22 Φεβ 2013

Ο πραγματικός πολλαπλασιαστής της ύφεσης

ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΕΣ
    Γιατί είσαι άνεργος; Ναι, ξέρω, φταίει η τρόικα, το μνημόνιο, το ΔΝΤ, η Μέρκελ, οι επικυρίαρχοι, οι «οικονομικοί δολοφόνοι», οι Ελοχίμ. Αλλά σοβαρά τώρα, αφού όλοι για την ανεργία θρηνούν, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλα κονδύλια για να την αντιμετωπίσουμε, τι φταίει, τι κάνουμε λάθος; 
    Τις προηγούμενες μέρες στις εφημερίδες δημοσιεύτηκε διαφήμιση ενός συνδικαλιστικού οργάνου. Μας πληροφορούσε ότι με τα χρήματα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται, διοργανώνει σεμινάρια για ανέργους. Με ωραίους ζεν τίτλους, όπως πράσινη ανάπτυξη, ικανότητα επικοινωνίας, εταιρική κοινωνική ευθύνη. 
      Μη γελάς, υπάρχει και καλύτερο: «Διαχείριση εντάσεων στο χώρο εργασίας». Αφού δεν έχουμε δουλειές, ας κάνουμε σεμινάρια για να διαχειριζόμαστε τις εντάσεις στις δουλειές που δεν έχουμε. Να βάλουμε πράσινο στους τοίχους ή ροζ; Να βάλουμε μουσική; Να μιλάμε στον πληθυντικό; Να κάνουμε δωμάτιο γιόγκα; 
    Δεν κάνουμε, όμως, μόνο σεμινάρια. Άλλα ΕΣΠΑ θα χρησιμεύσουν για να προσληφθούν για 5 μήνες 50.000 άνεργοι σε δημόσιες υπηρεσίες κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτές τις θέσεις θα τις προμηθεύσουν στο κράτος επαγγελματικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικά σωματεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Με το αζημίωτο. Θα πάρουν 5% προμήθεια από το ποσόν. 
       Τι έκαναν, δηλαδή, 3 χρόνια τώρα; Εξώθησαν τους δημόσιους υπαλλήλους σε πρόωρες συντάξεις. Μετέφεραν, δηλαδή, το κόστος από τον κωδικό μισθοδοσία στον κωδικό σύνταξη. Και επιβαρύνθηκαν κι από πάνω με δισεκατομμύρια για εφάπαξ. Αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι θα δοθούν με προτεραιότητα τώρα που πήραμε τη δόση, ενώ οι οφειλές του κράτους βάζουν λουκέτο κάθε μέρα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. 
      Και μετά επαναφέρουν τους σταζιέρ με άλλο όνομα, ως επιδοτούμενους ανέργους, για να κάνουν τη δουλειά αυτών που έστειλαν στη σύνταξη. Και δίνουν και για bonus μια προμήθεια στην ευρύτερη κρατική γραφειοκρατία. Δηλαδή, στους εαυτούς τους. Σε 5 μήνες οι 50.000 θα κάνουν προσφυγές για να μονιμοποιηθούν, κάποιος πρωτοδίκης σ’ όλη τη χώρα θα βρεθεί εξοργισμένος από τη μείωση του μισθού του που θα τους δικαιώσει, οι συνδικαλιστές θα λένε κάτω τα χέρια από το Δημόσιο, ο Σύριζα θα φωνάζει όχι στις απολύσεις, εδώ ήρθαμε. Φταίει το μνημόνιο, η κρίση, οι πολλαπλασιαστές. Κάνουν, δηλαδή, ό,τι έκαναν πάντα. Δεν επιδοτούν πραγματικές θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουν τα λεφτά της ΕΕ και τα κατευθύνουν πάλι στο κράτος. Παρακρατώντας και την προμήθεια. Ανακοινώνουν συνέχεια προγράμματα επιδότησης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τα οποία πάντα μυστηριωδώς κάπου χάνονται, τελειώνουν, δεν υπάρχουν κονδύλια, απορροφήθηκαν σε άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή στο ευρύτερο δημόσιο. Έχουν πει εδώ και 2 χρόνια ότι θα έκαναν έκπτωση 10% στις επιχειρήσεις που θα πλήρωναν με συνέπεια τις ασφαλιστικές εισφορές τους και δεν θα έκαναν απολύσεις, ποτέ δεν το εφάρμοσαν. 
    Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, κλείνουν κάθε μέρα. Όχι μόνο τα προγράμματα για την ανεργία, όλα τα ΕΣΠΑ τα απορροφάει το Δημόσιο. Ανακοινώνουν περήφανα ότι με την αξιοποίηση των ΕΣΠΑ θα μπορούν τα νοσοκομεία να περιθάλπουν απόρους, ότι θα δουλέψουν και φέτος οι παιδικοί σταθμοί. Δεν λέω, πάλι καλά, αλλά στην πραγματικότητα τι γίνεται; Χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας, για να καλύψουν τις δαπάνες του κράτους. Στην πραγματικότητα κρύβουν το κόστος του κράτους, κρύβουν ότι δεν το μειώνουν, κρύβουν ότι πάντα μεταφέρουν πόρους από την ιδιωτική οικονομία στο κράτος. Κρατάνε τα χρήματα των επιχορηγήσεων μέχρι να μπορέσουν να τα κατευθύνουν εκεί που θέλουν, λιμνάζουν τα προγράμματα, η απορροφητικότητα δεν προχωράει, μέχρι να μπορέσουν να τα στρέψουν σε δήμους και κοινότητες και κρατικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, συνδικάτα, νοσοκομεία. 
