορίωσης του νερού καθώς αυτό οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επίσης, τα οφέλη από το πρόγραμμα φθορίωσης δεν είναι κοινώς αποδεκτά ή/και εξακριβωμένα, σύμφωνα με την οργάνωση Izun Hozer. 
       Το πρόγραμμα φθορίωσης του νερού ξεκίνησε να υλοποιείται στο Ισραήλ από το 1974, έπειτα από σχετική νομικά δεσμευτική ρύθμιση. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ακυρώθηκε έπειτα από υιοθέτηση νέας ρύθμισης το 2003 από τον υπουργό Υγείας, Yael German. 
       "Θα πρέπει να γίνει γνωστό σε εσάς ότι η φθορίωση του νερού μπορεί να βλάψει την κατάσταση υγείας των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα" ανέφερε η επιστολή του German προς τους ιατρούς που ήταν αντίθετοι προς τη διακοπή του προγράμματος φθορίωσης του νερού. 
      Η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ όχι μόνο διακόπτει το πρόγραμμα αναγκαστικής φθορίωσης από το 2014, αλλά απαγορεύει επίσης και όλα τα προγράμματα εθελοντικής φθορίωσης. 
     Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Δικτύου Δράσης Κατά της Φθορίωσης (FAN) Paul Connett, ανέφερε σχετικά: "Οι υποστηρικτές των προγραμμάτων φθορίωσης επιχειρούν να πείσουν την Αμερικανική κοινή γνώμη ότι «όλοι πίνουν φθοριωμένο νερό». Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός χωρών δεν διαθέτει πλέον προγράμματα φθορίωσης του νερού, συμπεριλαμβανομένου του 97% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη που πίνει φθοριωμένο νερό κατοικεί στις Η.Π.Α" 
        "Η φθορίωση αποτελεί ένα πεπαλαιωμένο, αντιεπιστημονικό, και αποτυχημένο πρόγραμμα δημόσιας υγείας " αναφέρει ο Connett. "Αυτό που βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων στο Ισραήλ, είναι ότι ο υπουργός Υγείας German κατάφερε να απαγκιστρωθεί από τα αντιεπιστημονικά πρότυπα που παγιδεύουν τις γραφειοκρατίες της δημόσιας υγείας στις χώρες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν προγράμματα φθορίωσης".