2 Απρ 2013

Ανακοίνωση-Καταγγελία του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου

Με έκδηλη θλίψη και ανησυχία, σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ασυδοσίας στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου που τείνει να γίνει πλέον μόνιμο φαινόμενο καθώς προχωρούμε προς την άνοιξη. Δεκάδες μετανάστες και Έλληνες στην ευρύτερη περιοχή του δάσους Τατοΐου προχώρησαν σε άναμα φωτιάς για μπάρμπεκιου. Σε παρατήρηση μελών του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο. Δεκάδες αυτοκίνητα έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Χαλκίδας με αποτέλεσμα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή εκτάκτου ανάγκης να εγκλωβιστούν χιλιάδες κόσμου μέσα στο δάσος. Δεχθήκαμε επίθεση φραστική "ότι το δάσος είναι δημόσιο και μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε". Κατόπιν τούτου ενημερώσαμε την Πυροσβεστική, μιας και στο Δασαρχείο Πάρνηθας δεν απαντούσε κανείς μετά από επανειλλημένες προσπάθειες επικοινωνίας. Η Πυροσβεστική μας ρώτησε αν η φωτιά είναι κοντά σε δέντρα και δεν έλαβε καμία άλλη μέριμνα. 
      Κατόπιν των παραπάνω ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου καλεί όλους τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η ασυδοσία που έχει γίνει μόνιμο φαινόμενο και τείνει να παγιωθεί δεν θα γίνει πλέον ανεκτή από κανέναν που σέβεται τον ευατό του και την χώρα του. Το Τατόι είναι Νεώτερο Μνημείο της χώρας μας και τεράστιο περιβαλλοντολογικό κεφάλαιο για την περιοχή της πρωτευούσης. Ο εξευτελισμός και η ερημοποίηση του αποτελεί την μέγιστη εθνική ντροπή για ένα πολιτισμένο κράτος.  
     Καλούμε τον υπεύθυνο μέχρι σήμερα Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας καθώς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προχωρήσουν άμεσα στην περίφραξη του Ιστορικού Πυρήνα του Τατοΐου από το Ανάκτορο μέχρι το Βασιλικό Κοιμητήριο. Εφόσον έχεις έναν αχανή χώρο απροστάτευτο δεν μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή κανονισμούς λειτουργίας. Καλούμε το Δασαρχείο όπως τοποθετήσει σε εμφανή σημεία του Κτήματος ενημερωτικές πινακίδες με τους κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν για προστατευόμενες περιοχές (με έμφαση στην απαγόρευση εντός Εθνικών Δρυμών το άναμα φωτιάς). Καλούμε τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως όπως μεριμνήσει για την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στις καταγγελίες πολιτών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του κτήματος Τατοΐου και το κλείσιμο των δρόμων. Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όπως λάβουν όλα τα μέτρα για την ασφαλή παρουσία των κατοίκων του λεκανοπεδίου στον συγκεκριμένο χώρο.
      Ο Σύλλογος από την πλευρά του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ενημέρωσης των διεθνών οργανισμών για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Τατόι. Προχωρεί στην σύνταξη μελετών αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων με πρώτο αυτό το κτίριο του Βουτυροκομείου, οργανώνει τακτικό καθαρισμό του χώρου και ενημερώνει τακτικά όλους του αρμοδίους για τα θέματα ευθύνης τους. Δυστυχώς, πέραν των παραπάνω, δεν έχουμε απολύτως κανένα άλλο δικαίωμα δράσης στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Μπαίνουμε σε λίγους μήνες στην θερινή περίοδο και αγωνιούμε μαζί με όλη την κοινωνία για τον τόπο αυτό. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενημερώσουμε στην Αθήνα τους ανταποκριτές ξένου τύπου. Το Τατόι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο εδώ και 10 χρόνια. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
      Παρακαλούμε πολύ για την άμεση δημοσίευση των παραπάνω. 
      Με εκτίμηση,
      Βασίλης Κουτσαβλής 
      Πρόεδρος ΔΣ