      Στο τέλος του 2013 θα ’χουν κλείσει ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Θα έχουν προστεθεί ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Θα φταίει η τρόικα, το μνημόνιο. Οι απατεώνες θα δίνουν μάχες για το ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτόν που δεν θα υπάρχει κανείς να τον δώσει. Το κράτος δεν θα μειώνεται, κοινωνική πολιτική θα ονομάζεται το παρκάρισμα των ανέργων για λίγους μήνες στους δήμους, θα απορούν κιόλας γιατί η ανεργία μεγαλώνει. Θα ανακαλύψουν κάποιον άλλο «πολλαπλασιαστή» τότε να φταίει. 
       Γιατί σε λίγο οι απολύσεις θα αγγίξουν και τους δημόσιους υπαλλήλους; Ναι, ξέρω, είναι απαίτηση της τρόικας. Αλλά σοβαρά τώρα, γιατί θα φτάσουμε εκεί; Γιατί 3 χρόνια τώρα δεν έκαναν αξιολόγηση στο Δημόσιο, δεν κατήργησαν τους άχρηστους οργανισμούς, δεν συγχώνευσαν τους φορείς. Η Μεγάλη Βρετανία έχει 300 φορείς γενικής κυβέρνησης και εμείς 1.504. Γιατί τα πειθαρχικά, όπως καταγγέλλει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, έχουν γίνει βιομηχανία αθωωτικών αποφάσεων, γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται, η σύστασή τους με νέα σύνθεση είναι ακόμα στα χαρτιά. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι στον Κορυδαλλό και μισθοδοτούνται κανονικά από το Δημόσιο. Δεν κάνουν εκκαθάριση του δημόσιου τομέα, ούτε καν απογραφή. Από τους αρμόδιους υπουργούς διαρρέουν απίθανα νούμερα, 5.000 με πειθαρχικά παραπτώματα, επίορκοι, 8 χιλιάδες που δεν εμφανίζονται επικαλούμενοι ψυχολογικά προβλήματα, αργόμισθοι, χιλιάδες που δεν έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα, πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά. 
       9 μήνες μελετούν την ανασυγκρότηση του κράτους. Φταίνε οι υπουργοί που προστατεύουν τα υπουργεία τους, φταίνε οι συνδικαλιστές, φταίνε οι δικαστικοί που κάνουν λευκή απεργία και δεν στελεχώνουν τα πειθαρχικά, φταίει η δικαιοσύνη που κάνει χρόνια να βγάλει αποφάσεις, φταίνε όλοι και τίποτα δεν αλλάζει. Δεν υπάρχει μέρα που να μη δημοσιεύσουν οι εφημερίδες 5-6 υποθέσεις σκανδάλων, 4 χρόνια χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις. Μόνο αυτούς να απομάκρυναν, θα έλυναν το πρόβλημα. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Αν αύριο έλεγαν, τη Δευτέρα όλοι θα παρουσιαστούν στην υπηρεσία τους, στη θέση που προσελήφθησαν, θα τους έλειπαν χιλιάδες. 
      Δεν κάνουν τίποτα απ’ όλα αυτά, προσπαθώντας μέχρι την τελευταία στιγμή να διασώσουν το πελατειακό κράτος. Γιατί όλοι αυτοί που μπορούν να λείπουν, να είναι αργόμισθοι, να βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα, να κατηγορούνται για διαφθορά, να έχουν υψηλές θέσεις και μισθούς χωρίς αντίστοιχα προσόντα, αυτοί που στελεχώνουν τις χιλιάδες θέσεις των προέδρων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των αμειβόμενων επιτρόπων και των διευθυντών χωρίς υπαλλήλους και των θέσεων ευθύνης και των διπλών και τρίδιπλων μισθών και επιδομάτων και πλασματικών υπερωριών και οδοιπορικών και extra μισθών, είναι ο στενός πυρήνας του πελατειακού κράτους, είναι τα δικά τους παιδιά. Και επειδή αυτό δεν πρέπει να θιγεί, αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και στις απολύσεις των υπολοίπων. Κι όλο αυτό συμβαίνει με την αμέριστη υποστήριξη όλου του πολιτικού συστήματος. Είδες ποτέ κανέναν να κάνει αντιπολίτευση για όλα αυτά; Όχι βέβαια, φταίνε η τρόικα, το ΔΝΤ, το μνημόνιο, η Μέρκελ. 
       Έχουν δίκιο. Έκαναν λάθος οι τρόικες και τα ΔΝΤ. Μόνο που ξεχνάνε να πουν ότι ο «πολλαπλασιαστής» αυτός που πράγματι μεγαλώνει την ύφεση, που κάνει την Ελλάδα να μην μπορεί να βγει από το τέλμα την ώρα που Πορτογαλία και Ιρλανδία ήδη βγαίνουν από την κρίση, είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αυτός είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής της ύφεσης. 
    Athens Voice